HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.04.13. 11:13 grizzlyke

A tandíj is elrettentő hatással bír               2007-04-13 10:53  HírTv

Egyre kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba. Ennek egyik oka, hogy kezdenek elfogyni azok, akik korábban nem jutottak be, a hallgatók szerint viszont a tandíj is elrettentő hatással bír - írja a Népszabadság.

Tavalyhoz képest csaknem 25 ezerrel kevesebben jelentkeztek az egyetemekre és főiskolákra idén. A végzős középiskolások körében azonban csak négyezerrel csökkent a továbbtanulni vágyók száma.

Egyre kevesebb azon jelentkezők száma, akik a felvételi évét megelőzően érettségiztek: 2002-ben a jelentkezők 44 százaléka, addig idén már csak a 34, 5 százaléka került ki a korábban érettségizettek közül. Ez azt mutatja, hogy kezdenek elfogyni azok, akik újra próbálkoznak. Ráadásul évente 75-80 ezer diák érettségizik nappali tagozaton, az egyetemekre és a főiskolákra viszont az elmúlt években százezer fölötti számban vettek fel új hallhatókat.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alelnöke szerint a tandíj bevezetése is szerepet játszhat abban, hogy kevesebben jelentkeztek. Nagy Zoltán úgy látja, hogy gazdaságilag is nehéz helyzetbe kerülnek az intézmények. Kevesebb hallgató kevesebb állami támogatást, illetve költségtérítést jelent - fogalmazott.

Demográfiai okokkal magyarázható inkább a jelentkezők számának csökkenése Molnár Károly szerint. A Magyar Rektori Konferencia elnöke úgy látja, nem a tandíj risztotta el a tanulókat. A hozzájárulás mértéke nem olyan magas ugyanis, ráadásul a hátrányos helyzetűek és a jól tanulók ösztöndíjat is kaphatnak.
FH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr456316754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása