HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.11.21. 09:49 grizzlyke

Világszínvonalon adóztatott bérek    Álláspont  2007.november 21. Magyar Hírlap
 
Már a multik is panaszkodnak a magyar adóprésre. Azt állítják - egy személyzeti tanácsadó világcég tanulmánya szerint -, hogy Magyarországra találnak a legnehezebben szakembert középvezetői feladatokra, mert nálunk a multiknál szokásos középvezetőre szabott bruttó 1,3 millió forintos bérből 48,5 százalékot visznek el az adók és a járulékok. A cseheknél ez a teher csupán 33, a szlovákoknál pedig mindössze 21,4 százalékos.

Még mielőtt megszakadna a szívünk a multinacionális világcégek gondján való sajnálkozásban, kételkedjünk egy hangyányit a tanulmány minket érintő megállapításaiban. Először is, több nyelven beszélő, egyetemet végzett, többéves szakmai gyakorlattal rendelkező szakemberek állnak sorba a bruttó 1,3 millió, nettó 670 ezer forintos fizetéssel járó állásokért, csak talán Magyarországon kellene megkeresni a megfelelő embereket ezekre a középvezetői posztokra.

A felmérés csak a középvezetői besorolású alkalmazottakkal foglalkozik, ám ha figyelembe vesszük, hogy a nemzetközi nagyvállalatoknak az elmúlt tizenhét esztendőben miért volt fontos befektetési célpont Magyarország, akkor más megvilágításba kerülnek a bértáblájukat egy személyzeti tanácsadó világcég elemzésének eredményéhez igazító nemzetközi nagyvállalatok. A hazánkba befektető multik az elmúlt csaknem két évtizedben olyan adókedvezményekben részesültek, amilyenekről sok esetben piaci versenytársaik, a magyar vállalatok csak álmodhattak. Számos példa volt rá - mint legutóbb a botrányosra sikeredő Hankook gumiabroncsgyár beruházásánál -, hogy tízmilliárdos közvetlen költségvetési támogatást osztogattak a magyar költségvetésből úgymond a munkahelyteremtésért.

Bár most a nehezen betölthető magyarországi középvezetői álláshelyekről szóló elemzés a téma, de legalább mi ne feledkezzünk meg arról, hogy beosztott mérnökök ezrei dolgoznak a hazai multinacionális cégeknél bruttó négyszázezer forint körüli havibérért, annyiért, amennyiért a nyugati, "rakottabb tájakon" jó, ha pincérnőt lehet találni a sarki kocsmába. És akkor még nem ejtettünk szót a nemzetközi nagyvállalatok gyártósorain dolgozó kétkezi munkások bruttó 65.500 forintos minimálbéréről, amelyet a magyar kormány parlamenti többsége törvénymódosítással megemelhetne ugyan, ha lenne hozzá bátorsága.

Vagy ha erre a ma még elég gyámoltalan szakszervezetek rákényszerítenék.

Mindazonáltal valóban kirívóan magas a magyarországi bérekre rakódó adók és járulékok mértéke. A legmagasabb adósávban a 48,5 százalék vérlázítónak is mondható, ha figyelembe vesszük, hogy a magas elvonásból milyen alacsony színvonalú szociális ellátórendszerre futja. 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr986316253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása