HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Magyar Hírlap

2010.11.29. 07:51 grizzlyke

Csalás gyanúja az őszödi villaszerzésben Létrehozás ideje: 2010-11-29 Szerző: Bán Károly

Banánköztársaság. Ifjabb Apró Antal üzlettársa volt a balatonőszödi üdülőt megvásárló vevő
Csalás gyanúja miatt pénteken feljelentéskiegészítést tett Léhmann György Gyurcsány Ferenc cégének őszödi ingatlanszerzése kapcsán. Az államot képviselő, az ingatlant elidegenítő Miniszterelnöki Hivatalnak ugyanis nem volt joga pénzügyi lízingtevékenységre – állítja. A feljelentést elbírálásra a legfőbb ügyész a Fővárosi Főügyészségre tette át. A siófoki ügyvéd szerint – mint azt a Ciprusra vándorolt a Gyurcsány-üdülő című cikkünkben (MH, 2010. 11. 18.) megírtuk – az adásvétel jó erkölcsbe ütközött, mivel „még egy banánköztársaságban sem lehetséges, hogy az állam a tulajdonát egy hivatalban lévő miniszterelnöknek adja el”. A volt kormányüdülőt – amelyet a tulajdoni lap szerint 2004. december 6-án szerzett meg Gyurcsány cége az államtól – 2010. július 9-én egy illatszer-nagykereskedés, a Babylux Kft. vásárolta meg, majd gyorsan túl is adott rajta.

A második vevő egy budajenői vállalkozás, a Gadaron Immo Kft. volt, amelynek tulajdonosa egy ciprusi postafiókcég, a Gadaron Limited. A budajenői céget Temesfői Zsolt, a GlobeNet Zrt. vezérigazgatója jegyzi. Temesfői nem ismeretlen az Apró családban sem, amit jelez, hogy az általa vezérigazgatott Regainvest Ingatlanhasznosító Zrt.-ben felügyelőbizottsági tag volt Gyurcsány anyósának testvére, ifj. Apró Antal.

A „kölnikereskedőnek” nem kellett a muzeális értékű villa, amely az átkosban még Horn Gyula és Marjai József miniszterelnök-helyettes kedvelt lakosztálya volt, s amelyet 1993-ban a Kaposvári Építőipari Szövetkezet és a Ganda Kft. 40-50 millió forintból újított fel és bútorozott be, mielőtt Gyurcsány cégének tízéves lízingbe adták volna. Önmagában is abszurd, hogy a horrorisztikus összegekért kiglancolt villát a Szilvásy György által felkért értékbecslő 19,1 millió forintra becsülte fel, holott a négylakásos villaépülethez 900 négyszögöles vízparti telek is társult.

Gyurcsány cége, az Aldo Kft. 1994. január 16-án kötött lízingszerződést az ingatlanra, amelynek második pontja szerint a tízéves futamidő végén a maradványérték átutalásával a tulajdonjog átszáll a vevőre – írta lapunknak Kiss Elemér ügyvéd (a Medgyessy-kormány kancelláriaminisztere – a szerk.) Gyurcsány Ferenc megbízásából és helyreigazítási kérelemként. „A maradványérték átutalása 2003. december 12-én megtörtént, így a tulajdonjog megszerzésére ezzel a nappal került sor” – áll az ügyvéd levelében.

Léhmann György (Fotó: Burger Zsolt)Csakhogy a tulajdoni lapon nem ez áll. Az áll, hogy az ingatlan 2004. december 6-ig a magyar állam tulajdonában volt, s csak ezen a napon jegyezték be az Aldo Kft.-t új tulajdonosként. „A hatályos jogszabályok szerint a tulajdonjog az ingatlan-nyilvantartásban a tulajdoni lapra történő bejegyzéssel keletkezik – mondta lapunknak Léhmann György. – Márpedig ez az jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc az őszödi üdülőt már miniszterelnökként vette meg, s ez mindenképp jó erkölcsbe ütközik.” Van más baj is a siófoki ügyvéd szerint, aki úgy véli, felmerül a csalás gyanúja is a lízingszerződés kapcsán. A Gyurcsány által tulajdonolt cég ugyanis bizonyítottan a Gyurcsány miniszterelnökségének ideje alatt aláírt okirat alapján a magyar államnak és a Minisztertanácsnak (aktuálisan Miniszterelnöki Hivatal – a szerk.) egyidejű jogvesztése folytán szerzett tulajdonjogot az őszödi üdülőben.

A feljelentő szerint azonban a gondokat az is tetézi, hogy az államot képviselő Miniszterelnöki Hivatal a hatályos jogszabályok szerint csak úgynevezett operatív lízingszerződést köthetett, és pénzügyi lízingre nem volt joga. Az előbbi esetben a tulajdonjog visszaszáll a bérbeadóra (esetünkben az államra), s csak a pénzügyi lízing esetén léphet fel vevőként a bérbevevő. Ezt abból is tudni, hogy a magyar állam (sem annak kezelői) nem szerepeltek és nem is szerepelnek a pénzügyi lízingtevékenységet engedélyező Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hivatalos listáján.

A szerződés ezért Léhmann szerint felveti a csalás gyanúját, s azt is, hogy a szerződés jog szerint létre sem jött.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr236315788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása