HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.02.22. 20:03 grizzlyke

Kóka, az ügyvéd, a sógor és a vitorlázó    2007. február 22. 11:26

Pár hónap alatt közel hárommilliárd forintot profitálhattak egy informatikai cég továbbadásán ciprusi off-shore cégek mögött meghúzódó vállalkozók, akik Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez köthetők.
Az üzlet az SZDSZ-es politikus sógora, családi ügyvédje, egyik vitorlázótársa, valamint a gazdasági tárca érdekkörébe tartozó állami óriáscégek közreműködésével köttetett - derül ki a Heti Válasz tényfeltáró cikkéből.

A szerteágazó történet a Dataplex Informatikai Kft. eladása körül bontakozik ki: a társaságot 2005 szeptemberében vette meg a Bajnai Gordon jelenlegi fejlesztéspolitikai kormánybiztos vezette Wallis-csoport a lap szerint 2,2 milliárd forintért - írja a lap.
A Wallis egyébként korábban az Elenderbe is befektetett, amelynek vezérigazgatója Kóka volt. Egy hónappal később a Dataplexet már három ciprusi cég tulajdonolta, amelyek 2005. december 12-én 5,1 milliárd forintért adták tovább a vállalkozást a Magyar Telekomnak.

Az értéknövekedés mögött feltételezhetően az áll, hogy ezen rövid idő alatt több állami óriáscég jelezte, szerződést kötne a vállalkozással, amely pedig felsrófolta a Dataplex árát. Figyelemre méltó: szinte csak a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM) tartozó vállalatokról van szó: a Magyar Villamos Művekről, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-ről, a MÁV Informatika Kft.-ről és a Magyar Postáról (ez egyébként a szintén egy SZDSZ-es politikus által irányított, már megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium alá tartozott).

Érdekesség, hogy a minisztériumban ma már szakállamtitkárként dolgozó Felsmann Balázs (az ügylet létrejöttekor még csak főosztályvezető korábban a Dataplex ügyvezetője, egyik céges munkatársa, Hercegh Tamás pedig már 2005-ben a MÁV Informatika Kft. vezérigazgatója volt. A MÁV-leánycég felügyelőbizottságában egyébként kiverte a biztosítékot a Hercegh által szorgalmazott dataplexes szerződéstervezet, amelyet szakmaiatlannak minősítettek, és ami miatt a MÁV-társaság nem is lett az informatikai szolgáltatócég ügyfele.

A Heti Válasz az off-shore vállalkozásokról kiderítette: az egyik 49 százalékos tulajdonrészt továbbadó társaság Wallis-érdekeltség, míg a másik meghatározó volt tulajdonos inkább Kóka közelinek tekinthető. A tranzakció megkezdése előtt alapított Corbeilt (ez a Dataplexből szintén 49 százalékot bírt) állítólag Lepp Gyula, Kóka sógora képviselte az adásvételi tárgyalásokon, a vállalkozás igazgatója pedig Rácz Krisztián, a miniszter és Lepp vitorlástársa, korábban az Elender termékfejlesztési vezetője. Ugyanezen vállalkozás kézbesítési megbízottja Forgó Zoltán, aki a miniszter volt és jelenlegi cégeinek jogi képviseletét látja el, és aki Lepp Gyulának is intézi cégügyeit.

Az etikáról Kóka János két hete azt nyilatkozta az Indexnek: "Politikusként is messze távol tartom magam mindenféle etikailag kifogásolható tranzakciótól (...), de információim vannak arról, hogy a következő hetekben ennek ellenkezőjét feltételező sajtóhírek látnak majd napvilágot". Hozzátette: "Azt üzenem azoknak, akik ezt készítik ellenem, hogy nem fogom megkötni azokat a kompromisszumokat, amelyeket szeretnének, hogy megkössek."
Magyar nemzet - fidesz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr866316995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása