HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

...ez durva.....

2008.03.19. 07:26 grizzlyke

Kabaitól a Gyurcsány családig   2008. március 19. 06:00  Magyar Nemzet    -   Haraszti Gyula

A lőszer-megsemmisítés milliárdos üzletet jelentett • Meglepődött katonai szakértők

Több mint egymilliárd forintot fizetett ki az előző négy évben a honvédelmi tárca azon cégnek, amely 2006-ban lőszer-megsemmisítéssel bízta meg Veres János pénzügyminiszter adócsalásért elítélt egykori üzlettársának családi vállalkozását. A Kabai Károly által alapított Nyír-Uncia Kft. üzleti partnere kapcsolatban állt egy Gyurcsány Ferenc kormányfő rokonságához köthető vállalkozóval is. Az alig több mint négymillió forint jegyzett tőkéjű Solar Kft. a honvédségnél feleslegessé vált rakéta-hajtóanyagok megsemmisítésére bruttó 748 millió forintot kapott a HM-től.

Több mint egymilliárd forintot fizetett ki lőszer-megsemmisítésre a Honvédelmi Minisztérium (HM) 2004 óta annak a cégnek, amely 2006-ban alvállalkozóként szerződést kötött Veres János pénzügyminiszter adócsalásért börtönbe zárt egykori üzlettársának családi vállalkozásával, a Nyír-Uncia Kft.-vel - tudta meg lapunk. A Trend-Fix Kft. 2004-ben mintegy 300 millió forint értékben kötött vállalkozói szerződést a honvédelmi tárcával, 2005-ben és 2006-ban pedig újabb szerződések alapján összesen 900 millió forintért teljesített megrendeléseket.

Információink szerint tavaly szintén 300 milliós keretszerződést írhatott alá a társaság lőszer-megsemmisítésre, de a megállapodás feltételei alapján ez csak akkor teljesülhet, ha a HM biztosítja a munkákhoz szükséges forrásokat. Az egyébként targoncák forgalmazásával és javításával foglalkozó Trend-Fix Kft.-nek Pusztavacson tüzérségi és tanklőszerek, Izsákon aknák, Mezőfalván pedig légvédelmi rakéták hatástalanítására szakosodott gyárcsarnoka működik. Ezért is különös, hogy miért bízták meg két évvel ezelőtt a Nyír-Uncia Kft. jóval kezdetlegesebb körülmények között működő hajdúsámsoni szerelőüzemét 200 milliós munkákkal.

Végh István, a Trend-Fix Kft. vezetője lapunknak erről úgy nyilatkozott: cége azért volt kénytelen 2006-ban 200 millió forint értékű munkát átadni a Nyír-Uncia Kft.-nek, mert bizonyos honvédségi pirotechnikai eszközök megsemmisítéséhez csak a hajdúsámsoni üzem rendelkezett engedéllyel. Az izsáki telephelyük például nem kapta meg a munkához szükséges környezetvédelmi engedélyt, mert a Kiskunsági Nemzeti Park szélén helyezkedik el. A Nyír-Unciának ugyanakkor azért is át kellett adniuk a megsemmisítésre szánt anyagok egy részét, mert kicsúsztak volna a HM által megszabott határidőből. A szaktárca ugyanis azért végezteti el ezt a munkát, mert minél előbb ki akarja üríteni lőszerraktárait.

A Trend-Fix Kft. értesüléseink szerint nemcsak a Kabai Károly által alapított Nyír-Uncia Kft.-vel állt kapcsolatban a lőszer-megsemmisítési üzlet révén, hanem a kormányfő rokonságához köthető Dési János cégével is. Mezőfalván szerelték szét ugyanis azokat a rakétákat, amelyek hajtóanyagait a SOLAR Kereskedelmi és Szaktanácsadási Kft. közvetítésével vitték ki Oroszországba a megsemmisítéshez.

A SOLAR Kft. a honvédség katonai szervezeteinél feleslegessé vált rakéta-hajtóanyagok megsemmisítésére bruttó 748 millió forintot kapott a HM-től. Dési János, a társaság vezetője 1995 és 1998 között igazgatósági tagja volt a Regainvest Rt.-nek, ahol ezekben az időkben Apró Antal, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök anyósának testvére kapott helyet a felügyelőbizottságban. Dési cáfolta, hogy a tender megnyeréséhez köze lenne a korábbi kapcsolatoknak. – Apróval régóta nem találkozott, és az ismeretségnek nincs köze a megbízásához - állította az igazgató. Az mindenesetre meglepte a katonai szakértőket, hogy a SOLAR Kft. a legnagyobb ukrán hadianyaggyárral kapcsolatban lévő állami vállalat, az Ukroboronservice előtt nyerte meg a HM Beszerzési Hivatala által kiírt pályázatot. A rakéta-hajtóanyagok megsemmisítéséről szóló szerződés teljesítésében ráadásul a SOLAR Kft. csak szervezőként vett részt, a fizikai megsemmisítést a cég alvállalkozójaként egy orosz társaság végezte.

Dési János, a SOLAR Kft. ügyvezetője arról nem nyilatkozott, hogy cége milyen arányban részesült a beszerzés értékéből, de állította, hogy a megsemmisítésért kapott összeg nagy részét az orosz alvállalkozónak fizették ki, amelylyel régóta kapcsolatban állnak. Mint elmondta, az oroszok azért nem kötöttek közvetlenül a HM-mel szerződést, mert "nincsenek magyarországi tapasztalataik". A HM Beszerzési Hivatalának közlése szerint a magyar cég azért is nyerhetett, mert csaknem negyvenmillió forinttal kevesebbért vállalta a megbízást. A SOLAR közreműködésével több mint 1200 tonna robbanóanyagot szállítottak ki az országból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr536316024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása