HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.02.16. 09:26 grizzlyke

Rendkívüli tisztújítás lehet az SZDSZ-ben?  2008-02-15 21:08 (Magyar Nemzet, hírTV, nol.hu)

Lapértesülés szerint a liberális pártból többen rendkívüli tisztújításban látják a megoldást, mielőtt a bíróság esetleg megsemmisíti az elnökválasztás eredményét.

Akkor van lehetőség az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán történt csalás orvoslására, ha a párt bármely tagja keresetet nyújt be a Fővárosi Bírósághoz – tudta meg a Magyar Nemzet Cservák Csaba alkotmányjogásztól. Közölte: a lépést a visszásság kiderülését követő 30 napon belül kell megtenni az egyesülési és a párttörvény alapján. Büntetőjogi felelősség is megállapítható, ha akár a rendőrség, akár magánszemély feljelentése nyomán a közokirat-hamisítás ténye megerősítést nyer.

Fodor Gábor szerint – aki a pártelnökválasztás első fordulójában döntetlenre végzett Kóka Jánossal – helyénvaló, hogy belső vizsgálat indul a pártnál, amelyet összeférhetetlenség miatt nem az érintett borsodi, hanem a szabolcsi SZDSZ-választmány folytat le. A környezetvédelmi miniszter egy sajtótájékoztatón a Magyar Nemzet kérdésére csütörtökön azt mondta, ha megszületik az eredmény, majd minden kérdést meg lehet válaszolni.

Mint arról beszámoltunk, a Hír TV és a Magyar Nemzet birtokába került jelenléti ív, egy nyilatkozat és egy aláírásminta világosan igazolja, hogy Kóka János csalással lett az SZDSZ vezetője, hiszen legalább egy esetben hamis szavazatot adtak le, de egyes érintettek beszámolói szerint többen voltak, akik hiányzó küldöttek helyett hamis aláírással voksoltak tavaly március 31-én. Vági Sándor borsodi küldött nem jelent meg az elnökválasztó rendezvényen, a Fővárosi Bíróságtól kikért jelenléti íven mégis szerepel az aláírása, mint ahogy tagtársa, Köteles Péter is elismerte: Kóka javára manipulálták az elnökválasztást.

Az SZDSZ keddi közlése még azt állította, hogy a küldöttgyűlés jelenléti ívét megsemmisítették, lapunk ezt követően bukkant az iratra a Fővárosi Bíróságon.

Teljes bizonytalanság

Az aláírások eredetét, illetve ezzel összefüggésben a botrány lehetséges következményeit illetően az SZDSZ-t a teljes bizonytalanság jellemzi – írja a Népszabadság. Az okirat-hamisítás gyanúját több megkérdezett politikus szerint mindenképpen ki kell vizsgálni, bár az uralkodó vélemény szerint elsősorban Kötelest kell felelősségre vonni, amiért eddig elhallgatta a bűncselekményre utaló információt. A lap úgy tudja, a belső etikai vizsgálat vezetésével a Szabolcs megyei SZDSZ vezetőjét, Jüttner Csabát bízták meg – egyelőre csak Kötelesre irányul.

Az országos vezetőség változatlanul csupán a Borsod megyei szervezetekre tartozó konfliktusként igyekszik beállítani a történteket, de a Népszabadság forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy az ügy hullámai már elérték a pártszékházat. Informátoraik szerint Kóka János ígért nekik „valamit”, amit nem teljesített.

Taktaharkánynak fontos szerepe van

Hogy mi is történt valójában a küldöttgyűlésen, arról egymásnak ellentmondó hírek keringenek a pártban. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a küldöttek személyazonosságát a szavazások előtt nem ellenőrizték. Taktaharkánynak a történetben fontos szerepe van. Tény, hogy a párt etikai bizottsága tavaly vizsgálódott a borsodi tagbeléptetésekkel kapcsolatban. A küldöttgyűlést megelőzően Köteles a miskolci szervezet elnökségéért indult, de alulmaradt. Később többen kiváltak a csoportból, és átléptek a taktaharkányiba.

Az alapszabály erre vonatkozóan tartalmaz korlátozó rendelkezéseket – ezek és a helyi szabályok összhangját vizsgálta az etikai bizottság. Köteles is hivatkozott erre, igaz, ő T. Asztalos Ildikót nevezte meg, mint aki „szabálytalanul vezette a miskolci szervezetet”. – Szimpla kocsmabeléptetés lett volna, baranyai módra – utalt a Wekler Ferenc nevéhez fűződő, hasonló tagbeléptetési botrányra a lap egyik informátora.

Rendkívüli tisztújítás?

A borsodi küldöttek szavazata a kiegyenlített Fodor-Kóka párharcra döntő hatással lehetett. Miután a szavazás viszont titkos, aligha derülhet ki pontosan, min múlott a végeredmény.

A napilap szerint az SZDSZ-ben többen a rendkívüli tisztújításban látják a megoldást – ellenkező esetben ugyanis kiteszik magukat annak a kockázatnak, hogy a bíróság megsemmisíti az elnökválasztás eredményét. Az ügyben csütörtökön Kóka János és T. Asztalos Ildikó sem kívánt nyilatkozni.

Feljelentések

A Deport'56 a XI. kerületi rendőrkapitányságon magánokirat-hamisítás miatt tett feljelentést - derül ki a Független Hírügynökséghez eljuttatott dokumentumból.

A Deport'56 szerint felmerül az elvi kérdés is, hogy a politikai pártok belső élete büntetőjogilag csak akkor ítélhető-e meg, ha azt az adott párt azt kifejezetten kéri, vagyis élveznek-e a pártok védettséget a jogi következményekkel szemben. A Deport'56 úgy véli: a jog szerint ilyen mentesség nem létezik, de hasonló ügyekben mégsem indítanak eljárást, hanem elutasítják azt.

A szabad demokraták elnökválasztása ügyében egyébként egy magánember is feljelentést tesz. Gőbl György a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy szintén okirathamisítás miatt viszi a rendőrségre az ügyet.

Az SZDSZ alapítói üdvözlik a vizsgálatot

Üdvözlik az SZDSZ elnök-választási botránya ügyében indult vizsgálatot a Szabad Demokraták Szövetségének alapító tagjai. A párt értelmiségi holdudvara ma ünnepelte a Társadalmi Szerződés című politikai röpirat megjelenésének 20. évfordulóját. Az eseményen kérdésünkre Konrád György író azt mondta, hallott ugyan az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán történt csalásról, ám nem foglalt határozottan állást. A volt képviselő, Rajk László támogatja az elindított vizsgálatot, de szerinte Kóka Jánosra semmilyen hatással nem lesz az ügy. Haraszti Miklós pedig úgy véli, éppen azért van szükség a vizsgálatra, hogy a történtek ne ingassák meg az egész pártot.

Kilépett a házaspárt a liberális pártból
Kilép az SZDSZ-ből az a Vági-házaspár, akiknek nevével visszaéltek a liberális párt elnökválasztásán. A Hír Televízió birtokába került jelenléti ív másolatán jól látható, hogy helyettük tavaly márciusban álküldöttek szavaztak.

Február 15-én este a hírTV Célpont című műsorában: Több csalás, több SZDSZ.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr356316107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása