HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.06.29. 10:42 grizzlyke

Gyurcsány volt cégének neve már két olajügyben is felmerült    2007-06-29 09:36 HírTv

Két olajüggyel kapcsolatos büntetőeljárásban is felmerült Gyurcsány Ferenc egykori érdekeltsége, a Fortus Rt - írja a Magyar Nemzet. A nyomozás adatai alapján ez a cég volt az olajügyekben főszerepet játszó ETL Rt-nek az egyik legnagyobb beszállítója.

Ezt a vállalkozást főleg szocialista politikusok, így Karl Imre, a Horn kormány energetikai kormánybiztosa, illetve Szűcs Erika, Miskolc jelenlegi alpolgármestere alkotta.

Az iratok alapján a kilencvenes évek közepén a Fortus az úgynevezett nehéz fűtőolajat, az ETL pedig az olaj könnyebbik fajtáját importálta Szlovákiából, az értékesítés viszont összefonódott.

A másik ügy Dávid Péter gyulai vállalkozó egymilliárd forintos olajszőkítési ügye volt, ahol a Fortus szintén az egyik fő beszállítóként merült fel. Az elítélt vállalkozó végig kitartott amellett, hogy a Gyurcsány Ferenc felügyelte Fortustól szerezték be az olajat.

A bíróság azonban, akárcsak az ETL esetében, itt is elfogadta a cég tisztségviselőinek érvelését, miszerint valakik visszaéltek a cég adataival. Arra azóta sem derült fény, hogy ha nem a Fortus hozta be a kérdéses fűtőolajat, akkor ki.


Elakadtak a nyomozók a Gyurcsány-közeli olajos cégek ügyében   2007.június 29. lanchidradio.hu

A Magyar Nemzet áttekintette az olajügyek egyik résztvevőjének, az ETL Rt-nek az aktáit, amelyekben a később illegális útra terelődött olajszállítmányok importőreként szerepel a kormányfő egykori érdekeltségébe tartozó Fortus Rt. Az bíróság szerint azonban a cég adataival visszaéltek. Főleg szocialista politikusok, valamint az MSZP-hez közel álló emberek alkották az egykori Eastern Trade Links (ETL) Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. felügyelőbizottságát. Többek között Karl Imre, a Horn-kormány energetikai kormánybiztosa, Szűcs Erika, Miskolc jelenlegi alpolgármestere, az 1998-ban csődbe ment, állami tulajdonú, miskolci székhelyű Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatója, valamint még néhány politikus, akik közül az egyik már nem él. Történetünk másik fontos szereplője a Fortus Rt., amelyet 55-45 százalékos részesedéssel a Magyar Villamos Művek Rt. és Gyurcsány Ferenc cégbirodalmának zászlóshajója, az Altus Rt. alapított még 1995-ben. Gyurcsány – mint azt többször is megírtuk – 1997 májusáig felügyelőbizottsági tagként személyesen is ellenőrizte a társaság működésének törvényességét. A Fortus székhelye szintén 1997-ig a budapesti Szalay utca 4. alá volt bejegyezve, csakúgy, mint a többi Gyurcsány-vállalkozás. Az Altus-cégbirodalom nevében pedig Jagiellowicz Györgyné, az Altus mai vezérigazgatója elnökként irányította a Fortus dolgait. Igaz, időközben, 1996-ban vezérigazgatóként bevették a vállalkozásba Sáska Lászlót, a Mol Rt. korábbi külkereskedőjét is, aki később többségi érdekeltséget szerzett a részvénytársaságban.

Nyomozati akták szerint a kilencvenes évek közepén – még Gyurcsányék fennhatósága alatt – több, fehérgalléros bűnözők által létrehozott cég vásárolt olajszármazékokat a Fortus Rt.-től, miközben az ETL Rt. maga is importőrként szerepelt a cégnyilvántartásban, a Paramo nevű cseh vállalkozással, valamint a szlovák állami Slovnafttal kötöttek szerződést fűtőolaj-szállításra.

A vám- és pénzügyőrség már 1996-ban lecsapott az ETL Rt.-re, és mélyreható vizsgálatot folytattak a Gyurcsány érdekeltségi köréhez tartozó Fortus háza táján is, de semmit nem tudták bizonyítani, miközben a begyűjtött iratok alapján a miniszterelnök cégcsoportjához tartozó Fortus rövid idő alatt egymilliárd forint értékű olajat forgalmazott nem kis haszonnal. Végül bizonyítékok hiányában megszűnt a nyomozás az ETL-ügyben 2000-ben, majd néhány hónap elteltével ismét elővették a két cég ügyét a rendőrök.

Az ETL terebélyesedett a papírok szerint a Fortus Rt. mellett üzleti kapcsolatot teremtett az Energol Rt.-vel, valamint a Benefit 2001 és a Green Trade Kft.-vel is, így az olajüzlet még nagyobb méreteket öltött. A Benefit például mezőkövesdi telephelyén savval kifakított gázolajat tartottak. A másik oldalon persze a Benefit sem tétlenkedett, függetlennek mondott szakértővel mondatta ki, hogy a vagonok szabványos gázolajat tartalmaznak.

Dávid Péter gyulai vállalkozó megközelítőleg szintén egymilliárd forintos olajszőkítési ügyében is előkerült a Fortus Rt. mint az egyik fő beszállító. Ez utóbbi ügyben a bíróság végül elfogadta a Fortus vezetőinek érvelését, miszerint visszaéltek a cég adataival (habár az elítélt vállalkozó környezete mindvégig kitartott amellett, hogy valóban a Fortustól szerezték az olajat), és ugyanerre az eredményre jutott a bíróság az ETL-ügyben is. A nagy halak már eleve be sem kerültek a vádiratba, hiszen három munkatárs vette hátára az ügy minden következményét – hívta fel a figyelmet a lap informátora. Tóth Lászlót, az ETL Rt. szállítmányozási osztályvezetőjét üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett csempészet, Mura Imre kereskedelmi igazgatót és Demeter József kirendeltségvezetőt közokirat-hamisítás miatt fogta perbe a Miskolci Városi Bíróság, ám mindhármuk ügyében felmentő ítéletet hozott 2002 szeptemberében.

Az eljárásban a Fortus tisztségviselőit nem gyanúsították meg, mert csakúgy, mint Dávid Péter gyulai vállalkozó ügyében, itt is elfogadták azt az érvet, hogy a Fortus nevével valakik visszaéltek, így az akkoriban Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cég számlái és más dokumentumai a cégvezetők tudta nélkül kerültek az ETL Rt. irattárába. Azt egyik ügyben sem tudták kideríteni a nyomozók, hogy ha valójában nem a Fortus hozta be a kérdéses, összesen csaknem két és fél millió liternyi fűtőolajat, akkor ki más.

(Magyar Nemzet)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr716316541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása