HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.05.25. 09:11 grizzlyke

El lehet érni az előrehozott választásokat  2007. május 23.

Az MTI két, Orbán Viktorral Felcsúton készült interjút közölt ma le. Az elsőben az elnök hamarosan megjelenő könyve is szóba került, míg a másodikban a magyar gazdaság problémáiról mondja el véleményét Orbán Viktor.

Orbán Viktor elmondta: kedden készült el Egy az ország című könyve, amelyet január óta írt. Mint mondta, év eleji országértékelő beszédére készülve derült ki, hogy több a mondanivalója, mint amit akár több beszédben is el lehet mondani, ezért döntött úgy: könyv formájában fejti ki gondolatait. (A könyv a május végi könyvhétre jelenik meg.)
A pártelnök szerint ebben a munkában nem programpontok, hanem elvek vitáját akarja lefolytatni, ami eddig nem történt meg a közéletben. Azt senki sem vitatja el a Fidesztől, hogy tud és jól tud kormányozni, mégis rendszeresen találkozunk azzal a kérdéssel, miért nincs program, holott van - folytatta Orbán Viktor. Úgy vélte: mivel eddig nem vitáztak arról, hogy milyen társadalomszervezési eszmére érdemes szakmai programokat építeni, ezek a programpontok szétesőek maradtak. Csak az elvek vitája abroncsozza össze a szakmai javaslatokat - fűzte hozzá.
Orbán Viktor jellemzése szerint a kormányzati hatalmat jelenleg olyan társadalmi eszme, a neoliberalizmus nevében gyakorolják, amelynek lényege, hogy az élet minél több területét helyezze piaci alapokra. Ezt mi vitatjuk, mert szerintünk az emberi-társadalmi élet nem gazdasági jellegű szeletét a piacelvűség és a nyereségérdekeltség elve helyett a kölcsönös felelősségvállalás, vagy pontatlanabbul a szociális piacgazdaság eszméjére kell építeni - fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy a politika alkalmas-e ennek a vitának a lefolytatására, Orbán Viktor azt mondta: a magyar közélet provinciális, elpárolgott belőle szinte minden olyan tényező, ami egy szellemi vitához szükséges. Ezért nem is annyira a politikai osztálytól várja a vita lefolytatását, hanem azt reméli, hogy a magyar értelmiség feltámad "tetszhalotti állapotából" és újra virulenssé, inspirálóvá teszi a közéletet. Hozzátette: a vita és egy új alkotmány kidolgozása elvileg összeköthető, sőt talán célszerű is lenne, de a magyar politikai közállapotokban nem látja reális esélyét a megegyezésnek.
Pártelnöki újraválasztása kapcsán azt mondta: míg legutóbb az volt a feladata, hogy felkészítse a Fideszt a 2006-os választásokra, mostani megbízatása az, hogy a Fideszt "elvigye a hídig". Kifejtette: most fel kell készítenie a Fideszt a következő megmérettetésre, ami szerinte azért izgalmas, mert nem lehet tudni az időpontját. Orbán Viktor szerint egyszerre kell hosszú távú építkezést folytatni és közben mindig alkalmas állapotban lenni arra, hogy a Fidesz akár holnap át tudja venni az állam és a kormányzati munka irányítását. "Magyarországnak sürgősen előrehozott választásokra volna szüksége", ugyanis a kormányzó pártok alkalmatlanok a szükséges gazdaságpolitikai fordulat végrehajtására, így politikai fordulat is kell - jelentette ki a volt kormányfő.
Orbán Viktor szerint az előrehozott választás alkotmányosan kivitelezhető, és a többség Magyarországon ma úgy gondolja, hogy a bajokon egy mielőbbi előrehozott választással lehet segíteni. Szerinte azonban ettől el kell választani azt a kérdést, hogy mennyiben lehet számolni az előrehozott választások esélyével. Erre azt mondta: nem zárja ki. "Ezt a helyzetet a Fidesz nem tudja és nem is akarja kialakítani, csak a tisztelt magyar nép képes rá, azzal, hogy befolyást gyakorol a legnagyobb kormányzó pártra, de ez a tisztelt magyar nép és a kormányzó párt ügye, ebben a Fidesznek nem osztottak lapot" - fogalmazott a pártelnök. Hozzátette: a nép ezt úgy érheti el, ha világossá teszi, hogy elfogadhatatlannak tartja a kialakult állapotokat. Egy közösség sokfajta módon tudja kifejezni a véleményét, az egyik például a népszavazás, és a Fidesz ezt az alkotmányos eszközt ajánlotta fel - mondta.
Arra a kérdésre, számítanak-e a miniszterelnök koalíción belüli bukására, vagy arra, hogy képviselők a kormányoldalról pártolnak át a Fideszhez, Orbán Viktor azt mondta: a kormányoldallal nem törődnek, a koalíció erőviszonyainak átalakítását a saját illetékességi területükön kívül lévő ügynek tekintik. Szerinte a kormányzat a Fidesz népszavazási kezdeményezését úgy akarja megakadályozni, hogy "régi elvtársi kapcsolatokat éleszt újjá az Országos Választási Bizottság meghatározó tagjai és saját maga között". Hozzáfűzte: ez az egész helyzet egy olyan "ficam" az alkotmányos rendszerben, amelyet orvosolni kell. Mint mondta, a Fidesz egyáltalán nem tett le arról, hogy ősszel kiírhatják a népszavazást.

Orbán Viktor kiemelte: az új többségtől nem a Fidesz, hanem egy közös jövőkép támogatását kérik. Mint mondta, az új többségből senki nincs kizárva, azt szeretnék, ha minél többen lennének.
Az MDF szerepére vonatkozó kérdésre megjegyezte: az új többség nem pártalapon szerveződik, ezért nincs jelentősége annak, ki melyik oldallal szimpatizált a megelőző időszakban. Emlékeztetett arra, hogy az MDF nem tartozik a Fidesz szövetségesei közé, "hiszen bejelentette, hogy nem akar odatartozni". A Dávid Ibolyával való esetleges találkozóról a Fidesz elnöke azt mondta: úgy látja, hogy a magyar közélet ezt nem tekinti a legfontosabb kérdések közé tartozónak. Arra a felvetésre, hogy Lezsák Sándor, az MDF-ből kizárt politikusok által alapított Nemzeti Fórum elnöke új lakiteleki nyilatkozat megfogalmazására készül, amelyből kihagyná az MDF-et, Orbán Viktor közölte: ebbe a vitába nem kíván beavatkozni, ugyanakkor sajnálja és méltatlannak tartja azt a bánásmódot, amelyben az ős-MDF-eseket a saját pártjuk részesítette.
A mostani gazdaságpolitika elhibázott, felesleges szenvedést és tehertételt jelent a magyar választópolgároknak, mert a kormány által előidézett pénzügyi válságból ezen az úton nem lehet kijutni - mondta Orbán Viktor.
A magyar gazdaság legnagyobb baja nem a költségvetési hiány és nem az adósság, hanem az, hogy ma a szürke- és a feketegazdaság részesedése a gazdaságban 25-30 százalékos, és ez növekvő arány - mutatott rá a Fidesz vasárnapi kongresszusán újraválasztott pártelnök. Szerinte amíg ennek tekintélyes része át nem kerül az adózó jövedelem világba, addig nem orvosolható tartósan a költségvetés hiánya és az államadósság, csak rövid távú és átmeneti sikereket lehet elérni.
Mint mondta, az utóbbi időszak bebizonyította, hogy "kényszerrel, szigorral, állami erőszakkal" nem lehet kifehéríteni a gazdaságot, ezért csökkenteni kell az adókat és a járulékokat.

A pártelnök szólt arról is, hogy a Fideszben vita van arról, hogy radikálisabb vagy mérsékeltebb legyen a csökkentés. Ő maga az "erőteljesebb megoldás" híve, mert a gazdaság minél gyorsabb kifehérítését tartja célnak. Ugyanakkor hozzátette: a csökkentés mértékét csak a gazdasági élet szereplőivel konzultálva lehet meghatározni.
"Ma a gazdaság szereplőin erőszakot tesz a kormány, nem egyeztet, nem megállapodik, nem törekszik konszenzusra, ezért nem is lesz sikeres a gazdaságpolitikája, mert nem a kormány működteti a gazdaságot. Szétrombolni tudja, túlterhelni tudja, leépíteni tudja, de működtetni nem tudja, mert azt a gazdasági élet autonóm szereplői tudják csak megtenni" - fogalmazott.
A Fidesz elnöke abban foglalta össze pártja és a kormány gazdaságpolitikája közötti különbséget, hogy míg a mostani politika ahhoz ért, hogy mennyi pénzt vegyen el az emberektől és a közös kiadásokból az átmeneti egyensúly eléréséhez, addig a Fidesz ahhoz ért, hogy hogyan kell megtermelni a pénzt, amire szükség van.

Orbán Viktor arra is utalt, hogy a Fidesz három elemből álló csomagot valósítana meg ahelyett az ostobaság helyett, amit a kormány ma művel. Először reálértéken befagyasztanák a közkiadásokat, mert ma a források egy tekintélyes részét kivonják, és ezzel "szükségtelen próbatételnek" teszik ki az egészségügyet, oktatást és közigazgatást is. Emellett - radikálisan vagy mérsékelten - csökkentenék az adókat, valamint elhárítanák a gazdasági növekedés előtt tornyosuló akadályokat, így mérsékelnék a vállalkozások bürokratikus terheit, amelyek tekintetében ma élen járunk Európában, és fellépnének a korrupció ellen, beleértve a közigazgatási és hatósági korrupciót is.
A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a Fidesznek volt és most is van konkrét cselekvési programja, amelyet rendszeresen hozzáigazítanak a gazdasági-társadalmi helyzet változásához.
Az ellenzéki vezető a közös európai energiapolitikáról szólva kijelentette: nem osztja azt a félelmet, hogy az Unió nem tudna Oroszország megkerülésével gázvezetéket építeni.
"Európa nagy és erős, a piacon nem csak az eladó erős, hanem a vásárló is. Európának öntudatosan, a saját ereje tudatában kell fellépnie, de ehhez egységre lenne szükség, és ez ma nincs" - fogalmazott Orbán Viktor.
Szerinte Magyarországnak az az érdeke, hogy egy erősebb Unió létrehozza a saját energiapolitikáját a jogalkotás szintjén is, ezért nem tartja helyénvalónak a különutas politikát.
"Magyarország ebben az ügyben nehéz, kiszolgáltatott helyzetben lévő ország, és a politikának az lenne a kötelessége, hogy minden eszközzel a kiszolgáltatottság leküzdésére törekedjünk" - fejtette ki.
MTI - fidesz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr896316630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása