HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Na és ez mi, ha nem mutyizás????????????

2007.10.04. 07:21 grizzlyke

A Kamaraerdőn is bukhat Újbuda    2007.10.04. MagyarHírlap
 
Nemcsak a Lágymányosi-öböl, hanem a Kamaraerdő eladását is rendkívül előnytelennek tartja a XI. kerületi ellenzék. A koalíció szerint minden rendben van.  
Az ellenzék szerint áron alul, a telkek értéknövelő átsorolása előtt adták el a területeket
Nyílt pályáztatás nélkül, a terület várható értéknövelő átsorolása előtt adta el az újbudai önkormányzat a Kamaraerdő hétezer négyzetméteres darabját. Erre a következtetésre jutottak az üzletet vizsgáló eseti bizottság ellenzéki tagjai, és felhívták a figyelmet a Lágymányosi-öböl piaci érték alatti eladására is. Mészáros József, a KDNP XI. kerületi frakcióvezetője elmondta, a büntetőjogi felelősségre vonás is felvetődhet, ha bebizonyosodik, hogy szándékosan károsították meg az önkormányzatot. Az ingatlant 2003 áprilisában egy magánszemélynek adták el huszonötmillió forintért. A bizottság ellenzéki tagjai szerint az értékbecslő számolási hibát ejtett, tízmillió forinttal alacsonyabban árazott.
A terület ráadásul átsorolásra vár, ez az ellenzéki képviselők szerint várhatóan tízszeresére emeli az eladási értéket.

A bizottság hasonló szabálytalanságot állapított meg további három, összesen tizenöt hektárnyi kamaraerdei telekkel kapcsolatban is. Ezeket az önkormányzat az izraeli érdekeltségű Nanette Real Estate Group N. V.-vel létrehozott Kamara-Projekt Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft.-be apportálta, 1,3 milliárd forint értékben. A Nanette ugyanennyi készpénzt tett a társaságba az ötvenszázalékos üzletrészért. Az önkormányzat ezt a partnerét is pályáztatás nélkül választotta ki, és az értékbecslést is ugyanazzal a céggel készíttette, amelyik a másik kamaraerdei telket felmérte. Az ellenzék szerint a mérnöki iroda az egyik ingatlan esetében rossz övezeti besorolást alkalmazott, ez harminc százalékkal, körülbelül 72 millió forinttal csökkentette a terület értékét. Ezek a telkek is hamarosan felértékelődnek, mert az önkormányzat átsorolja őket. Kérdés, Újbuda hozzá akar-e jutni az ebből származó haszonhoz, vagy – a Lágymányosi-öbölhöz hasonlóan – lemond róla.

A kamaraerdei ingatlanfejlesztés máig nem kezdődhetett el, mert az ott élő hetvenkét bérlő perközösséget alakítva keresetet nyújtott be. Azt kifogásolják, hogy az önkormányzat nem ajánlotta fel nekik megvételre az ingatlanokat. Újbuda a projekttársaság alapításakor vállalta, hogy tehermentesen viszi be a területeket, de erre a per lezártáig várni kell. A szindikátusi szerződés viszont kimondja: ha az apportálás a vállalt határidőig nem valósul meg, az önkormányzat háromszázmillió forint kötbérrel, illetve százmillió forint kártérítéssel tartozik, vagy partnerének joga van féláron megvenni a ma még Újbuda tulajdonába tartozó ingatlanokat.

A pereskedés megelőzhető lett volna, ha az önkormányzat csak a bérleti szerződések lejárta után, 2006 őszén alapítja meg a projektcéget. Ezt azonban nem várták meg, és még a választások előtt, 2006 nyarán létrehozták. A kamaraerdei projektet vizsgáló bizottság kormánypárti tagjai arra jutottak, hogy a XI. kerületet nem érte veszteség. 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr616316351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása