HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2009.10.02. 21:20 grizzlyke

Adótervek a Fidesztől Bővebben a mai Magyar Hírlapban 2009-10-02

Az egykulcsos és a családi adózás bevezetésének is vannak hívei a pártban
A családi adózás lehetőségének ugyan több híve van a Fideszben, ám koncepció készül az egykulcsos adó esetleges bevezetéséről is – tudtuk meg. A 21-22 százalékos egykulcsos adónál ugyanakkor ma már alacsonyabbat kell bevezetni a régiós versenytársak helyzete miatt is.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint komoly és kiszámítható adócsökkentésre van szükség hazánkban. „Ha a Fidesz hatalomra kerül, a költségvetési kiadások folyamatos ellenőrzése és a 45 százalékos GDP-újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által korábban tervezett 21-22 százaléknál” – mondta lapunk érdeklődésére Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának vezetője kitért arra is, hogy a Fidesz nem tett le a családi adózás bevezetéséről, ám alternatívaként az egykulcsos adót is vizsgálják a párt szakértői.

A volt pénzügyminiszter elmondta: az ellenzéki párton belül is „egészséges rivalizálás” indult meg a témakörben, ám vitathatatlan, hogy nagyobb tábora van a családi adózás bevezetésének.

„Az egyszerűbb adóelméleti ökölszabályok alapján az egykulcsos szja-rendszernek több előnye is lehet, de hátrányokat is sorolhatunk” – állítja összefoglalójában Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője. A közgazdász szerint az egykulcsos adó előnyei közé tartozik, hogy az egyszerűség csökkenti az adózás költségeit, javítja az adómorált, és csökkentheti az adóelkerülést.

Eközben a többletteljesítményt kevésbé adóztatja, így munkavállalásra, vállalkozásra is ösztönözhet. Madár úgy tartja, az egykulcsos adó az élőmunkát terhelő adók csökkentésének eszköze lehet, ezért növelheti a foglalkoztatottságot.

De melyek az elméleti hátrányok? A szakember úgy látja, romlik a méltányosság elve, és a munkaerőpiacon nem várt kedvezőtlen hatások léphetnek fel a növekvő jövedelemkülönbségek miatt. Az egykulcsos adó országai igen elismerően nyilatkoznak a náluk bevezetett forma hatásairól – derül ki Madár kutatásából. Mart Laar észt kormányfő, az adóreform megalkotója tavaly például úgy nyilatkozott, hogy miközben az egykulcsos adó különböző változatai léteznek, alkalmazása mindenhol kimutathatóan gyorsabb növekedéshez, alacsony munkanélküliséghez, nagyobb költségvetési bevételekhez és kisebb jövedelemkülönbségekhez vezetett. Azt ugyanakkor Laar is elismeri, hogy az adózásnak ez az egyszerű formája önmagában nem képes csodákra, és csak reformokkal kiegészülve hozhat eredményt.
Szajlai Csaba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr36315840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása