HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.02.16. 18:23 grizzlyke

Legközelebb sikerülni fog   2008-02-16   (orbanviktor.hu)

Abban reménykedni, hogy a kormánykoalíció ilyen vagy olyan újabb beszédekkel, hangzatos csomagokkal, programígéretekkel vagy pénzosztással helyre tudja állítani az összhangot a nép és a kormány között, reménytelen kísérlet - jelentette ki Orbán Viktor az HírTV Péntek 8 című műsorában.

Semmi olyan nem történik ma a magyar közéletben, a kormányzati vagy az össznépi teljesítmény oldalán, ami tapsot, elismerést, és örömöt válthatna ki, elsöprő arányban vannak a rossz dolgok. Az emberek elvárja egy ellenzéki politikustól, hogy nevén nevezze a dolgokat, egyenesen, világosan. De közben ennek ellenkezőjét is elvárja, mert lassan csömöre kezd lenni az embereknek amiatt, hogy csak a rossz hírek érkeznek. Valami másra várnak az emberek. "Az igazi kérdés az, hogy hogyan tudunk ebből az elégedetlenségből cselekvő energiát létrehozni, és egy közös jövő felé megindulni - mondta Orbán Viktor az évértékelő beszédének nyugodt hangvételével kapcsolatos kérdésre válaszolva.

Arra a kérdésre, hogy nem volt-e túl negatív - és ezért is sikertelen - a Fidesz 2006-os kampánya, a "rosszabbul élünk mint négy éve" szlogennel, Orbán Viktor úgy válaszolt: volt a Fidesz kampányának akkor egy másik szakasza is, méghozzá a cselekvő nemzet programjának bemutatása, ami a 2006-os állapotokból el tudta volna vezetni az országot egy 2010-ben nemzetközi versenyben helytálló Magyarországhoz. Csak időközben, 2006 óta hirtelen minden megváltozott, és nem az a kérdés, hogyan tartsuk meg a pozíciónkat, hanem az, hogy az utolsó helyről hogyan lehetne felfele kapaszkodni.

A Figyelőben megjelent Demján Sándor-írással kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: Demján Sándor sokkal fontosabb ember, mint egy politikus. Időnként a Fidesz elnöke is kikéri a tanácsát gazdaságpolitikai kérdésekben, s ha volt prototípusa a jövőben bízó magyar vállalkozónak, akkor az Demján Sándor volt. Nagyon lehangoló látni, ahogy az üzletember higgadtan, logikusan, sajnos, sebészi pontossággal írja le a mai helyzetet a cikkben, amikor többek között arról beszél, hogy ha így mennek tovább a dolgok az országban, tíz éven belül Európa legszegényebb országává válunk.

"Figyelni kell az ilyen hangokra és az ilyen véleményekre. Még ha egyesek szerint van is benne túlzás, önmagában az, hogy merre tartunk, hogy milyen a helyzet, mi lesz abból, ha nem változtatunk, ebből a szempontból rendkívül tanulságos amit ő mond. Én azonban demokrata vagyok, és nem üzletember, hanem politikus, és soha nem fogok beletörődni abba, hogy - akármilyen helyzetben is van Magyarország, akármilyen szűk is a mozgástér - azt lehessen mondani, hogy Magyarország jövőjét nem a magyar emberek, hanem néhány kötvénytulajdonos vagy bármilyen nemzetközi üzleti kör határozza meg" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Mint mondta, a legnagyobb hazafiaknak is el kell fogadniuk, hogy egy nyitott világban ki vagyunk téve különböző hatásoknak, Amerikától kezdve Oroszországon át a nemzetközi pénzügyi körökön keresztül Közép-Európában felemelkedni akaró olajvállalatokig, akik befolyásolni akarják az országunk életét. "A kérdés az, hogy milyen mértékig engedjük, hogy befolyásolják. Önmagában az, hogy egy ilyen nyitott nemzetközi rendszerben, számos irányból kiindulóan befolyásolási kísérletek vannak, s az ember nem teljesen kötetlenül szabad és önálló, ez természetes. Az a kérdés, hogy túlzott befolyásra tesz-e szert egyik vagy másik, illetve, hogy a történet végén ott van-e a kezünkben az adu ász, hogy akármi is történik, végül mégis csak mi magyarok fogjuk megmondani, hogy milyen mértékig fogunk alkalmazkodni, mert mi vagyunk itthon" - mondta Orbán Viktor.

