HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.12.05. 11:41 grizzlyke

Adósságcsapdába került a lakosság    Téma: a kiegyenlítetlen számlák országa    2007.december 05. MagyarHírlap
 
Ötvenhárommilliárd forintra nőttek idén az elmaradt közüzemi díjak a Díjbeszedő Holding Zrt. felmérése szerint. Bár a Díjbeszedő bízik abban, hogy a közeljövőben helyreáll a fogyasztók számlafizetési hajlandósága, de arra persze semmi garancia nincs, hogy nem romlik tovább a helyzet. 
 
• Megyei számlakörkép: vidéken sem jobb a helyzet
• Szinte minden szolgáltatás az inflációt meghaladóan drágul jövőre


A társaság reményei annak fényében igencsak kérdésesek, hogy még csak most kézbesítik az átalánydíjból adódó számlaegyenlegeket, amelyek döntő része befizetési kötelezettséggel jár. Eközben folyamatosan érkeznek a hírek a közüzemi díjak jövő évi emeléséről, pedig már most is rengetegen panaszkodnak, hogy nem tudják kifizetni számláikat. A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a szolgáltatók fokozatosan érvényesíteni fogják a piaci árakat, ami a fogyasztói árak további növekedését hozhatja magával. A cég egyébként még aktív követelésként megvásárolja a közüzemi szolgáltató partnereitől a lakossági számlatartozásokat.

A társaság a tavalyi 45 milliárd forintnyi élő követelés után az idén 52-53 milliárd forintnyi követelést vásárol meg ezektől a közműcégektől. A díjbeszedő a vásárlás mellett minden esetben végigviszi a behajtást, a késlekedők pedig könnyen a banki adóslistákon találhatják magukat. Ugyanakkor az általunk megkérdezett közműcégek sajátos módon még nem éreznek jelentős változást a fizetési hajlandóságban, ám ez valószínűleg annak köszönhető, hogy felkészülve a helyzetre, részlet- vagy késleltetett fizetési lehetőséget biztosítanak azoknak a fogyasztóknak, akik elmaradnak a számlák kifizetésével.

A Főtáv Zrt.-nek évente három-négy milliárd forintnyi kintlevősé-ge van. A tárgyhavi beszedési hajlandóság 96 százalékos, a 180 napon túli késedelmeket átadják a cégen belül létrehozott DHK Pénzügyi Zrt-nek amely 98 százalékos sikerrel hajtja be ezeket. Az esetlegesen felhalmozódott tartozásokra a cég részletfizetési lehetőséget tud felajánlani.

Az Elműnél nem tapasztalják, hogy jelentősen növekednének a számlafizetési elmaradások, de Boross Norbert sajtószóvivő tájékoztatása szerint nagyon odafigyelnek, hogy megoldást találjanak – például részlet- vagy késleltetett fizetéssel – ezekre a problémákra. Ezért ritkán fordul elő, hogy valakinél végül is kikapcsolják az áramot.

A Fővárosi Vízműveknél elsősorban a közületi nagyfogyasztók díjhátraléka számottevő. Míg 2005-ben a határidőn túli követelések aránya majdnem elérte a hatszázmillió forintot, a tavalyi szaldó meg is haladta ezt. Ez a szám az idei év első felében fokozatosan nőtt, így a jelentős, egymillió forintot meghaladó tartozást felhalmozó ügyfelek száma mintegy húsz százalékkal, míg a tartozások összege csaknem harminc százalékkal emelkedett. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr966316233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása