HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.09.19. 16:45 grizzlyke

Őrizetbe vették Zuschlag Jánost   2007. szeptember 19. 16:11 MNO-összefoglaló
Gyurcsány megszólalt - A vádhatóság indítványozza az előzetes letartóztatást

Őrizetbe vették szerdán Zuschlag Jánost, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének ügyvezető elnökét. A Kecskeméti Városi Ügyészségen mai kihallgatásán közölték vele, hogy a terhére rótt bűncselekmény bűnszervezetben elkövetettnek minősül. Ennek büntetési tétele 5-20 évig terjed. Zuschlagot az ifjúsági tárca egykori vezetőiről kérdezték, de nem kívánt vallomást tenni.

• Zuschlag-ügy: az MSZP rejtegeti Ujhelyit?

• SZDSZ Új Generáció: a Zuschlag-ügy bűnösei örökre távozzanak a közéletből

Zuschlag János 1977. május 7-én született Kiskunhalason. 2000-ben történelem szakon szerzett egyetemi diplomát. Az 1998. évi országgyűlési választásokon az országos listáról szerezte MSZP-képviselői mandátumát, 2002. áprilisban ismét az országos listáról szerzett mandátumot. Május közepén az egészségügyi, valamint az ifjúsági és sportbizottságban kapott helyet. Októberben helyi képviselői mandátumot szerzett a kiskunhalasi önkormányzatban. 2004. október 13-án Budapesten, a Terror Háza előtt a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) által szervezett sajtóértekezlet előtt a holokauszt áldozatain élcelődött. (A társáságában akkor ott tartózkodó Arató Gergely és Újhelyi István ma államtitkárok.) 2004. október 18-án benyújtotta lemondását országgyűlési képviselői mandátumáról.
Zuschlag János szocialista politikust szerdán őrizetbe vették, miután a Kecskeméti Városi Ügyészségen kihallgatáson jelent meg – közölte Kopasz Zsolt városi vezető ügyész. „Ma Zuschlag János folytatólagos gyanúsítotti kihallgatására került sor, ahol közölték vele, hogy a terhére rótt bűncselekmény bűnszervezetben elkövetettnek minősül" – mondta az ügyész. (Ennek büntetési tétele 5-20 évig terjed.) Hozzátette: a körülmények mérlegelése után Zuschlag Jánost őrizetbe vették.

Kopasz közölte: a szökés és elrejtőzés, illetőleg a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye okából került sor az őrizetbe vételre.

Befolyásolni próbálta az ügy tanúit?

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyészhelyettese az MTI kérdésére elmondta, hogy a nyomozást a megyei főügyészség folytatja. „A vádhatóság indítványozni fogja Zuschlag János előzetes letartóztatását, melyről a nyomozási bíró dönt 72 órán belül" – fűzte hozzá a főügyészhelyettes. Szabó az Indexnek azt mondta, Zuschlagot azért kellett őrizetbe venni, mert adatok merültek fel arra, hogy megpróbálta befolyásolni az ügy tanúit. Másrészt a 20 éves büntetési tétel már a szökés veszélyét is felerősíti, jelentette ki Szabó. Az ügynek egyébként van már egy szökésben lévő gyanúsítottja, Zuschlag korábbi titkára, Lados István ellen nemzetközi körözést rendeltek el, miután a lakásában lefolytatott házkutatás során egy engedély nélkül tartott pisztoly is előkerült.

Ellentmondó MSZP-s nyilatkozatok

Márfai Péter, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének elnöke kijelentette: „Zuschlag János hónapokkal ezelőtt MTI-közleményben bejelentette, hogy mindennemű politikai tevékenységét felfüggeszti". Márfai Péter hozzátette: „folyamatban van az ő párttisztségeinek részben a megszűnése, részben pedig az abból való visszalépése, illetve a párttagságának a felfüggesztése". Az elnök kijelentette, hogy az ügyről a megyei elnökség pénteken tárgyal. Ezzel szemben Simon Gábor, a párt választmányának elnöke úgy fogalmazott szerdán: „Ha a vizsgálatnak meglesz az eredménye, akkor az MSZP pontosan tudni fogja, mi a szervezeti, erkölcsi kötelessége."

Fontos, hogy kiderüljön az igazság - ezt pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök mondta, amikor azt kérdezték tőle: mi a véleménye Zuschlag János őrizetbe vételéről. A kormányfő ennél többet nem akart mondani.

Nem foglal állást Zuschlag pártja

Az MSZP nem akarja állásfoglalásával vagy véleményével befolyásolni az igazságszolgáltatást a Zuschlag-ügy kapcsán. Simon szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: ha a politikusok véleményt mondanának, ha minősítenék a helyzetet, akkor nem segítenének, hanem ártanának az igazságszolgáltatásnak.

Megtagadta, hogy valljon Gyurcsányról?

Az Index információi szerint az ügyészség az ifjúsági tárca vezetőiről kérdezte Zuschlagot, ő azonban nem akart vallomást tenni arról, hogy a minisztérium irányítóinak milyen szerepe volt a pártközeli ifjúsági szervezetek 60 milliós törvénytelen támogatásában. Mint ismert, a kérdéses időszakban a minisztériumot Gyurcsány Ferenc vezette, közigazgatási államtitkára pedig Szilvási György volt, aki most a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter.

A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatt több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni. Zuschlag, aki a nyomozás eddigi adatai szerint egyértelműen gyanúsítható azzal, hogy utasításokat adott az érintett egyesületek és alapítványok munkatársainak, jelenleg az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke.

Zuschlag János mellett a gyanúsítottak között van Katus Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, a szökésben lévő Lados István, Zuschlag korábbi személyi titkára, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben, valamint Krausz Csaba újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FiB) fővárosi elnöke is.

Ismert: a Magyar Nemzet korábban megírta, az ügyészség meghallgatta Ocsovai Tamást, az ifjúsági tárca volt helyettes államtitkárát is, aki részletes vallomásban tárta fel a nyomozóknak, milyen egyeztetések zajlottak a minisztériumban a pályázati döntések meghozatala előtt. Ocsovai az egyeztetők közé sorolta Ujhelyi Istvánt, Mesterházy Attilát és Arató Gergelyt is. Az ügyészég az ügyben már meghallgatta Ujhelyit, Aratót és Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnökét is.

(MTI, MNO, Index, mkogy.hu)


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr626316377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása