HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.01.30. 21:46 grizzlyke

"Szorult helyzetben van Gyurcsány Ferenc"  2008. január 30.   InfoRádió / MTI
       
A süllyedő hajón? címmel, Szorult helyzetben Gyurcsány magyar kormányfő alcímmel közölt cikket szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Elemzésének bevezetőjében a német konzervatív újság bécsi tudósítója, Reinhard Olt kiemelte: a magyar miniszterelnöknek a jelek szerint nincs szerencséje.

Gyurcsánynak nem csupán azért nincs szerencséje a szerző szerint, mert legközelebbi munkatársai elhagyják őt. Még több gondot okoz az egyik elődje, Orbán Viktor vezette polgári szövetség, a Fidesz által kezdeményezett referendum, amely az Új Magyarország nevet viselő kormányzati reformprogram lényeges részei ellen irányul. Politikai megfigyelők szinte kivétel nélkül azok elutasításával számolnak.

Olt szerint ezzel áll összefüggésben Szetey Gábor személyügyi államtitkár, a közigazgatás újjászervezéséért felelős megbízott bejelentett lemondása. Gál J. Zoltán, Gyurcsány hivatalának korábbi vezetője sem látott magának sok jövőt a "süllyedő hajón" - ahogy a legerősebb ellenzéki párt, a Fidesz kárörömmel fogalmazott -, s elhagyta azt. A lap szerint a népszavazás után előreláthatóan idő előtti parlamenti választásokra kerül majd sor.

Az újság a továbbiakban arról ír, hogy mind Gyurcsány szocialistái, mind liberális partnereik az év elején hadjáratot kezdtek a referendum ellen. Beszámol az SZDSZ budapesti kampányáról, a párt által elhelyezett plakátokról, amelyeken egy túlméretezett "Nem" látható.

Az MSZP pedig "az emberek józan eszére" apellálva igyekszik elmagyarázni a bevezetett vizit-, illetve kórházi napidíjat és a tandíjat, azokat az intézkedéseket, amelyeket a lakosság a leghevesebben vitat Gyurcsány reformprogramjában. Az SZDSZ - írta a lap - 50-100 millió forintot kíván a kampányra fordítani, míg a szocialisták kiadásaikat mintegy 200 millió forintra becsülik.

A Fidesz panaszkodik állítólagos hátrányos helyzete miatt - írja a lap, hozzátéve, hogy a párt kampányának költségei épp olyan kevéssé ismertek, mint az azt megelőző, a referendum kiírásához szükséges aláírásgyűjtés kiadásainak nagysága.

Kampány közpénzen

Az ellenzéki párt állítása szerint a kormány közpénzei révén a kormánypártok mellett a minisztériumok is "felvilágosító" kampányt folytathatnak. Az újság Juhász Ferenc korábbi honvédelmi minisztert, az MSZP kampányának koordinátorát idézi, aki szerint a párt rendkívül csekélynek ítéli meg a referendum számára pozitív kimenetelével kapcsolatos esélyeit.

Juhász tudatában van annak, hogy a "nem" szavazatok többsége kizárt. A kormánypártok mindössze azt érhetik el, hogy a bevezetett intézkedéseket elutasító "igen" szavazatok száma kétmillió alatt marad, s ezáltal a referendum érvénytelen lesz.

A népszavazás abban az esetben jelent közvetlen veszélyt a miniszterelnökre, ha a részvételi arány magas lesz, és az eredmény egyértelmű viszonyokat teremt, azaz a magyar választók jelentős része (tehát nem csupán a Fidesz hívei) a vizit-, a kórházi és a tandíj ellen szavaz.

Ennek persze nem feltétlenül kell ahhoz vezetnie, hogy a szocialisták leváltják a miniszterelnököt. Ez azonban bekövetkezhet, különösen amiatt, hogy az MSZP-ben sokasodnak a bíráló hangok.

Másrészt diadala esetén a Fidesz mindent elkövet majd annak érdekében, hogy a kormány és programja totális összeomlását fesse a falra, ami a legkevésbé sem mozdítaná elő az ország politikai stabilitását - hangsúlyozza a FAZ.


Bayer Zsolt: Gyurcsány Ferenc nem egy szerethető, kedves hülye, hanem egy agresszív és kártékony miniszterelnök   Magyar Hírlap  2008. január 13.

Ha fogékonyak vagyunk a szimbolikára, úgy végtelen örömmel tölt el bennünket a kormányzati negyed ügye. Sorsa. Benne van abban minden, amit erről a kormányzatról tudni kell és tudni érdemes. 
 
Már ahogy a kormányszóvivő hölgy bejelentette a dolog végét. Jaj, annyira szép volt az, olyan megnyugtató volt hallani! Tudni, hogy nincs semmi másképpen, mint ahogy eleve gondoltuk, eleve feltételeztük, eleve tudtuk.

A kormány úgy döntött, hogy a kormányzati negyed projektet megállítja – mondá a kormányszóvivő hölgy.

Jól kitalált mondat

Igen. Ezektől ezt a mondatot várta az ember.

S akinek van érzéke a szimbolikához, azonnal látta lelki szemeivel, ahogy a kormányzat kommunikációs tanácsadói kitalálták ezt a mondatot. Mert ugye, nagyhatalom az igekötő!

Különösen fontos szerep jut az igekötőknek az újbeszélben. Manapság ugye mindent "átbeszélünk", a fiatalok pedig "behánynak". No, éppen ilyen a kormányzati negyed "megállítása". Mert a régi beszédben, a tisztességes beszédben, ha valamiről elhatározzuk, hogy nem valósul meg, azt leállítjuk. Újbeszélül viszont "megállítjuk", ugyanis a "megállítjuk" szerkezetben benne reszket az újrakezdés ígérete. S éppen ez a cél – ezt kellett megoldaniuk a kommunikációs tanácsadóknak.

Hogy miért?

Hát azért, mert amikor az első hírek érkeztek, hogy a megalomán és ostoba tervből semmi sem lesz, akkor Gyurcsány Ferenc kommunikációs kormányfő és PR-politikus a maga megszokott, agresszíven határozott és buta modorában azt nyilatkozta, hogy a kormányzati negyeddel kapcsolatban minden rendben. Hát persze, éppen, mint a Svejkben:

"Oberleutnant úrnak alázatosan jelentem, a csomagokat valószínűleg akkor lopták el, amikor jöttem Oberleutnant úrnak alázatosan jelenteni, hogy a csomagokkal minden rendben van…"

Így. Csak sajnos Gyurcsány Ferenc nem egy szerethető, kedves hülye, hanem egy agresszív és kártékony miniszterelnök. De ha egyszer ő december 20-án még azt mondta, hogy a kormányzati negyed az eredeti tervek szerint, határidőre felépül, akkor azt nem lehet leállítani. Akkor azt csak megállítani lehet.

Hát most megállították.

Hivatkozás a piacra

Majd összesereglett az összes kártékony hülye, és sok kártékony hülyeséget beszélt.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szavai magaslanak ki a mezőnyből. Ikvai-Szabó Imre a következő fonémákat hullajtotta el az éterben: A kormányzati negyed terve nagyszerű terv volt; remek terv volt; maximálisan támogattuk; de nem volt jó terv. A piac nem igazolta vissza. És amit a piac nem igazol vissza, az nincs.

Ezt az utolsót, ha megengedik, még egyszer: "Amit a piac nem igazol vissza, az nincs."

Nos, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, akaratán kívül ugyan, de ebben az egyetlen mondatban kristálytisztán összefoglalta ezeknek a kártékony idiótáknak az egész világnézetét. És én azóta azon töprengek, vajon Ikvai Szabó Imre főpolgármester-helyettes édesanyját visszaigazolta-e valaha a piac… Mert ha nem, nos, akkor…

Hagyjuk is.

Inkább emlékezzünk meg még Demszky Gábor főpolgármesterről, aki novemberben lelkesen sertepertélt a kormányzati negyed körül, elővette legszebb PR-mosolyát, most pedig úgy tett, mintha ott sem lett volna. Most elsőként határolódott el ez a jellemes férfiú, gúnyosan "álmok álmodóinak" nevezve cinkos- és tettestársait. Pfúj…

Hát ilyen fiúk ezek.

De őszintén szólva, azért remélem, senki sem csodálkozik, és senki sincs nagyon meglepve.

Ez az ő kormányzati negyedük. És az ő kormányzati negyedüknek ilyennek kell lennie. Emlékeznek még a régi viccre? Móricka hazamegy az iskolából, és mondja az apjának: – Papa, ma az elmélet és a gyakorlat közötti különbségről beszélgettünk az iskolában, de én nem nagyon értem az egészet. – No, fiam, akkor figyelj, elmagyarázom! – szól az apa, és behívja a szobába a nagylányát. – Lányom, egy idősebb úr száz dollárt ígért, ha lefekszel vele. Hajlandó vagy rá? – Igen papa… Ezután az apa behívja a feleségét. – Asszony, egy idősebb úr száz dollárt ígért, ha lefekszel vele. Hajlandó vagy rá? – Hát persze! – feleli némi töprengés után az asszony. Az apa pedig a fiához fordul: – No látod. Most elméletileg van kétszáz dollárunk. Gyakorlatilag pedig együtt élünk két büdös kurvával…

Ha valakinek van érzéke a szimbolikához, akkor pontosan tudja, kikkel élünk mi együtt.

S lám, elméletileg van egy szép, nagy kormányzati negyedünk.

Gyakorlatilag meg van egy újabb ótvaros gödrünk, meg sok-sok furcsa igekötős igénk. Meg egy rakás kártékony gazemberünk.

A végén minden letisztul. S marad a végső kérdés: vennének-e Gyurcsány Ferenctől használt autót? 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr686316140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása