HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.05.31. 13:40 grizzlyke

A mulasztás is bűn   2007. május 31. 0:09  Magyar Nemzet
Papp Lajos kilépett a Kardiológiai Szakmai Kollégiumból
 
Kilépett a Kardiológiai Szakmai Kollégiumból és lemondott a Szívsebészeti Szakcsoport vezetéséről Papp Lajos nemzetközi hírű szívsebész, tiltakozásul a kormány egészségügyet érintő intézkedései ellen. Papp Lajos szerint Horváth Ágnes miniszter nemcsak ostoba és tájékozatlan, hanem sokadszor megalázza az egészségügyben dolgozókat.

Súlyosan sértik a magyar állampolgárok egészségügyi ellátó-rendszerét, a betegek érdekeit, az orvosok, ápolók és asszisztensek emberi és erkölcsi megítélését az elmúlt év, különösen az elmúlt hónapok egészségügyi kormányzatának intézkedései - többek között ezzel indokolta a kollégiumból való kilépését Papp Lajos neves szívsebész, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szívcentrumának vezetője. A Kardiológiai Szakmai Kollégium nem vagy csak részben asszisztált a miniszterek romboló tevékenységéhez, de bűnt mulasztással is el lehet követni - szögezte le a szervezet elnökének írt levelében a professzor.

Döntését az általános, mindenki által ismert problémákon túl az az egészségügyi minisztériumi intézkedés váltotta ki, amellyel a dél-dunántúli szívsebészeti, kardiológiai ellátásra adott pénzt az előző évhez képest 100 százalékról 80-ra csökkentették, miközben az ellátott lakosságszámot 980 000 főről 1 400 000-re növelték. Papp Lajos leszögezte: sem a rendelkezés előtt, sem utána nem kérdezték meg őt, vagy a kollégiumot, ami azt jelenti, nemhogy partnernek, de még csak véleménynyilvánító testületnek sem nevezhetők. Emlékeztetett, sem Molnár Lajos volt, sem pedig Horváth Ágnes jelenlegi egészségügyi miniszter nem kérte ki szakmai véleményüket.

Papp Lajos szerint Horváth Ágnes legutóbbi - egy tanulmányra hivatkozó - nyilatkozata, miszerint a kórbonctani diagnózisok közel negyede nem fedi a valóságot, újabb bizonyíték arra, hogy a miniszter nemcsak ostoba és tájékozatlan, hanem sokadszorra is megalázza az egészségügyben dolgozókat.
Tevékenységét mélységesen elítélem és nem tudom támogatni az orvosi esküjét megtagadó tárcavezetőt, Horváth Ágnest és az általa vezetett minisztériumot - olvasható a levélben. A Kardiológiai Szakmai Kollégium tagjainak azt javasolja a professzor, hogy az egyéni tiltakozáson túl oszlassák fel a szervezetet, ezzel jelezvén a miniszternek és a tárcának felháborodásukat, orvosi esküjükhöz való ragaszkodásukat.

Egyelőre nem tudni, a kardiológusok közül más is kilép-e a kollégiumból, s feloszlatja-e magát a testület. Mindenesetre nem ez az első olyan lépés az utóbbi hónapokban, amikor neves szakemberek tiltakoznak az egészségügyben hozott döntések ellen. Nemrég három neves sebész hagyta el a szakmai kollégiumot, amiért a testület némán asszisztált a reformnak nevezett egészségügyi átalakításhoz.

Az utóbbi hónapokban az egészségügyben, ezen belül szakmánkban munkánkat megbénító kaotikus, átgondolatlan, megalapozatlan elvonások és átszervezések történtek. Sajnos a Sebész Szakmai Kollégium ezen romboló folyamatok tehetetlen szemlélője, esetenként cinkosan hallgató vagy együttműködő partnere volt - így fogalmazott egyikük, Jankovich Mihály főorvos, az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház sebészeti osztályának vezetője. 
- A közvélemény és az orvostársadalom előtt tettestársak vagyunk, hiszen nem hallattuk a szavunkat - indokolta döntését Perner Ferenc, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professzora.
- A kilépést figyelemfelkeltésnek szántuk - fogalmazta meg Faller József, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti klinikai tömbjének tanára.

Zivkovics Natália

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr246316619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gorzsus 2007.06.01. 21:05:32

Nagyon érdekes, hogy nem a tanulmány írója a hülye szerintetek! Szóval ennyit a szakértő udósokról, PSD-ről meg doktorikról...:)
süti beállítások módosítása