Hozzáfűzte: ezért fontos, hogy az emberek mindig is úgy érezzék, hogy a magyar kormány, a magyar állam, az államapparátusával, a hatalmi szerveivel, az adórendszerével az emberek oldalán áll, és mindig azért dolgozik, hogy az itt élő magyar emberek a bonyolult nemzetközi hatásrendszerből győztesen kerüljenek ki. "Ez a politikai és a kormányzás művészete" - mutatott rá a Fidesz elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy ez idáig tartózkodott a kormány a népszavazással kapcsolatban állást foglalni, de szerdán érdekes kijelentéseket tett, Orbán Viktor úgy reagált: a valóságtól oly mértékben elrugaszkodott dolgokat mondtak, hogy az már vitának is tekinthető. "Tegnap azt mondták, hogy aki igennel szavaz, az valójában elvesz az egészségügytől, hogy az igennel szavaz, az elvesz az oktatástól. Eddig nem mondtak semmit, most állítanak valamit, és olyan szemenszedett valótlanságot állítanak, ami aktivitásra ösztönözheti az embereket" - mondta Orbán Viktor.

Az új tébé-törvényről szót ejtve a Fidesz elnöke rámutatott: egyetlen kérdés nem hangzott el még a közvélemény felé: hogyha az új rendszer valóban egy szolidaritás elvű biztosítás marad, ha valóban inkább szélesedni fognak az egészségügy által nyújtott lehetőségeink, akkor miért teszik bele magánemberek a magánpénzüket, hiszen arról van szó, hogy ezeknek a pénztáraknak és biztosítóknak minimum a 49 százalékát el fogják adni.

"Tehát valaki súlyos milliárdokat tesz bele. Miért? Támogatni akarja a magyar államot? Támogatni akarja a magyar betegeket? Azért teszi bele, mert profitot akar kivenni. Az az egészségügyi rendszer, amelyben így is kevés pénz van ezentúl azzal kell szembenézzen, hogy ilyen olyan jogcímen és forrásokon és csatornákon keresztül további üzleti hasznot jelentő részösszegeket emelnek ki belőle. Ez merénylet az emberek kárára" - szögezte le Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy nem tölti-e el aggodalommal, hogy Gyurcsány Ferenc néhány nap múlva új baloldali programot jelent be, Orbán Viktor kérdéssel válaszolt: "Figyel erre még ma Magyarországon - az elemezőket leszámítva, akiknek ez a kötelességük - igazán valaki? Nem érte el még el a mai kormánykoalíció azt a határt, amikor már bármit mond, az emberek olyan kétkedéssel vagy elutasítással fogadják, hogy akár kár is belevágni? Szerintem ezt a határt a mai kormánykoalíció elérte. Ma nagyon-nagyon csekély azon magyar emberek száma, akik valamit még várnak attól, amit majd a miniszterelnök valamit holnap, holnapután, vagy azután mond" - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke úgy véli, hogy az a fajta szétszakítottság, ami ma elválasztja a kormányt az emberektől, működésképtelenné teszi az országot. Amiatt, hogy a kormány nem azt akarja, amit az emberek, és az emberek nem azt akarják, amit a kormány, szükség van egy új irányra Magyarországon. Abban reménykedni, hogy a kormánykoalíció ilyen vagy olyan újabb beszédekkel, hangzatos csomagokkal, programígéretekkel vagy pénzosztással helyre tudja állítani az összhangot a nép és a kormány között, reménytelen kísérlet. "Előbb vagy utóbb tudomásul kell venni a kormánynak Petőfi nyomán, hogy mégis csak a víz az úr, és igazodnia kell hozzá" - mondta.

AZ SZDSZ nem kevesebbet állít, mint hogy aki a befizetett tébé-járulékáért cserébe, vizitdíj nélkül akarja elérni az orvosi alapellátást, és aki tandíjmentesen akar eljutni a felsőoktatásba, az a szocializmust, vagyis a diktatúrát akarja. "Ezzel azt is mondja, hogy az előző rendszer, az a diktatúra, amelynek a megdöntéséért együtt dolgoztunk, az több, jobb egészségügyet, elérhetőbb felsőoktatást tudott nyújtani, mint ma a szabad világ. És ha ezt kimondjuk, akkor fel is adtuk a szabad világba vetett reményünket" - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzáfűzte: az SZDSZ részéről, ráadásul egy liberális párttól ez gondolatmenet a szabad társadalomba vetett hit megkérdőjelezése.

Arra a kérdésre, hogy optimista-e a népszavazást illetően, Orbán Viktor úgy válaszolt: ő lassan húsz éve optimista. "Van egy képem arról, hogy mi az a világ, mi az a rend, mi az a közeg, amiben a mi népünk jól érzi magát, otthon van, sajátjának érzi, harmonikusan tudja berendezni az életét, és ráadásul sikereket is érhet el. Engem optimistává tesz, hogy ezt még mindig látom. És amíg látom, meg van egészségem hozzá, hogy dolgozzak, addig én soha nem fogok a pesszimista emberek oldalára állni, hanem mindig azt fogom mondani minden egyes bukás, kudarc, vereség után, hogy ilyen is van. Az élethez ez is hozzátartozik. Legközelebb sikerülni fog" - nyilatkozta Orbán Viktor a HírTV Péntek 8 című műsorában.

A beszélgetés videója a www.orbanviktor.hu oldalon tekinthető meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr766316100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása