HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.08.09. 08:27 grizzlyke

Iskolakezdés tanárok nélkül - 12 milliárddal kevesebb oktatásra   2007. augusztus 8. 0:03 Magyar Nemzet
Az új tanévben csaknem tízezer forinttal kevesebb jut egy gyerekre

Több ezer tanár elbocsátásával és tíz-tizenkét milliárd forintos forráskivonással indul szeptember 3-án az idei tanév. A szeptemberben életbe lépő kötelezőóraszám-emelés nemcsak az utcára kerülő pedagógusok életét teszi kilátástalanná, de tovább rontja az oktatás színvonalát is. Az újabb pénzelvonás eredményeként a kötelező tanórákon kívül már az általános iskolában is mindenért fizetni kell, így a szakkörért, a korrepetálásért vagy az ismeretterjesztő kirándulásokért is.

Idén, tanévkezdéskor lép életbe a tanárok kötelezőóraszám-emelése, amelyről még tavaly döntött a Gyurcsány-kormány a megszorítócsomag részeként. Ennek lényege, hogy a pedagógusoknak az eddig 20 kötelező óra helyett 22 órát kell megtartaniuk, miközben fizetésük nem nő. Azok a pedagógusok járnak a legrosszabbul, akik eddig is a kötelezőnél több órát ? például korrepetálást, szakkört ? tartottak a diákoknak. Nekik eddig pluszpénz járt a túlóráért, ettől fogva azonban ugyanannyi munkáért kevesebb pénzt visznek majd haza. ? A pedagógusok kötelező óraszámának szeptemberi növelése több ezer pedagógus elbocsátását jelenti ? mondta lapunknak a tanévkezdés kapcsán Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Hozzátette: pontos számot még nem lehet mondani, hiszen a fenntartók egy része nyáron hozza meg az intézmény-összevonással, -bezárással és létszámcsökkentéssel kapcsolatos határozatait. Az érdekvédő szerint az elbocsátásoknak, bezárásoknak nincsenek szakmai okai, a döntéshozók kizárólag a takarékossági szempontokat vették figyelembe, az oktatás minőségét nem. Kerpen sérelmezte azt is, hogy a szeptembertől életbe lépő finanszírozási rend az osztálylétszámok növelésére ösztönözte az iskolákat, tekintet nélkül arra, hogy ezáltal romlik az oktatás színvonala.
A Fidesz szerint a kormány a megszorításoknak köszönhetően az idei tanévre úgy megnyirbálta a közoktatás keretein belül nyújtható szolgáltatásokat, hogy mára a kötelező tanórákon kívül mindenért fizetni kell, így a szakkörért, a korrepetálásért vagy az ismeretterjesztő kirándulásokért is. Sió László, a párt oktatáspolitikai kabinetjének vezetője kijelentette: körülbelül
10-12 milliárd forinttal csökken a közoktatás támogatása, ami bizonyos évfolyamokon 20-25 százalékos pénzelvonást jelent. Egy gyerek oktatására átlagosan 10 ezer forinttal jut kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, ami beláthatatlan következményekkel járhat. A pénzkivonást trükkös módszerekkel hajtották végre: felemelték a tanárok óraszámát, így nyolc-tízezer pedagógus kerül utcára, az elbocsátottak megmaradt bérét azonban nem osztják szét az ezentúl az ő munkájukat is végző kollégáik között. Sió szerint az új típusú finanszírozási modell is álcázott pénzelvonást jelent, és inkább a kis iskolák kárára van, mint hasznára.
A tárca szerint gyermeklétszám-alapú támogatási norma helyett ma már a csoportok, osztályok számát veszik figyelembe a támogatás kiszámításakor, nem a gyerekek számát, így nem kerülnek hátrányba a falusi iskolák, ahová kevés gyerek jár. A Fidesz azonban úgy látja: csak egy bonyolult modellt hoztak létre, ám jóval kevesebb az elosztandó összeg, mint egy éve.
Az egyre apadó családi kassza ellenére az idén a szülőknek is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. Az oktatási tárca adatait és a papírboltok árlistáit alapul véve legalább 20-25 ezer forintba kerül az elsős nebulók beiskolázása. Azt a tárca is elismeri, hogy emelkedtek a tankönyvárak, számításaik szerint átlagosan 5,4 százalékkal kell értük többet fizetni, mint tavaly ilyenkor. A tankönyvcsomagok átlagára az alsó tagozaton ötezer forint, de az elsősök esetében ez a tízezer forintot is meghaladja. A felső tagozatosok közül a hetedikeseknek kell a legtöbbet fizetniük a könyvekért, átlagosan 12 ezer forintot, a többiek esetében átlagosan 10 ezer forintra rúg ez az összeg. A középiskolákban már igen nagy az eltérés attól függően, hogy a diák hova jár és a tanár melyik kötet használatát írja elő. Az átlagár itt is 10 ezer forint körül mozog, de akár a 23 ezer forintot is elérheti. Ingyentankönyv évről évre kevesebb diáknak jár. Erre csak azok jogosultak, akiknek a gyermeke tartósan beteg, fogyatékos, autista, a család három vagy annál több gyermeket nevel, illetve ahol a diák nagykorú, de saját jogán családi pótlékra jogosult, vagy a család rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Ez sem garantálja ugyanakkor, hogy a rászoruló gyerekek új könyvekhez jussanak, hiszen az iskola kölcsönzéssel is megoldhatja a helyzetet.

Farkas Melinda



Januártól a kincstár küldi a gyest és a családi pótlékot?      2007. augusztus 8. 9:55 MNO

Az egyes szociális törvényeket módosító törvényjavaslat értelmében jövőre azok a munkahelyek sem folyósítják már az anyasági támogatást, a családi pótlékot és a gyest, amelyek eddig kifizetőhelynek minősültek. Az egyszerűsítés jegyében minden ügyintézés a Magyar Államkincstárhoz kerül.

A törvénycsomag több szociális tárgyú törvényt is érint: a szociális, a gyermekvédelmi, a családtámogatási törvényt és a fogyatékosok egyenlőségének biztosításáról szóló jogszabályt ? értesült az Origo. A szociális törvény tervezett módosítása elsősorban a szociális szolgáltatások célzottabbá tételét szolgálja. Az egyszerűsített vállalkozási adót (eva), illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) fizető magánszemélyekre és a mezőgazdasági kistermelőkre egyaránt vonatkozik majd az a szabály, hogy költségigazolás hiányában bevételüket 40 százalékkal csökkenthetik. Nem számít majd bele a jövedelembe az alkalmi munkavállalásból származó kereset, ha havonta nem haladja meg a minimálbér 50 százalékát.

Fontos szabály, hogy a jövőben a gyermekgondozási támogatások és a rendszeres szociális segély együttesen nem folyósíthatók. Az egyéves kor alatti gyermeket nevelő, gyermekgondozási segélyre jogosult személy sem részesülhet rendszeres szociális segélyben.

A javasolt változtatások a családtámogatási ellátások ügymenetének egységesítését, gyorsítását szolgálják. A módosítás leglényegesebb eleme a munkáltatóknál működő családtámogatási kifizetőhelyek megszüntetése. Ezáltal a családtámogatások adminisztrációja egységesebbé, korszerűbbé és ellenőrizhetővé válik. A családtámogatási kifizetőhely valamennyi munkáltatónál megszűnik, kivéve azoknál az állami szerveknél, ahol a családtámogatásokkal kapcsolatos igazgatási feladatot nemzetbiztonsági érdekből továbbra is indokolt ellátni.

Jelenleg a családtámogatási kifizetőhelyek a munkabér elszámolásával egyidejűleg folyósítják az ellátást is. A kifizetőhelyek megszüntetése miatt a jogszabály előírja majd, hogy a Magyar Államkincstár a tárgyhónapot követő hónap 15-ig folyósítsa a családtámogatásokat.

A kifizetőhelyek megszüntetése miatt a családtámogatási ügyeket át kell majd adni a kincstár területi szerveihez. Az átadás fokozatosan, 2008. január 1-je és 2008. március 31-e között zajlik majd a tervezet szerint.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr746316467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása