HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.09.16. 09:12 grizzlyke

Több ezren emlékeztek az őszödi beszédre a Várban     Index/MTI index..hu | 2007. 09. 15., 17:16 |

Szombat délután a budai várban több ezer ember gyűlt össze annak alkalmából, hogy egy éve került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az eredetileg kétórásra tervezett, végül három és félórásra nyúlt, békés tüntetésen a rendőri jogsértésekről, az egészségügy, a nemzeti összefogás kérdéseiről volt szó. A Lánchídon kisebb szóváltás volt. A kormány elen a Hősök terén és a Vértanúk terén is tüntettek.

Több ezren gyűltek össze a budai várban, a köztársasági elnök hivatala (Sándor-palota) melletti téren tartott tüntetésen szombat délután. A magánszemély által bejelentett rendezvény apropója a miniszterelnök az egy évvel ezelőtt nyilvánosságra került őszödi beszéde volt.

A színpadon közel 30 ismert jobboldali személyiség, értelmiségiek, sportolók ültek, köztük Wittner Mária, fideszes képviselő, Eperjes Károly, Bánffy György, Bayer Zsolt, Csókay András, Papp Lajos, Grosics Gyula, Jankovich Marcell, Melocco Miklós és Morvai Krisztina. Murányi László műsorvezető több olyan embert is bejelentett, akikről kiderült, hogy nem tudtak elmenni az eseményre vagy késtek.

A tömegben nemzeti színű és árpádsávos zászlók voltak láthatók. A rendezvény kezdetén az esemény leginkább egy népnemzeti dzsemborira emlékeztetett: idősebbek, fiatalok, családok kisgyerekekkel sütkéreztek a kellemes időben. A beszédek közben többször felhangzott a jól ismert "Gyurcsány takarodj!" skandálás.

Nagy várakozás és tetszésnyilvánítás övezte Morvai Krisztina beszédét. Az őszi tüntetéseken elkövetett rendőri jogsértéseket vizsgáló Civil Jogász Bizottság társelnöke a boldog Magyarországról szóló álmát mondta el (szóról szóra ugyanezt a beszédet olvasta fel nem sokkal azelőtt a Hősök terén tartott rendezvényen is).

Forradalom helyett passzív ellenállás

Morvai Krisztina felvetette, hogy az ellenállásnak van olyan formája is, amikor az emberek felmondják háztartási és egyéb biztosításaikat azokkal a biztosítókkal, amelyek "orgazdaként" belépnének az egészségügybe, ahol a becsapott szocialista és liberális szavazók levélben szólítják fel országgyűlési képviselőket a lemondásra. Szerinte a kormány lemondását az is indokolná, hogy tavaly októberben Budapest utcán 14 ember szemét lőtték ki a rendőrök gumilövedékkel, viperákkal védtelen embereket vertek.

Nincs itt az ideje a forradalomnak, így maradnak az alkotmányos keretek és meg kell nyerni a népszavazást - mondta felszólalásában Bayer Zsolt publicista. "Ha ezt a népszavazást elveszítjük, akkor mi magunk legitimáljuk az őszödi gazember hatalmát", akarta mondta. Feltette a kérdést, egységes-e a nemzet, sőt lehet-e nemzetről beszélni azután, hogy 2004-ben megbukott a kettős állampolgárságról tartott népszavazás. Utalt arra is, hogy amíg nincs szolidaritás, amíg a BKV sztrájktörőket kereső álláshirdetésre több ezren jelentkeznek, nem lehet egységről beszélni.

A Bayer Zsolt előtt felszólaló szónokok Gyurcsány Ferenc és kormánya reformintézkedéseit bírálták, különösen az oktatás és az egészségügy területeit érintő reformokat. Papp Lajos szívsebész egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány rossz intézkedéseinek hatására évente több száz orvos és nővér hagyja el az országot.

Nem kívánatos külföldiek

Árpádsávos zászlót tartó fiatalok az MTI tudósítójának szeme láttára tanácsoltak el néhány színes bőrű turistát attól, hogy bemenjenek a Szent György térre. Ázsiaiakat és más nemzetiségűeket is nem kívánatos személynek tartottak a rendezvényen. Az Index helyszíni tudósítójának kérdésére a rendezvényt biztosító sárgamellényesek vezetője azt mondta: nincs tudomása ilyenről és más rendbontásról sem.

Az alapvetően békés rendezvény ideje alatt viszonylag kevés rendőr volt a Szent György téren. A tér közelében azonban mintegy száz rendőr várakozott autóbuszokban és járőrautókon. Az elnöki palotához közel három mentőautó is készenlétben áll.

Ahogy egyre sötétebb és hidegebb lett, kiderült, hogy a szervezők alaposan elszámolták magukat. A demonstráció eredetileg 16-18 óráig volt meghirdetve. A sok felszólaló és a hosszadalmas beszédek miatt azonban három és fél órásra nyúlt. Az utolsó fél órában már nem csak a tüntetők köréből, de a világítás nélküli, sötét színpadon ülő prominens meghívottak közül is többen hazaszállingóztak. A tüntetés este fél nyolckor ért véget.

Még a tüntetés kezdete előtt kisebb zavart okozott, hogy a Lánchidat egy rendezvény miatt lezárták a forgalom elől. A többség kerülőt tett az Erzsébet, illetve a Margit híd irányába, néhány árpádzászlós fiatal viszont megfenyegette a lánchídi rendezvény útjukba álló szervezőit, hogy a Dunába dobják őket. A szervezők így inkább félreálltak, a terület lezárásával nem törődő fiatalok pedig átmentek Lánchídon.

Véget ért a tüntetés a Vértanúk terén is

A nap folyamán több kormányellenes tüntetés is zajlott a városban. A magukat Kossuth téri tüntetőknek nevezők egy csoportja a Hősök terén demonstrált egésznap, Gyurcsány Ferenc lemondását követelve. A Magyar Nemzetért Mozgalom pedig a Hősök teréről a Kossuth tér melletti Vértanúk terére vonult. Itt háromszázan követelték a kabinet távozását, a tüntetők egy kisebb csoportja a rendőrséget kijátszva bejutott a Kossuth térre, őket egyenként tessékelték ki.

A Vértanúk terén összeveszett a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője és a Kossuth téri tüntetők korábbi szónoka, Herman István. Bene Gábor felszólította az embereket, hogy békésen menjenek haza, mert a tüntetésnek tovább már nincs értelme, Herman István viszont maradásra és skandálásra biztatta az embereket.

Bene Gábort ugyan a vita után elküldték a Vértanúk teréről, de nem sokkal ezután a rendőrök a Vértanúk tere és a Kossuth tér közé felállított kordon egy részét megnyitották, hogy a metró felé is haza tudjanak menni az emberek. Háromnegyed tizenegykor végleg elkezdték bontani a kordonokat, a Vértanúk terén tucatnyi fiatal beszélgetett egymással.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr786316393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása