HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.02.03. 09:13 grizzlyke

Ömlik a pénz a haveroknak    2008. február 2. 06:01 Magyar Nemzet
Az Ecostat kifizetései meghaladták az intézet tavalyi költségvetését

A kormányzathoz közel álló társadalom- és gazdaságkutatók nagyon jól járnak az Ecostat intézettel. A Miniszterelnöki Hivatal alá rendelt szervezet tavaly több pénzt fizetett ki a holdudvarnak bizonyos „kutatásokra”, mint amennyi a teljes éves költségvetése volt. Az Ecostat internetes honlapjáról nem derül ki, hogy min dolgoztak a munkatársai, illetve miből kaptak fizetést.

A www.ecostat.hu oldal eldugott részén található üvegzseb menüpont kissé szűkös, de első látásra is megdöbbentő adatokkal szolgál. A Miniszterelnöki Hivatal alá rendelt, főleg gazdaságkutatással foglalkozó cég 8 millió forinttal többet költött a külső cégeknek adott megbízásokra, mint amennyiből egész évben működnie kellett volna. És ez nem minden: a honlapon ugyanis csak az 5 millió forintos értékhatárt meghaladó megbízások olvashatók. Egy kis ízelítő az Ecostat által fizetett megbízásokból: a Szonda Ipsos 107 milliót kapott, a kormányhoz közel álló személyek nevével fémjelzett Pénzügykutató Zrt. közel 60 millióval lett gazdagabb, de a miniszterelnökhöz közel álló Dessewffy Tibor érdekeltségei, vagyis a Demos kft. és az Ithaka Kht. is kaszálhatott 25 millió forintot.

Ezenkívül a Demos csapatát erősítő Ágoston László és Pulai András cégének, a Publicus Kft.-nek is jutott 20 millió forint.

Az említett cégek egyetlen munkája sem található meg az Ecostat honlapján. Persze előfordulhat, hogy a kormányzati intézet tanulmányaihoz készítettek kutatásokat. Azonban ezeket böngészve sem bukkanunk a magáncégek munkájára; az Ecostat ugyanis még egy hivatkozás erejéig sem tesz említést róluk.

A 2007-es költségvetés szerint az Ecostat tervezett kiadásai 246,4 millió forintot tettek volna ki. Ebben benne foglaltatott a 43 munkatárs fizetése, az utánuk fizetett egyéb munkáltatói járulékok, az intézmény általános működési költségei (irodaszerek, rezsiköltség és egyebek). A költségvetési terv szerint az Ecostat 30 millió forintos saját bevétellel kalkulálhatott, ezért a központi költségvetés további 216,4 milliót utalt át a cég működésére; tehát a saját bevételből és a támogatásból jött össze a fent említett csaknem negyedmilliárdos tétel. Csakhogy ennél az összegnél nyolcmillió forinttal többet, vagyis 254 millió forintot fizetett ki a kormánycég a közismerten balliberális kötődésű vállalkozásoknak. Hogy miből? Ez egyelőre rejtély.

Az eset kapcsán több kérdés is felmerül: A gazdaság- és társadalomelemzéseket végző cég mit csinál, ha a tevékenységének jelentős részét más vállalkozásokkal végezteti el? Ha többet fizet ki külső cégeknek, mint amennyije a költségvetés szerint van, akkor honnan származik a különbözet, miből tartja fenn saját magát, miből fizeti munkatársait, ad absurdum a villanyszámlát?

A tavalyit megelőző két évben ugyan 15 millióval több pénzből működött a kormánycég, de ez az államnak mégis kevesebbe került. Ez úgy történhetett, hogy 2005-ben és 2006-ban az Ecostat 116 millió forintos saját bevétellel számolt, vagyis az államtól „csak” 144 millióra volt szüksége. A már említett holdudvarnak már akkor is adott megbízásokat a cég, de kevésbé arcátlanul: 2005-ben 31 millió vándorolt ki, 2006-ban pedig 34 millió. A korábbi években kalkuláltnak negyedét kitevő saját bevétel mellett a baráti cégeknek juttatott pénz a nyolcszorosára nőtt.

Bodacz Balázs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr616316131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása