HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Bayer Zsolt: A nyugdíjas

2011.05.16. 07:21 grizzlyke

Magyar Hírlap 2011-05-11 Álláspont
A nyugdíjas A nyugdíjas

Legelőször is szögezzük le: az alábbi történet szereplőjét nem kívánjuk pellengérre állítani. Nem is ismerjük, és méltánytalannak tartanánk, ha ebben a játszmában ő kapná a bűnbak szerepét. Ám az ő ügye – megítélésünk szerint – rávilágít mindarra az anomáliá­ra, amely a jelenlegi kormány szerint nem tartható fenn tovább. És szerintünk sem. Így tehát Farsang János nyugalmazott rendőr zászlóssal semmi bajunk nincs. Nyilván tette, amit tehetett, amit a jogszabályok lehetővé tettek számára. Az az igazi kérdés, vajon fenntarthatók-e ezek a jogszabályok. S fenntarthatók, igazságosak lennének-e akkor, ha Magyarország akár svájci színvonalon élne? Döntse el mindenki ízlése szerint.

A történet pedig, amelyről lapunkban részletesebben is olvashatnak, ennyi volna: Farsang János 1967-ben megszületik Pakson. Ott jár iskolába, ott kezd sportolni, focizik a Paksi SE csapatában. Majd Szekszárdra kerül középiskolába, sportkarrierje is ott folytatódik a Szekszárdi Dózsában. 1988-ban bevonul katonának. Tovább focizik. Ám a Szekszárdi Dózsánál nem érezte biztosítottnak helyét, ezért jelentkezett rendőrnek.

A Tolna megyei főkapitányság 1992. május 16-i hatállyal kinevezte a Központi Közbiztonsági Szervek Neutron Bevetési Alosztályához, felszámoló beosztásban, őrvezető rangban. Bármit is jelentsen ez – hiszen mi, civilek ezt nem értjük –, a tényt leszögezhetjük: Farsang János 1992 májusától szolgált hivatásos rendőrként.

Ezt követően elvégezte a rendőrtiszthelyettes-képzőt, 1995-ben őrmesterré léptették elő. 1999-ben alapfokú operatív figyelő szakirányú tanfolyamot végez (ezt sem tudjuk, micsoda), és ez év májusában főtörzsőrmesterré léptetik elő.

Életrajzában itt következik egy érdekes mondat, amely így szól: 1999. augusztus 30-án kétszeres szorzó megszerzése érdekében szolgálati panasszal élt a megyei főkapitánynál, amelyet az országos rendőrfőkapitány elutasított.

Nem tudom, mi az a kétszeres szorzó. Pusztán logikai úton jutottam arra a következtetésre, hogy ennek alapján a szolgálatban eltöltött időt megkétszerezik. Hogy valami ilyesmiről lehet szó, azt megerősíti a további életrajz. Farsang János egy év múlva ismét panaszt nyújtott be a kétszeres szorzó megállapításáért, de ismét elutasították.

Farsang János 2001-ben tanult. Távcsövespuska-vezetői speciális tanfolyamot végzett, és mesterlövész-képesítést kapott. 2002-ben megkapta a tízéves szolgálati jelet, és jutalomban is részesült. Ezt követően szolgálati idejének kezdetét 1973. október 9-re módosították. (Feltételezem, ez lehet a kétszeres szorzó. És feltételezem, ez bevett szokás a rendőrségnél. De miért?)

2005-ben Farsang Jánost kinevezik zászlóssá. Majd 2005. május 6-án szolgálati ideje nyugdíjösszegének rögzítését rendelik el, és megállapítják 32 év szolgálati idejét.

2006 januárjában szolgálati idejének kezdetét 1971. május 2-re módosítják.

2006 decemberében szolgálati idejének kezdetét 1970. május 2-re módosítják. Farsang Jánosnak tehát immáron papírja van róla, hogy hároméves kora óta hivatásos rendőrként szolgál.

2007. október 1-jén az elsőfokú felülvizsgáló orvosi bizottság megállapítja, hogy Farsang János „megváltozott egészségügyi állapota” miatt hivatásos szolgálatra nem alkalmas, munkaképességének csökkenése negyvenszázalékos. És Farsang János 2007. október 31-én nyugállományba vonul.

Egy karrier vége – gondolhatnánk. De a történet itt még vesz egy érdekes fordulatot.

Ugyanis a megváltozott egészségügyi állapota miatt szolgálatra alkalmatlan és negyvenesztendősen nyugdíjba vonuló Farsang János rendőr zászlós tavaly, 2010-ben Orlandóban megnyerte a különlegesen képzett rendőri egységek világbajnokságának egyéni versenyét. (Nyugdíjba vonulása után, 2008-ban még „csak” ezüstérmet szerzett…)

Ennyi a történet.

S még mennyi ilyen történet van? Ezt kellene tudni. S vajon Farsang János ott tüntet a Kossuth téren?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr866315762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása