HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.04.07. 12:55 grizzlyke

Gyurcsány boldog húsvétot, pészachot, és szép tavaszt kíván       2007-04-06. 15:42:27   nemenyi.net

Minden ünnepünk, legyen az nemzeti, vallásos, vagy közösségi ünnep, összetartozásunk szimbóluma - írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök húsvéti üzenetében. A kormányfő családias, békében eltöltött, boldog húsvétot, boldog pészachot, és szép tavaszt kívánt mindenkinek.

Mint írta, a húsvét - és a hozzá sok tekintetben közel eső pészach - eredetét és élő hagyományait tekintve vallásos ünnep, mára azonban ennél is több: közösségi, családi ünnep.

"Minden ünnepünk - legyen az nemzeti, vallásos, vagy közösségi ünnep - az összetartozásunk szimbóluma. A család, az ország, a magyarság összetartozásának ünnepe" - fogalmazott közleményében a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc arról is írt, hogy a húsvét sajátosan magyar rítusai, a locsolás, vagy a hímes tojás hagyománya hungarikum, hiszen csak a magyarok ünneplik így a húsvétot Európa és a világ sok százmilliónyi ünneplője közt.

"És vajon nem éppen ez adja-e az ünnepek összetartó, közösségteremtő erejét? Az, hogy közös nevezőt ad nekünk a sokféleségünkben" - tette hozzá a miniszterelnök.
(mti)

***

Olvasó:        A báb szózata

Voltam olyan önkínzó, és elolvastam. Bár ne tettem volna! Túl vagyok az első rohamon, amikor kishíjján kifordult az ebédem, mind az a kevés, amit így böjt idején bátorkodtam megengedni magamnak. Kár, hogy Furcsány Nyerenccel és talpnyalóival nem lehet összetartozni Húsvétkor sem? Nem kár! Mi az hogy! Nagyon is! Meg - Nem kicsit nagyon!

Megvallom töredelmesen, a pészach nem áll túl közel hozzám. Maradok az államalkotó, többségi keresztények soraiban. Mint ahogy Advent idején is szívesebben látom a különböző betlehemi megemlékezéseket, mint a menórát. Főleg akkor, ha a felállított keresztek mellé tolakodnak-sorakoznak, vagy éppen a keresztektől megvont felállítási engedélyek helyébe a menórának adnak teret.

Aki és akik ezt a gyönyörű Magyarországot csontig lerabolta, emberek millióit megtévesztve, csalással hazudta bagázsát a hatalomba, aki sortüzekre parancsot adó apósa aprócska villájában lakik, ne akarjon a magyarokkal összetartozni. Nem az ünnepkor beszerzett gyomorrontástól lesz a magyarnak öklendezhetnékje, hanem egy ilyen üzenettől. A volt kiszesnek még ez is elfér az arcán, ahelyett, hogy onnan halkan távozna a bőr - legalább úgy négyszemközt a tükörrel.

Nagy lehet a baj ebben az országban, ha hungarocídiumi főszolgája elvesztése után órákkal ez volna a legfontosabb téma. Ezek akkor mosolyognak a legszélesebben, amikor valamit tagadnak, hazudnak, elterelik valamiről az egyébként jogos érdeklődést. Most ugyan mi van a háttérben? Jön a tavasz melege, és félnek a napra menni fejükön a vajjal? Képzeljük csak el, hogy a kormányzat emberei utcai árusként, vagy piaci kofaként üvöltözik: "Vajat tessék, végkiárusítást. Csak hazait árulunk!" Érdekes! Biztosan erősen romlik a hallásom! Egyre csak azt hallom: "Vajat tessék, végkiárusítás! Csak hazát árulunk!" Pedig a tejesember nem közülük való szokott lenni. Legalábbis ebben az érdekszférában, immár hatvan éve, vagy több.

Ez az "Orrok és uborkafák" címet is viselhető üzenet messze túlmutat a normális elmebeli állapoton. Már-már oly misztikussá képes fokozni tisztulása közben emlekedettségét, hogy hívei körében akár a valóságot is képes elhagyni. Nincs valaki véletlenül, aki bevállalt ennek a kezelésre szoruló betegnek egy tiarát? - sárga fehér és arany színekkel. Hosszú botja végén egy szegfűnek kellene lenni.

Nem! Elég a tolakodásból!! Elegem van! Elegünk van!!! Elegünk van abból, hogy ez a figura életünk minden másodpercét igyekszik befolyásolni! Pedig nem kell senkinek! Ha kinyitom a vízcsapot, már a rádiót sem kell bekapcsolni, a kiömlő víz sustorgásában is ez a hang tolul szerte.

Sok locsolkodót kívánok ezeknek! Locsolják őket piros, kettős vízsugárral, böhöm nagy kocsiból! Illatozzon ezeknek az orrába a fel nem használt paprikagáz! Majd utólag el lehet dönteni, hogy jogos volt-e, vagy nem. Hogy ez ezeknek így nem ünnep? Na és? Ki törődik vele?

Különösen akkor hányok az ilyen pofátlanok szemforgató ünneptáji szövegeitől, amikor tudom, milyen sok áldozata volt ezeknek, mióta a csipájukat ráemelték országunkra. Szüleim az ötvenes évek első felében templomban esküdtek egymásnak örök hűséget. Mire a nászútról visszamentek munkahelyükre (három nap szabadságot kaptak erre a célra!), addigra elbocsájtották őket. Mindkettőjüknek foglalkozást is kellett változtatni, mert még az országos jegyzékekből is törölték őket, ahol az iskolai végzettségeket jegyezték. Ameddig az a gané rendszer élt, soha nem kaptak több béremelést egyetlen munkahelyükön, mint ami a kötelező minimum. A két szép, fiatal magyart nem törte meg a reájuk rótt teher. Emelt fejjel, józanul, tiszta szemmel és szívvel járhattak az utcán. Nem kellett jelenteniük senkinek és nem volt mit jelenteni róluk - tiszták maradtak.

Nekünk ne szónokoljon egy vörös ivadék Húsvétkor! Ne szónokoljon a gyilkos após rablott villájának teraszáról! Ne szónokoljon a fővárost könnygázfelhőbe takaró kisztitkár! Húzza meg magát csendben, mert nem kell senkinek! Sen-ki-nek!! Úgy forog a szeme, mint a reklámban a tápszeres macskának! Gyónniuk kellene, de reggel, éjjel, meg este. Majd vezekelni reggel, éjjel, meg este. Ezek azonban ilyet nem ismernek.

Nemrégiben az egyik újságíró úgy fogalmazott, hogy ezeknek tiszta a lelkiismeretük, mert nem is használják azt. Pedig vezekelni fognak, akkor is, ha nem gyóntak. Éljenek jó soká, hogy lássák, hogyan foszlik szerte minden országromboló álmuk, lopásuk, harácsolásuk. De legyen nekik az ő igéjük szerint! Azt kívánom nekik, tartozzanak össze - láncon. Láncon, amit megérdemelnek. Akkor majd szónokolhatnak.

2007. Nagypéntek
Lengyel Károly


Elszúrta Gyurcsány a húsvéti köszöntôt

Egy bakival is megfejelte húsvéti, az ország számára írt köszöntôjét Gyurcsány Ferenc. A kormányfô üzenetében ugyanis az szerepel, csak a magyarok ünneplik hímes tojással a Húsvétot. A néprajztudósok szerint ez badarság.




- A húsvét sajátosan magyar rítusai, a locsolás vagy a hímes tojás hagyománya hungarikum, hiszen csak a magyarok ünneplik így a húsvétot Európa és a világ sok százmilliónyi ünneplôje közt - írja húsvéti üzenetében Gyurcsány, amelyben családias békében eltöltött, boldog húsvétot, boldog pészachot, és szép tavaszt kívánt mindenkinek.


- A hímes tojás nem hungarikum - mondta lapunknak Tátrai Zsuzsanna Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének tudományos fômunkatársa. A locsolkodás hagyománya valóban csak nálunk él, de díszes tojásokat az összes szláv nép készít. Oroszországban például kimondottan szépeket festenek, de tôlünk nyugatabbra, Ausztriában is ilyenekkel várják az ünnepet - felelte kérdésünkre Tátrai.
A Kormányszóvivôi Irodát a szakvélemény sem hatotta meg. - A hímes tojás hungarikum. Festett tojások a világ más országaiban is részei az ünnepnek, azonban a hímes tojás festési eljárása és az alkalmazott motívumok egyedülállóak - magyarázták Gyurcsány mondatait.

SzBL

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr616316770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása