HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2009.06.17. 10:35 grizzlyke

Munka, siker és változás 2009.június 16. Pécsi Újság Korb Zoltán

Alig több mint egy hónapja látja el feladatait Pécs régi-új, elsöprő többséggel megválasztott polgármestere. A most már a közgyűlési többséget is háta mögött tudó Páva Zsoltot többek között az elmúlt időszakban történtekről, a városi cégek további sorsáról, és az Európa Kulturális Fővárosa programról is kérdezte a Pécsi Újság.

- Megválasztása óta szinte elérhetetlen, kollégái szerint reggeltől estig tárgyal, dolgozik, vagy éppen úton van... Hogyan bírja az új tempót ön és a család?

-

A családom szerencsére nagyon megértő, tudják ők is, hogy most nagyon komoly és sok munkára van és lesz is szükség a városban. A pécsieket képviselem, erre kaptam felhatalmazást tőlük, ez pedig hatalmas felelősség. Megpróbálok megfelelni ennek. 11 évig, mióta az MSZP vezette a várost, Pécsnek nem volt gazdája. Ezért kell ilyen feszített munkatempóban dolgoznom nekem és kollégáimnak is. Amikor megvontam a korábbi alpolgármesterek hatásköreit, tudtam, hogy az ő feladataikat is el kell majd végeznem. De ez nem baj, erre készültem. Nem hagyhattam ugyanis semmit a régi módon folytatni. Pécsnek és a pécsieknek nincs több ideje, azonnal el kellett kezdődnie a változásnak. Ha ezért napi 16-18 órát kell dolgozni, akkor annyit kell.

- Egy sor fontos kérdés vár eldöntésre. Most is egy közgyűlést követően beszélgetünk, amelyet ismét rendkívüli jelleggel hívott össze. Mi szükség volt arra, hogy a beiktatása után az ülések mindegyike ilyen keretek között folyjon?

- Mint említettem, Pécsnek és a pécsieknek nincs több elherdálni való ideje. Az elmúlt években sok esetben nem a szükséges és helyes döntéseket hozta meg a városvezetés, ezért tart Pécs ott, ahol tart. Azt a káoszt, ami eddig uralkodott, most nekünk kell rendbe tenni. Persze kényelmesebb lenne havonta ülésezni, sok képviselő biztosan boldogabb lenne ettől, de én nem ezt képviselem, és a pécsiek sem ezt várják. Szeretnék mielőbb nyugalmat a városban és az önkormányzatban is. Azt akarom, hogy mindenki érezze, tapasztalja, elindultunk a siker felé, egy sikeres és gyarapodó Pécs felé. A döntéseket pedig most kell meghoznunk, nem hetek vagy hónapok múlva. Ha Ön körültekint a médiában, láthatja, hogy az elmúlt hetekben óriási lett az érdeklődés városunk iránt. Ki kell használnunk a felénk irányuló figyelmet, és előnyt kell kovácsolnunk az érdeklődésből. Annyit bántották a várost éveken keresztül, hogy megérdemlik a pécsiek a dicséretet is.

- Döntéseket testület nélkül is lehet hozni, hiszen a polgármester saját hatáskörben is eljárhat. Amíg nem voltak alpolgármesterei, s a bizottsági helyeket sem osztották újra, kik segítették a munkáját?

- Igen, hozhatok döntéseket én is, de én változást ígértem. Én úgy akarok dönteni, hogy a mögött ott legyenek a pécsiek. A civilek, az érdeklődők, az érintettek. Nehezebb és bonyolultabb így a döntéshozatal, de meggyőződésem, hogy kevesebb hibával jár, és az embereknek is visszaadja a hitét, hogy lehet egy jókedvű városban élni. Az előző korszakban a polgármesteri kabinetben 24-en dolgoztak. Ez elképesztő. Én csupán néhány igazán színvonalas szakértőt szeretnék felkérni, hogy a döntések szakmai előkészítésében legyenek segítségemre. Ha ugyanis jó az előkészítés, a többit mi, a pécsiek már megoldjuk.

- Alpolgármesterek. Döntésének megfelelően egy szocialista alpolgármesterrel is együtt kell dolgoznia. Miért éppen Kunszt Márta az, s mit bíz rá?

- Több dologhoz is ragaszkodtam. Egyrészt, hogy az előző vezetésből ne maradjon senki, mert nem folytatható még nyomaiban sem az, ami Pécsett történt. Másrészt takarékoskodni is akartam. Ha egy alpolgármesterrel kevesebb van, akkor az 15 milliós megtakarítást jelent Pécsnek. Ezért tettem világossá, hogy nincs szükség három alpolgármesterre. És még valami: a szocialisták mindig kisajátították Pécset. Úgy gondolkodtak és cselekedtek, mintha ebben a városban a polgári oldalnak nem is élnének támogatói. Amolyan einstand-politikát folytattak, mint a Pásztorok a Pál utcai fiúkban. Én tiszteletben tartom a baloldali szavazókat is, ezért tartottam fontosnak, hogy legyen a városvezetésnek tagja valaki, aki baloldali politikus. Az MSZP Kunszt Mártát jelölte, én pedig ebbe nem szóltam bele. Majd a szavazóik eldöntik, helyesen cselekedtek-e. Amúgy - mivel ő maga egyetemi oktató - az oktatás tartozik hozzá.

- Már megválasztásakor bejelentette: átvilágíttatja a városi tulajdonú cégeket, és az önkormányzat által kötött szerződéseket. Mi történt eddig a témában?

- A pécsiek 80 százaléka javasolta, illetve követelte az átvilágításokat és az ellenőrzéseket. Úgy gondolom, a legújabb "csontváz" után, ami kidőlt a szekrényből - a buszeladásokra gondolok -, talán mindenki számára világos lett, helyes döntés volt az átvilágítás. A vizsgálatok már folynak a Városházán; itt a szakembergárda mellett a költségvetést is górcső alá vesszük. E mellett a Pécsi Vízműnél és a Pétávnál is tart az átvilágítás, és nemsokára megkezdődik a Pécs Holding, valamint a többi városi tulajdonú cég szakértői elemzése is. A munkát egyelőre egy jogászokból, igazságügyi szakértőből álló csapat végzi, de a nagyobb, 40-60 milliós feladatok elvégzéséhez már közbeszerzésen választunk ki szakcéget, szakcégeket. A nyár végére minden vizsgálat lezajlik, így addigra eldől, milyen lépéseket kell tennünk.

- Mi az első benyomása, milyen területeken kell beavatkozni a cégvezetések kérdésébe? Vannak, akiknek munkáját illetően kétségei vannak?

- Erre a független szakértők vizsgálata adhat részletes választ. Én annyit tettem előzetesen, hogy kértem a városi cégek vezetőit, a menedzsment tagjait, hogy ne vegyenek föl prémiumot, mert sem a pécsiek, sem pedig én nem vagyok elégedett a legtöbb önkormányzati cég működésével és teljesítményével. Konkrét személyi kérdésekkel egyelőre megvárom a vizsgálatok befejezését, az alapján fogok döntést hozni. Az viszont már most biztos, hogy véget vetünk annak az MSZP-s városvezetési gyakorlatnak, miszerint a cégvezetők évente minden különösebb teljesítmény nélkül 100 %-os prémiumot vehettek fel. Csak abban az esetben vehetnek fel jutalmat a cégek vezetői, amennyiben azt megérdemlik, az általuk vezetett társaságok eredményesek, és szolgáltatásaikat a pécsiek megelégedésére végzik. Ezt az elégedettséget mérni fogjuk, az eredményeket pedig rendszeresen nyilvánosságra is hozzuk majd. Komolyan gondolom, hogy minden pécsinek jogában áll tudni, mire költjük a közpénzeket.

- A holding esetében Varga Péter vezérigazgató szerint el kell gondolkodni azon, hogy a cégre egyáltalán szükség van-e. Milyen változásokra lehet számítani a holdinggal, s a cégeinkkel kapcsolatban?

- Hibás lépésnek tartottuk korábban, hogy folyamatosan veszteséget termelő, rosszul működő városi cégeket, társaságokat olvasztottak be a Holdingba. Nem is értem, mit vártak ettől a szocialisták, lehet, hogy csak a csodában reménykedtek. Hogy a mi esetünkben mi lesz a Holdinggal, erre a kérdésre is az átvilágítás ad majd választ, de az biztos: változásra van szükség, mert így nem tud működni a rendszer. Az viszont már most biztos, hogy a szabályozásnak olyannak kell lennie, hogy ne fordulhasson elő több kétes értékű ingatlaneladás, vagy egyéb vagyontárgy kijátszása, kiszervezése. Ez a vagyon Pécsé, és nekünk be kell bizonyítanunk, hogy egy vagyon működése nem attól jobb, ha eladjuk valakinek, hanem attól, ha a város megfelelő emberekre bízza az irányítást.

- Más. Az EKF kapcsán a polgármester bírja mind a programok, mind a beruházások felügyeletét, s viseli a felelősséget. E téren mire kell felkészülnie a menedzsmentközpontnak?

- Komoly és felelős munkára! Ha mi a Városházán tudunk 16-18 órát dolgozni, mert erre van szükség, akkor szerintem a Menedzsmentközpontban is képesek rá. Alapvetően más nézőpontot szeretnék érvényesíteni: elsősorban a civilek, korábbi pályázatírók visszahozására gondolok. A program már nagyjából rendben van, de igazán pécsivé tenni, ez a mi feladatunk. Az elmúlt néhány hétben többükkel beszéltem már erről, s egy részük szívesen dolgozna újra velünk. Bízom benne, hogy ez segíteni fog a közös ügyünkön, újabb lendületet ad az Európa Kulturális Fővárosa projekttel összefüggő munkának. Nem készülök arra, hogy lefejezzük a vezetést, mert ez most különösen ártana a programnak, és hónapokkal lassítaná, a finoman szólva sem gyors tempót. Változtatni csak abban az esetben kell, ha törvénytelen működésre bukkannánk, de az eddig megismert szakmai anyagok alapján úgy látom, hogy Ruzsa Csaba és kollégái képesek jól dolgozni, alapvetően nem azzal volt a baj, amit ők csináltak. A baj az volt, hogy a politika rájuk telepedett, és ezzel alapvetően megfertőzte az EKF körüli légkört. Nem mondom, hibázott időnként a Központ is, főleg a pécsiek bevonásában, a nyilvánosság biztosításában. Mi a jövőben szigorúan felügyeljük majd a Menedzsmentközpontban folyó munkát, és napi szintű egyeztetéseket tartunk. No ebben számítok leginkább a civilekre.

- Ugyanígy a Művészeti Tanács is élvezi a bizalmat?

- A Művészeti Tanáccsal kapcsolatban vannak fenntartásaim. A munka dandárján már túl vannak, ezért tárgyalásokat kezdek Hiller István miniszterrel, hiszen a korábbi polgármester és a tárcavezető nevezte ki a testület tagjait - ez a minisztérium hatásköre. Át kell beszélni, milyen minőségben és mennyiségben van szükség a Tanácsra. Összességében nekem, mint Pécs polgármesterének az a legfontosabb a Kulturális Főváros programban is, hogy a pécsiek nyerjenek. Úgy gondolom, a program akkor lesz sikeres, ha a pécsiek azt érzik, hogy minden értük van, mindez róluk és nekik is szól. Hiller miniszter úrnak is mondtam pénteken, hogy bár tagadhatatlanul fontos, hogy a külföldiek, a turisták kellemes emlékeket vigyenek haza magukkal, jól érezzék magukat a városban, de nem szabad elfelejtenünk, mi itt élünk, és itt is akarunk maradni. Ezért a pécsieknek kell gyarapodniuk, a pécsieknek kell nyerniük a programon keresztül. Ezzel pedig Magyarország is nyerni fog.
(Korb Zoltán, pecsiujsag.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr996315850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása