HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.05.25. 09:18 grizzlyke

Árnyékminiszterek

Az egészségügyben sorra kerülnek csúcspozícióba olyan emberek, akiket korábban Somody Imre alkalmazott.



Új vezető áll az Egészségügyi Minisztérium élén, vagy továbbra is árnyékminiszter irányítja a tárcát? Az egészségügyben sorra kerülnek csúcspozícióba olyan emberek, akiket korábban Somody Imre alkalmazott.
Az egészségügyiek akkor sokalltak be, amikor híre kelt, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet gazdasági főigazgató-helyettesi székébe is Somody-ember ülhetett, mégpedig Somody Gertrud, a nagyvállalkozó nővére. Neki mindössze annyi kapcsolódási pontja van az egészségügyhöz, hogy a Misszió Egészségügyi Központban tulajdonosként egy ideig ő képviselte az öccsét. A Veresegyházán működő irányított betegellátási modell mára az egészségpolitika legfőbb kádergyárává vált, ami azért is furcsa, mert egykor fideszes támogatással indult; igaz, a Medgyessy-kormány idején már a szocialisták kiáltották ki első számú egészségügyi reformműhelynek. (Közben a korábban jobbosnak tartott Somody Imre is fontos pontokat szerzett a baloldaltól, amikor elvállalta az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány elnökhelyettesi tisztségét, illetve tavaly ősszel, amikor a Szeretem Magyarországot Mozgalom által kezdeményezett képeslapgyűjtő kampány egyik szervezőjeként tűnt fel.)

A modellkísérletet a kilencvenes évek második felében a Plusssz pezsgőtablettákból meggazdagodott Somody Imre indította a 23 ezer lakosú Veresegyházán és környékén. Az elképzelés lényege, hogy az egészségbiztosító - angol és amerikai mintára - odaadja a vállalkozásnak az egy lakosra jutó tb-támogatást, amit a Misszió ellátásszervezői osztanak be, a megtakarítás pedig a program szervezőié marad.

Somody 2005 végén kiszállt a kezdeményezésből, az irányított betegellátás azóta is tetszhalott állapotban van, egykori emberei viszont szépen ívelő karriert futnak be. Horváth Ágnes utóbb úgy lett minden idők legfiatalabb egészségügyi minisztere, hogy a Misszió ügyvezető igazgatói székét előbb a politikai államtitkárival cserélte fel. Molnár Lajos akkoriban kikérte - és megfogadta - Somody Imre tanácsát, aki elsősorban Horváth Ágnes munkabírását dicsérte neki. Egykori pártfogoltja végül megelőzte a miniszteri posztért vívott versenyben, bár Somody is kapott felkérést. Államtitkárként pedig egy másik, az irányított betegellátásban kipróbált személy, a budaörsi "kismisszió" vezetője, Kovács Attila lett a befutó. Budaörsön és környékén 2004 óta működik az irányított betegellátási modell, melynek felállításakor a helyi képviselőket azzal győzködték, hogy "a sikeresen működő veresegyházi Misszió-rendszer tapasztalatainak felhasználásával" fognak dolgozni.

A tárca csúcsvezetésében dolgozik egy másik, Somodyhoz erősebben köthető személy, Matejka Zsuzsanna, a miniszter kabinetfőnöke. Pályafutása során eddig négyszer vált meg államigazgatási pozíciójától, és minden alkalommal a Somody-birodalomba vonult viszsza. Még Csehák Judit egykori szakminiszter bízta rá 1988-ban az egészségbiztosítás gyógyszerészeti főosztályát; sokak szerint neki köszönhető, hogy nálunk - sok volt szocialista országgal ellentétben - nem roppant össze a gyógyszerellátás. A Horn-kormány idején távozott a tb-től, majd 2002-ben az ismét miniszterré kinevezett Csehák Judit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatói székébe hívta. Matejka 2004-ben lemondott, így sokakat meglepett, hogy tavaly Molnár Lajos kabinetfőnökeként folytatta pályafutását. A köztes időkben Somody Imre jobbkeze volt, de úgy látszik, kicsinek találta a vállalkozó nyújtotta játékteret. Legutóbb úgy távozott a Somody-birodalomból, hogy a tulajdonos asztalán hagyott egy levelet, amelyben közölte: annak ellenére is Molnár Lajost választja, hogy Somody a szerződésükre hivatkozva nem engedte el a cégtől.

"Csalódtam, azt hittem, sokkal nagyobb a személyes befolyásom" - mondja lapunknak erről Somody, aki azzal vigasztalódhat, hogy az államigazgatás egészségügyi csúcsait mára csaknem mindenütt volt alkalmazottjai hódították meg. A máig vitatott kórházi leépítésekről szóló törvényt kidolgozó Kuntár Ágnes is az ő munkatársa volt. (Kuntár visszalépett kabinettanácsadó szerepköréből, de szakmai tanácskozásokon továbbra is a minisztérium szakértőjeként lép fel.)

Somody befolyását az általunk megkérdezettek egytől egyig azon próbálják lemérni, hogy mennyire képes hatni Matejka Zsuzsannára. A minisztériumban ugyanis nem Horváth Ágnes és nem is a frissen kinevezett államtitkár, hanem Matejka az erős ember. Ő az, aki "előtárgyalja" a miniszter számára a fontos ügyeket, ő mozgatja - az egymásról gyakran nem is tudó, párhuzamosan dolgozó - szakértői csapatokat, és ő válogatja a Misszióból az embereket. Az igazi árnyékminiszter Matejka Zsuzsa, Somody Imre befolyását azonban nem szabad lebecsülni, kettősük jól kiegészíti egymást, mert a vállalkozó elsősorban elméleti, Matejka viszont gyakorlati szakember.

Ám ha minden pozícióban a Misszió emberei ülnek, miért van az általuk kidolgozott modell tetszhalott állapotban? A magyarázat egyértelmű: Somody Imre mára túllépett a modellkísérleten. Kistérségi szakrendelők építésére pályázik, és üzleti biztosítóknak ad tanácsokat. A több-biztosítós modell feltétlen híve, és ennek megvalósulásán dolgozik a csapata is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr216316629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása