HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.06.10. 10:39 grizzlyke

Wittner: Nem várt megtiszteltetés, hatalmas elégtétel   2007. június 9. 0:04  Magyar Nemzet
Sohasem gyűlöletben, de mindig igazságban - vallja a ma hetvenéves szabadsághős

A nem várt megtiszteltetés erőt adó, hatalmas lelki elégtétel a meghurcoltatások után, egész életem megkoronázása - mondta el a Ferihegyi repülőtéren a Magyar Nemzetnek a ma hetvenéves Wittner Mária ötvenhatos szabadsághős azután, hogy a Vatikánban XVI. Benedek pápa áldásában részesült.

Wittner Mária ma hetvenéves ötvenhatos szabadsághős, akit annak idején a forradalomban játszott szerepéért a Kádár-diktatúra halálra ítélt. Kötél helyett végül tizenhárom év börtönnel fizetett a magyar szabadság melletti kiállásáért. De nem ez volt az igazi büntetés, a legnagyobb szenvedés, hanem hogy - mint sok egykori bajtársát - őt is súlyosan meghurcolták, olyan vádakkal illették, amelyekkel ember voltában alázták meg, s amelyekkel szemben nem tudott védekezni. Ez volt a diktatúra módszere: sározd be, bélyegezd meg, hatásosabb, mint a börtön vagy a kötél - emlékezik.
S ami a legszomorúbb, a bélyeg a Kádár-diktatúra kimúlása után sem tűnt el. A suttogó propaganda, a történelemhamisítás folytatódott. Wittner Máriát, aki megalkuvás nélkül kiállt ötvenhat igazsága mellett, igyekeztek „szalonképtelen, szélsőséges” személyként bemutatni. Ahogy mondja, nem gondolta egykor, a siralomházban, hogy megéri a hetvenedik évét. Hogy amit a sors rámért, emelt fővel, egyenes gerinccel el tudja fogadni, abban a hit volt a legnagyobb segítség.
A napokban Wittner Mária a Vatikánban XVI. Benedek pápa áldásában részesült. A nem várt megtiszteltetés erőt adó, hatalmas lelki elégtétel a meghurcoltatások után, egész élete megkoronázása - mondja, s ahogy élményeit feleleveníti a Ferihegyi repülőtéren, közvetlenül a megérkezése után, egyszer csak könnybe lábad a szeme. Szavaiból kiderül, a legnagyobb adománynak azt tartja, hogy a szentatya az audiencián, személyes beszélgetésük alkalmával megígérte: imádkozik Magyarország szabadságáért. Szeretettel és elismeréssel méltatta az ötvenhatos forradalmat, megemlékezett a magyarok történelmi szenvedéseiről, szabadságszeretetéről. Megáldotta a Wittner Mária által varrt, a pápa címerével ékesített zászlót, aminek a sarkában - egyfajta aláírásként - az ötvenhatos lyukas zászló került:
- Ezzel szerettem volna ötvenhatos barátaim tiszteletét is elvinni őszentségének, s azt is szerettem volna, hogy ha ránéz, mindig jusson eszébe Magyarország. Ezért került a lyukas zászló a pápai lobogóra. XVI. Benedek nagy örömmel fogadta az ajándékot.
Wittner Mária mindvégig úgy érezte, hogy a pápai kegy nem elsősorban neki szól, hanem a legnagyobb elismerés a magyar forradalomnak. És ez többet jelentett számára, mint a személyének szóló megtiszteltetés:
- Mindig azért imádkozom, hogy az egész magyarság szeretettel forduljon egymás felé, és akkor el tudjuk érni, hogy olyan vezetők irányítsák az országot, akik a felemelkedéséért dolgoznak, és nem pedig saját földhözragadt szempontjaik alapján a kifosztásán, tönkretételén ügyködnek - mondja.
Mosolyog, szeméből sugárzik a nyugalom, az őszinteség, a tiszta bizalom. Az asszony, akit nap mint nap azzal vádolnak meg, hogy „megosztó személyiség”, azt vallja: a szeretet a legnagyobb erő és keresztényi kötelezettség. De ez nem azt jelenti, hogy elhallgatjuk az igazságot. - Ezt ne is várja senki tőlem. Az igazság hangoztatása sokakat zavar, sokaknak kellemetlen. Azonban nem azonos a gyűlölettel, annak ellenére, hogy vannak, akik jól felfogott érdekeik miatt ezt sugallják. Az Úristen eddig megtartott, s ha lehetne egy kívánságom, azt szeretném: szabaduljon fel hazánk lélekben. Imáimban azt kérem a Szűzanyától, terítse fátyolát a Kárpát-medencére, hiszen ez az ő országa. És vezesse rá népét arra az útra, amit Szent Fia kijelölt számunkra. És segítsen ezt az utat alázatban és szeretetben végigjárni. Sohasem gyűlöletben, de mindig igazságban…

Szarka Ágota

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr276316595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása