HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.12.20. 07:50 grizzlyke

Pénzszivattyú: a magyarok nagyon rosszul járnak az adóval     2007. december 19. 14:36 MNO

A magyar emberek zsebében marad a legkevesebb fizetés adózás után. Egy felmérés harminckét országban vizsgálta, hogy a nettó fizetés mekkora hányada a bruttónak. Magyarországon a vizsgált kategóriákban a bruttó jövedelem 51,5 százaléka marad az adózó zsebében, ezzel hazánk csak az utolsó helyen kullog.

Adózási szempontból - a Mercer befektető cég felmérése szerint - az arabok mellett Oroszországban és Honkongban jár legjobban az adózó munkaerő. Belgiumban, Magyarországon és Dániában a legrosszabb a helyzet adófronton – olvasható az origo honlapján.

A felmérés harminckét országban vizsgálta, hogy a nettó fizetés mekkora hányada a bruttónak, összehasonlítva az egyedül élőket, a házastársakat és a kétgyermekes családokat. E három lista közül kettőben Magyarország a legkedvezőtlenebb kondíciókat nyújtó pozíciót foglalja el.

A sereghajtó országok közül Belgiumban jár legrosszabbul az egyedülálló munkavállaló, ahol a fizetésnek több mint felét besepri az állam (50,5 százalékot). Az átlag magyar mégis szívesen dolgozna Belgiumban és Dániában, még ha nem is töri házasságon a fejét. Az életszínvonal magasabb, a magyar szociális juttatások pedig meg sem közelítik a velünk egyformán adózó országokét.

Mindhárom kategóriában az Egyesült Arab Emirátusok bizonyult győztesnek a 95 százalékos nettóval, mivel adót a kormányzat egyáltalán nem szed, a fizetésből a társadalombiztosításra levonható maximális összeg pedig a bruttó fizetés mindössze 5 százaléka lehet. Oroszország foglalta el a dobogó második fokát 13 százalékos levonással, Honkongé a harmadik hely, ahol 14,2 százalék a különbség a bruttó és a nettó között.

Az origónak nyilatkozott Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója, aki szerint a magyar adóviszonyok oka a költségvetés szerencsétlen tervezése, valamint az, hogy nem hatékonyan költik el az adóforintokat. Az elköltés mellett az adók beszedése sem elég hatékony Magyarországon. Sokan és szívesen élnek a lehetséges kiskapukkal, így megközelítőleg csak 1,5 millió munkavállaló fizet annyit, amennyit hivatalosan kellene.

A lehetőség ugyanakkor megvan arra, hogy legalább egy pár helyezéssel előrébb léphessünk. A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal tervei szerint például a munkaadói járulékok 8-10 százalékpontos csökkentése révén évente 180-200 milliárd forinttal kisebb lehetne az élőmunka terhelése már 2009-től. Mivel azonban a részletek még nem ismeretesek, Oszkó Péter nem kívánta kommentálni a GVK máris vitatott terveit.

(origo.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr866316186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása