HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.06.14. 21:59 grizzlyke

Hűségjutalom: most jó lenni Kóka és Gyurcsány barátjának  2007. június 14. 13:22  MNO

Állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságaival jutalmazzák embereiket a kormánypártok. A Heti Válasz összeállítása szerint a havi 130-tól 660 ezer forintig terjedő javadalmazással járó tisztségeket vezető kormánypárti politikusok háttéremberei és korábbi cégtársai kapják rendre, de az it-kben és az fb-kben helyet kapnak volt kormánytagok is. A hetilap szerint Kóka János élen jár az ilyen jutalmazásokban.

A gazdasági miniszter például nemrégiben tizenegy tagúra bővítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF), korábbi nevén: Nemzeti Autópálya Zrt. hatfős igazgatóságát, s az új helyekre három emberét - Horváth Lászlót, Kákosy Csabát és Baranyi Imrét - ültette le.

Az SZDSZ-elnökválasztás idején Kóka mellett kampányfőnökösködő Baranyi Imre a NIF mellett a magánosítás előtt álló MÁV Cargo Zrt.-től is havi tiszteletdíjat kap. A tárcavezető kabinetfőnöke, Kákosy Csaba három állami társaságnál jut pluszjövedelemhez, a volt elenderes "cégbizalmiak" közül pedig a szombathelyi Horváth László számít álláshalmozónak.

Kóka jutalmazási gyakorlata mellett a hetilap példaképp Wekler Ferenc tisztségeit is felsorolja, aki először a Mecseki Erdészeti Zrt., majd a paksi atomerőmű igazgatóságában is széket kapott - miközben a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki posztjával egyszer már "kifizette" őt a politika. Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszter pedig a Gyulai Erdészeti és Vadászati Zrt., Csepeli György egykori informatikai államtitkár, a Kóka vezette GKM közpolitikai vezetője a Magyar Posta igazgatósági tagja lett.

A szociknál sincs ez másképp

A régi MSZP-elit és Gyurcsány Ferenc emberei egyaránt ott vannak már az állami céges szférában a hetilap szerint. Szilvásy György kancelláriaminiszter volt KISZ-es munkatársa, Alács Tibor például hét köztulajdonú vállalatnál is pozíciót kapott. A Magyar Úttörők Szövetségének rendszerváltás előtti főtitkára, Varga László tavaly nyáron lett a Szerencsejáték Zrt. igazgatósági elnöke havi 657 ezer forintért. A Kulcsár-ügy érintettjei közé sorolt Karl Imre - a Magyar Villamos Művek stratégiai vezérigazgató-helyettese – másfél hónapja tag a paksi atomerőmű felügyelőbizottságában is. Az újabban az igazságügyi tárca tanácsadójaként mutatkozó Lusztig Péter pedig felügyelőbizottsági tag a BM Beruházási Zrt.-ben.

Szépen hoznak ezek a tagságok

A nevesebb állami társaságok igazgatósági tagjai - a költségtérítésen túl - havi 145 és 260 ezer, elnökei pedig 150 és 660 ezer forint között keresnek (a szerényebb összeg a kormányzati portált is üzemeltető Kopint-Datorg Zrt.-nél jár, a nagyobbik a Szerencsejáték Zrt.-nél). A kisebb leterheltséggel járó felügyelőbizottsági tagságért "csak" 130-230 ezeret fizetnek a Heti Válasz összesítése szerint.

(Heti Válasz)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr366316580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása