HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.12.19. 17:18 grizzlyke

Maffiaháború a magyar építőiparban   2007-12-17 11:02  Magyar Hírlap - Barikád.hu

A magyar gazdaság egyik húzóágazata, az építőipar a maffiaháborúk színtere lesz, ha a kormányzat nem tesz azonnali lépéseket a fizetési fegyelem helyreállítására.

A Magyar Hírlap információi szerint az építőiparban a beruházásokat eleve olyan árakon vállalják el, hogy csak úgy tudják teljesíteni őket, ha az alvállalkozóik egy részét nem fizetik ki. A becsapott vállalkozók érdekeiket sem a rendőrségen, sem a bíróságon nem tudják érvényesíteni. Egy per több évig is elhúzódhat, és még a másodfokú jogerős ítélet is írott malaszt marad csupán. Az adós vállalkozás ugyanis addigra vagy régen csődbe ment, vagy tulajdonosa kiürítette a bankszámláit. Ma Magyarországon törvényesen nyitható a cégre minden héten egy új bankszámla, és erről az APEH is csak egy hét múlva szerez tudomást.

A becsapott építőipari vállalkozások elkezdtek követeléskezelő cégeket felfogadni, amelyek megpróbálják rábírni az adósokat tartozásuk visszafizetésére. A leggyakrabban ötven- és ötszázmillió forint közötti tartozásokat kell rendezni. A módszerek a kéz- és lábtöréstől kezdve az olyan lélektani nyomásig amikor Adós fizess! feliratú mezekben néhány markos legény mindenhova követ, igen változatosak. Persze a lélektani hadviselést is megelőzi az adós és a felperes biztonsági cégeinek erőpróbája.

A lánctartozás lavináját az állami és az önkormányzati megrendelők indították el, tehát a kabinet még arra sem hivatkozhat, hogy semmi köze a magánszféra gondjaihoz. Miattuk kényszerült sok vállalkozó arra, hogy ne fizesse ki alvállalkozóit, és ez gyakorlattá vált.

Mindaddig, amíg nem lesz törvénybe iktatva, hogy a végszámlákat csak az alvállalkozók kifizetése után lehet rendezni, s amíg a szélhámosok közül tucatnyit, köztük néhány külföldit is, nem tesznek hosszú időre rács mögé, addig ez a jelenség folyamatosan újratermeli magát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr206316188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása