HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.05.19. 07:44 grizzlyke

Gyurcsány is segített a Kádár-kor állambiztonsági szerveinek  2007. május 18. 8:13  MNO  Munkatársunktól

A 80-as évek elején Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter és Kiss László, a szocialisták által jelölt alkotmánybíró is az állambiztonsági szerveket segítette – ez derül ki Ungváry Krisztián történész tényfeltáró írásából. Az említettek a pécsi Dialógus-csoport szétverésében segítettek a Kádár-kor állambiztonsági szervének.

A Kádár-korszakban a legtöbb besúgás nem az ügynökök, hanem az alkalmi, a társadalmi és a hivatalos kapcsolatok részéről érkezett – olvasható az Élet és Irodalom legfrissebb számában. A tanulmányt jegyző Ungváry Krisztián – kutatásokra alapozva – azt állítja, hogy a Dialógus-ügyben a mindössze nyolc ügynök mellett kilenc, úgynevezett hivatalos kapcsolat segített a besúgásban és a megtorlásban.

Ezek között említi Petrétei József politikai munkatársat, aki ma igazságügy-miniszter, Kiss László jelenlegi alkotmánybírót, aki akkoriban a pécsi egyetem jogi karán volt párttitkár, valamint Gyurcsány Ferencet, aki a tanárképző főiskola KISZ-titkára volt. A Dialógus-csoport a nyolcvanas évek elején abból a célból alakult, hogy a hivatalos, kommunista békeretorikát felhasználva tiltakozzon a nukleáris fegyverek Kelet-Európába telepítése ellen – áll Ungváry írásában. A párt békeszervezetét, az Országos Béketanácsot a besúgóként Nádházi Emil, a valóságban Barabás Miklós nevet viselő főtitkár vezette. Ő ma Brüszszelben képviseli a civil szervezetek érdekeit.

Ungváry megállapítja: a politikai szervezetek gyakorlatilag állambiztonsági feladatokat láttak el, az abban részt vevők tevékenysége teljes mértékben kimeríti az ügynöki munka fogalmát. Gyurcsány főiskolai ifjúkommunista vezetőként leszedette ugyan a Dialógus-csoport faliújságra kihelyezett plakátjait, de ő volt az egyetlen, aki a karon belül vállalta a nyílt vitát a Dialógussal szemben. Ungváry szerint Gyurcsány azt is tudta, hogy hol a határ a besúgás és az állambiztonsággal való együttműködés között, és ezt a határt nem lépte át.
 


Kapcsolódó ajánlott film:   Egy hiteles ember cimmel Pesty László honlapján található

http://www.pestylaszlo.hu/filmek_hun.php 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr756316649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása