HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2010.05.01. 15:25 grizzlyke

Az első teendők

Varga Mihályt kérte fel a Miniszterelnökség vezetőjének Orbán Viktor, a Fidesz–KDNP miniszterelnök-jelöltje; a politikus államtitkári rangban látja el feladatait – hangzott el Orbán Viktor, Navracsics Tibor és Varga Mihály csütörtöki közös sajtótájékoztatóján. Navracsics Tibor irányíthatja az új kormányban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, egyben miniszterelnök-helyettes is lesz – jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz–KDNP miniszterelnök-jelöltje. Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője lesz. Főtanácsadó lesz Szapáry György a Miniszterelnökségben. Július 1-jétől módosulnak az adótörvények – mondta Orbán.

Sólyom László felkért a kormány alakításának elkezdésével, szervezésével, ezt vállaltam – kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Orbán Viktor. A kijelölt miniszterelnök elmondta: a kétharmados felhatalmazás világossá teszi, hogy a magyar emberek mást várnak a kormánytól, mint amit az elmúlt nyolc évben láttak. A választópolgárok azzal bíztak meg, hogy építsük fel a nemzeti együttműködés rendszerét, ezt mi becsülettel el is fogjuk végezni – jelentette be Orbán Viktor. Nem lesz rangkórság, vagy másfajta dáridó – tette hozzá.

A kormányfő politikáját a miniszterelnökség szervezi, ebben a kabinetvezető segítségére lesz Varga Mihály, aki államtitkárként biztosítja majd, hogy a politika a választók által kijelölt úton menjen – mondta Orbán. Hozzátette: új alapokra fogják helyezni a kapcsolatot az emberekkel, a sajtóval, a nyilvánossággal. Ezért a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter fog felelni, akinek pozíciója nem azonos a kormányszóvivővel – szerepelt az indoklásban. Ezért a kormányfő dolga is más lesz, mint amit a korábbi „kormányzati oligarchák” megvalósítottak ebben a pozícióban. „A miniszterelnök nem főnöke, vagy tulajdonosa az országnak, amely vezetői feladattal látta őt el” – közölte a polgári párt vezetője.

Átfogóbb, hatékonyabb kormányzati struktúrát fognak megvalósítani, ez másfajta koordinációt igényel, ezért nem lesz Miniszterelnöki Hivatal, ennek a feladatát a Közigazgatási Minisztérium látja majd el – mondta Orbán, aki erre a feladatra Navracsics Tibort, a Fidesz frakcióvezetőjét kérte fel.

Kisebb apparátus a miniszterelnök körül

Navracsics Tibor lesz a közigazgatási és igazságügyi miniszter – jelentette be a leendő miniszterelnök. Egyben ő lesz a miniszterelnök-helyettes is, az ő feladata lesz a minisztériumok munkájának összehangolása – tette hozzá a Fidesz elnöke. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy nem lesznek csúcsminisztériumok. Jövő hétfőre összehívtak egy megbeszélést a parlamentbe a leendő kormánytagoknak, ekkor mutatják be a leendő tárcavezetőket. „Szeretnénk méltó módot teremteni a bemutatásnak” – fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök államtitkárának felkért Varga Mihály elmondta, már megkezdte leendő hivatala kereteinek kialakítását. Ugyanakkor mindent megtesznek az ellen, hogy bürokratizálódjon a létrejövő új intézmény – tette hozzá. A Fidesz gazdasági szakpolitikusa azt is közölte, hogy jóval kisebb lesz a miniszterelnök körüli apparátus, mint amekkora eddig volt.

Hatékony, olcsó és fegyelmezett állam kell

„A legszebb feladat ez” – fogalmazott Navracsics Tibor, aki elmondta, örül, hogy őt kérte fel Orbán Viktor. Véleménye szerint a magyar államba vetett hit újbóli megerősítése a feladata. Szerinte az állammal szemben az az elvárás, hogy a közjót szolgálja, a magyar nemzetet segítse. A magyar állam eddig magánjavakat szolgált, megnehezítették az emberek életét. „Hatékony, olcsó és fegyelmezett államra van szükség” – mondta el, majd hozzátette, Magyarországot újra erőssé kell tenni, ehhez az út a versenyképessé tétele. Úgy véli, nem az emberekkel van gond, hiszen „versenyképes tudással, versenyképes szorgalommal” rendelkeznek. Egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni az ügyintézést és az intézményrendszert. A politikát és a közigazgatást szét kell választani, nem szabad hagyni, hogy a Gyurcsány-féle rendszer tovább működjön. Elmondta: a közigazgatási és az igazságügyi minisztérium feladata a közjó szolgálata, hogy mindenki megtalálja a saját életéhez a támaszt.
Orbán: Vége van a rangkórságnak

Orbán Viktor szerint a minisztériumi struktúra átalakítása nem akadályozhatja a közigazgatási munkát. A leendő miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: minden minisztere politikai vezető lesz. Orbán leszögezte: semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget az érdemi munkával szemben; a munkának zavartalanul kell folytatódnia, ezt fogja kérni a leendő miniszterektől. Kitért arra, hogy a kormányában helyet foglalkozó tagok nem szakértők, hanem politikai vezetők, akik merik vállalni a felelősséget az adott területért. A „miniszterek szolgák”, a köz szolgái – tette hozzá. Elmondta még azt is, hogy a miniszterelnök-helyettesnek irányítási jogai lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni. Nincs idő a költözködésre, semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget – tette hozzá. Navracsics Tibor a leendő kormány munkájának koordinátora lesz – monda Orbán.

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje bejelentette: úgy módosítják az alkotmányt, hogy létrejöjjön a miniszterelnök-helyettesi intézmény. A miniszterelnök-jelölt megismételte: „A rangkórságnak vége van, a személyeknél fontosabb a munka.” A Miniszterelnökségről elmondta, hogy lényegesen kisebb létszámmal fog működni, mint a mostani hivatal. A köztársasági elnök jövőjét érintő kérdésre elmondta, hogy az elnököt a legnagyobb tisztelet illeti meg és nem lehet felületesen nyilatkozni róla.

Főtanácsadó lesz Szapáry

Szapáry György lesz az egyik főtanácsadó a Miniszterelnökségnél – jelentette be Orbán Viktor leendő kormányfő csütörtökön Budapesten. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz „összekötő”. A Fidesz elnöke sajtótájékoztatón az MTI-nek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokra vonatkozó kérdésére kifejtette: a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásoknál fontosnak tartja, hogy miközben majd a nemzetgazdasági minisztérium irányítja ezeket a tárgyalásokat, ha a szükség úgy hozza, közvetlen, személyes kapcsolatokon keresztül ő is részt vegyen ezeknek az alakításában, vagy háttérmunkát tudjon végezni. Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki ebben az ügyben mellette fog dolgozni. Orbán Viktor közölte azt is, az adótörvényeket a tervek szerint július 1-jei hatállyal módosítják.

(MTI, MNO)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr216315802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása