HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.05.27. 22:48 grizzlyke

Gyurcsány megy, Kiss jön   2008.május 27 Magyar Hírlap

Már a szocialisták is a miniszterelnök-cserében látják a kormányzati válság megoldását 
 
A szocialisták teljes gőzzel készülnek az őszi kormányfőváltásra – tudta meg lapunk bizalmas forrásból. A korábbi hírekkel ellentétben azonban Bajnai Gordon gazdasági csúcsminiszternek korántsem olyan jók az esélyei, mint ahogy arról több hazai és külföldi orgánum is beszámolt. Sőt az MSZP-frakció meghatározó politikusai úgy gondolják, a híreket maga Bajnai "generálta", felismerve, hogy ennél jobb pillanat nem kínálkozik neki a miniszterelnöki poszt megszerzéséhez. "Csakhogy a pártban nincs hátországa, az uniós beruházások láthatatlansága miatt a frakció csalódott benne, de sokaknak visszatetsző az őt támogató üzleti kör mohósága is" – érvelt lapunknak egy neve elhallgatását kérő vezető szocialista.

Információink szerint az MSZP meghatározó érdekcsoportjai inkább Kiss Péter kancelláriaminisztert tudnák elképzelni a kisebbségi kormány élén. Erősödnek a pártban azok a hangok is, amelyek szerint a váltással meg kell várni a jövő tavaszi európai parlamenti választásokat, s addig Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki pozícióban tartani. Gráf József földművelésügyi minisztert nem sorolják az esélyesek közé, akkor inkább egy negyedik, ma még ismeretlen befutót képzelnek el.

A forgatókönyvek aszerint módosulnak, hogy az SZDSZ június 7-i küldöttgyűlésén Kóka Jánost vagy Fodor Gábort választják-e elnökké, s mellettük milyen összetételű ügyvivői testület alakítja a liberálisok politikáját. Egyelőre Fodor esélyei jobbak, ő pedig inkább visszavezetné a koalícióba a pártot, ha a kormányfőt nem Gyurcsány Ferencnek hívnák. Egyre több szocialista látja viszont úgy, hogy a kisebbségi kormány sorsa nem a kormányfő személyétől, hanem a szabad demokratákkal és az MDF-fel kötendő megállapodásoktól függ. Számukra elfogadható, ha eseti alkukkal lavíroznak el az EP-választásokig, s annak eredményétől függően váltanak kormányfőt.
Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese a Stop.hunak adott tegnapi interjújában felhívta a szabad demokraták figyelmét, hogy csak rajtuk múlik, lesz-e, és mikor, előre hozott parlamenti választás.

Kijelentette azt is, hogy a politika menetrendjét az SZDSZ pillanatnyi érdeke fogja meghatározni, de az MSZP-nek nincs szándékában félreállítani Gyurcsányt. Vagyis ha az SZDSZ nem szavazza meg a jövő évi költségvetést, jöhet az előre hozott választás. A liberálisoknak több a vesztenivalójuk, hiszen a közvélemény-kutatások szerint kiesnének a parlamentből. Az MSZP ellenzéki pártként legfeljebb esélyt kapna az újraépítésre. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője erre így reagált: az MSZP pillanatnyi érdekek szerint cselekszik ahelyett, hogy Magyarország hosszú távú fejlődését tartaná szem előtt. 
 
MH-információ 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr536315923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása