HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Ha csak ezeket a nemzeti kormány lenullázza, előrébb lesz az ország

2009.06.21. 08:41 grizzlyke

Biztos állás megbízható szocialista kádereknek 2009-06-19 Magyar Hírlap Lánczi Richárd

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek általában a fogyatékkal élőknek munkát adó gazdasági társaságokként ismerik. Csak kevesen tudják, hogy állami támogatással működő cégek vezetői több esetben az MSZP káderei közül kerülnek ki, például Gyurcsány Ferenc korábbi programigazgatója, Teiszler Zoltán is egy ilyen társaságnál kapott jól fizető állást. Legutóbb a Fészek, a Fogyatékossággal Élők Szakszervezete tiltakozott a társaságokban tapasztalható visszás pénzügyi állapotok miatt.

A két állami cég vezetőségének fizetéséből hétszáz megváltozott munkaképességű ember kaphatna munkát (Fotó: Sárközy György)

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek korábban normatív finanszírozási rendszer alapján működtek. Az állam határozta meg – célszervezeti kijelölés –, hogy egy adott cégnek hány fogyatékos ember foglalkoztatása után ad támogatást. A megváltozott munkaképességű dolgozó után a cég dotációt kapott, amelynek nagysága függött a foglalkoztatott betegségének mértékétől. A rendszernek két hibája volt. Az állam csak az összeg igénylésének jogosságát ellenőrizte, felhasználását, vagyis azt, hogy a társaság mire költötte, nem. Például egy látássérült után kapott több százezer forintos támogatás ellenére a foglalkoztatottnak minimálbért fizettek. A másik gond az volt, hogy több esetben "házi" orvosok "betegebbnek" nyilvánították a dolgozót a magasabb dotáció érdekében. Az igazi bajok az MSZP-káderek érkezésével, 2007. szeptember 25-től kezdődtek, amikor az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ellenőrzése alá kerültek a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató gazdasági társaságok. Több társaság veszteségessé vált, a vezetői névsorok azonban több ismert névvel gazdagodtak. A változásokról még annyit, hogy 2004-ben ötvenháromezer megváltozott munkaképességű dolgozott, az idén meg csak huszonhatezer, a támogatás mértéke viszont változatlan maradt. A Fészek legutóbbi közleményében erre is felhívta a figyelmet.

Az érdekvédők kijelentik, hogy az állami cégekben dolgozók fizetése az esetek túlnyomó többségében alig több a minimálbér összegénél, míg a vezetői bérek sok esetben meghaladják a havi egymillió forintot is. Példaként hoznak két fővárosi állami tulajdonban lévő céget, amely több mint 340 millió forintot költ nem támogatott dolgozók, azaz nem fogyatékkal élők fizetésére. Ám ebben még nincsenek benne a felsővezetői bérek, amelyek összességükben elérik ugyanezt az összeget. Ez a két cég a Főkefe Nonprofit Kft. és az ERFO Kht.: az első több mint hat és fél, a másik pedig kétmilliárd forintot meghaladó állami támogatást kap. Vezetőik fizetése hétszáz munkanélküli megváltozott munkaképességű ember bérét adná ki.

A vezetők névsora is beszédes. Az ERFO-nál dolgozik koordinációs igazgatóként, havi nyolcszázezer forintos bérért, Gyurcsány Ferenc korábbi programigazgatója, Teiszler Zoltán. Itt kapott helyet – havi kilencszázezres illetményért – Modla Ferenc, az ÁPV Zrt. korábbi vezető tisztségviselője is, s ugyanitt dolgozik Sátori Béla, aki korábban szintén az ÁPV-nél volt vezető beosztásban, vagy Molnár Jenő, az MNV Zrt. egykori portfóliómenedzsere. A sort még folytathatnánk. Mindkét cég ügyvezető igazgatója egymillió forint felett visz haza havonta, plusz az éves bér nyolcvan százalékát kapja meg prémiumként.

A Fészek felszólítja a kormányt és a minisztériumot, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az állami cégeknél folyó gazdálkodást, ellenőrizze és korrigálja az MNV Zrt. felügyelete alatt álló cégekben tapasztalható visszásságokat.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr446315847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gipsz Jakab 2009.12.07. 20:03:31

Felháborító, Modla úr többet keres a fogyatékosok verejtékén, mint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalban, ahol csak főosztályvezetőig vitte ! Bár azt utóbb már senki sem tudja, hogy a pályázatok pozitív bírálatáért mennyit is tehetett zsebre ! Igaz, őt nem érték tetten egyetlen bevásárlóközpont mélygarázsában, de ez csak a véletlen műve lehet. Csak gratulálni tudok neki, úgy tűnik, hogy ő mindig tudja, hogy a pénz merről csordogál !!!

ludas matyi 2010.06.18. 19:36:25

hogy itt mennyi farok fejti ki a véleményét 4

frici77 2019.03.15. 18:12:09

Persze Becker havi 4 milliójához képest semmit sem kerestek vagy Varga Laci másfél milliós fizetéséhez és havi rendszeres lopásaihoz képest az csak zsebpénz volt..
süti beállítások módosítása