HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.05.26. 19:14 grizzlyke

Az MSZP zuhanórepülése az egész baloldalt magával viheti    2008. május 26. 14:01 MNO
Társadalompolitikai Tagozat: odalett a párt hitele minden dimenzióban

Az MSZP elvesztette társadalmi bázisának, politikai és erkölcsi hitelének jelentős részét – állapította meg a párt „lefokozott” Társadalompolitikai Tagozata. Megjegyzik: a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás, az előre hozott választások rémképe újra és újra kiszolgáltatottá teszi a pártot. Köztudott: az MSZP korábban már „megbüntette” a tagozatot a kritikus hangnem miatt.

A mostoha gyerek. Közismert, hogy az MSZP nem szíveli a Társadalompolitikai Tagozatot, hiszen a platform sokszor fejezte ki kételyeit a párt politikájával szemben, hangsúlyosan ítélte el az akkoriban még az SZDSZ-szel közösen vitt neoliberalizmusba torkolló, a piac mindenhatóságát hirdető politikát. A büntetés nem maradt el: a szocialista párt januárban megfosztotta a tagozatot az országos minősítéstől is. Míg korábban Gyurcsány arról szónokolt, hogy március 9-e után 10-e jön, Gazsó Ferenc az MNO-nak arról beszélt, hogy inkább az a kérdés, hogy vajon a politika maradhat-e olyan, mint korábban volt. Egyébként Gazsó Ferenc is a népszavazáson való részvételre, és a három igenre buzdított több neves közéleti személyiséggel együtt. 
Több pontban összegezte az MSZP Társadalompolitikai Tagozata a május 24-én megtartott értekezletének tapasztalatait. A tanácskozás politikai vitát folytatott a baloldal és a szocialista párt jelenlegi helyzetéről, valamint újjáválasztotta tisztségviselőit. A tagozat megállapítja, hogy „a szocialista párt – mint a társadalom nehéz helyzetben lévő, saját munkájukból élő, tőkejövedelemmel nem rendelkező tagjainak képviseletére hivatott politikai szervezet – elvesztette társadalmi bázisának, politikai és erkölcsi hitelének jelentős részét.”

Az MSZP zuhanórepülése kihat a politikai baloldal egészére – fogalmaznak állásfoglalásukban, amelyben úgy vélik, „a baloldalinak nevezett politika katasztrofális megsemmisülés elé néz”. Kijelentik: a szocialista párt hatalomcentrikus, a kormányzati hatalmat minden áron fenntartani akaró politikája lebénít minden – a társadalmi bizalmat visszaszerző, a párt baloldali lényegét, társadalomépítő képességét újjáépítő – kezdeményezést.

A hatalomhoz való görcsös ragaszkodás, az előre hozott választások rémképe újra és újra kiszolgáltatottá teszi a pártot – fogalmaznak. Ez az út nem vezet máshova – állítják –, mint egy szűk csoport majdani, ellenzéki pozíciójához. Következményeiben beláthatatlan, súlyos hiba, hogy a párt jelenlegi vezetése meg sem kísérli egy bármikor bekövetkező választásokra való felkészülést, a párt újjászervezését. „Határozottan az az álláspontunk, hogy minél előbb össze kell hívni a párt rendes kongresszusát, ahol meg kell kísérelni a baloldali karakterének – társadalom előtt is hiteles – erősítését. A vezetés történelmi felelőssége az elmúlt évek történéseivel való kíméletlen szembenézés, a reorganizáció elindítása” – szögezi le a tagozat.

Emellett megjegyzik, „meggyőződésünk, hogy a társadalom bizalmát helyreállító, a párt újjászervezését célzó politika fókuszba állítása megnöveli a kormányzati mozgásteret. Új viszonyt alakít ki mindazokkal, akik a jelen választási ciklus teljességében érdekeltek. Alkalmat ad olyan kormányzati intézkedések meghozatalára is, amelyeknek eredményei már rövid távon is javíthatnak mindenek előtt a munkavállalók, a fiatalok és a nyugdíjasok helyzetén.”

Kijelentik azt is, hogy a tagozat támogat minden olyan mozgalmat, szervezetet, amely a politikai baloldal újjáépítését, társadalmi hitelességének visszaszerzését szolgálja. „Ezúton hívunk fel minden – politikai baloldal jövőjéért felelősséget érző – társunkat, szimpatizánsokat, szervezeteket, szerveződéseket, hogy „ Párbeszéd a baloldalról, a társadalomért” címmel szervezzük meg a Baloldali gondolkodók, szervezetek és szerveződések országos találkozóját. Egyébként Gazsó Ferencet tiszteletbeli elnökké, Gráner Gyulát elnökké választották.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr736315925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása