HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.04.22. 10:32 grizzlyke

Bencsik András: Celebek bolygója         yoda, szo, 2007-04-21 10:26 Publicisztika

Nem számít, hogy mi a neve. Az sem számít, hogy a képességei mennyivel előzik meg az átlagot. Celeb az, akiről hosszabb vagy rövidebb ideig kellően sokan hiszik el, hogy nem lehet nélküle élni. Pedig lehet. Ilyen értelemben tehát a celeb civilizációs vattacukor. Az emberiség egyébként már régóta hiszi azt, hogy nem lehet celeb nélkül élni. A múlt században sokan vélték úgy, hogy nem lehetett Kádár János nélkül élni.

Mostanában pedig nem lehet Anettka, Annácska, Dundika, Kiszel Tünde, Havas Henrik, Bifidusz Effendisz, táncoló pingvinek, Osama bin Laden nélkül élni. Nem lehet Megasztár nélkül élni. Nem lehet kalgonizálás nélkül élni. Nem lehet seggig lógó nadrágban való gördeszkázás nélkül élni.

Én, a celeb. Erről egy jó sci-fit kéne írni, ha olvasnának még az emberek sci-fit. Celeb vagyok én is, bár elég régi típus. Gyurcsány Ferenc például sokkal korszerűbb celeb, ha szabad ezt mondani. Blogot is sokkal jobbat ír nálam. Ismerjük el, egyik-másik bejegyzése, függetlenül a konkrét szövegrész konkrét szerzőjétől, nagy hatást ér el.

Példának okáért az őszödi gyártású "Elkúrtuk" kezdetű műremek bevonult a modern magyar népköltészetbe. Celeb így még nem formált rajongótábort egy ország teljes felnőtt korú lakosságából. Normálisnak látszó emberek százezrei ugrottak talpra és kezdtek el ordítani lelkesen. Emberek százezrei hitték el egy pillanat alatt, hogy forradalmi helyzet van, pedig egy órával előtte még a vasárnapi sört kortyolgatták. A társadalom rövid idő alatt annyi energiától szabadult meg, amennyi akár egy valódi rendszerváltásra is elég lett volna. Olyan hevesen ordítoztak az emberek, hogy észre sem vették, közben győztek az önkormányzati választásokon. Én is ordítottam. Ha csendben tudtunk volna maradni, akkor a celeb-kormány egész egyszerűen elolvad a közutálat hevében. De nem így történt.

Tudományos szempontból arra szeretném a figyelmet felhívni, hogy szerintem el kell választani a celeb-valóságot a valóságos valóságtól. Az előbbi ugyanis mint egy kártékony vírus, értelmezhetetlenné teszi azokat azt alapfogalmakat, amelyeket az emberiség az elmúlt hatezer évben saját történelmének leírására használt. Ezt a fogalmi kiüresedést én Gyurcsány-Demcsák jelenségnek nevezem. Egysége a bush. Egy bush akkora kollektív elhülyülésnek felel meg, amennyi a szeptember 11-i new yorki repülőtámadást követő nyilatkozatok hatására keletkezett a világ tévénézőiben. Az ősződi beszéd a Gyurcsány-Demcsák skálán a magyar társadalom tagjaiban körülbelül 3,14 bush hatást ért el.

Vannak szakemberek, akik a fősodratú médiában a celeb-valóság kifejlesztésével foglalkoznak. Vannak más szakemberek, akiket pedig arra képeztek ki, hogy a celeb-valóságtól függetlenítve magukat, a valóságos valóságot alakítsák. Végül vannak olyanok, akik a kettőt képtelenek megkülönböztetni. ők kalgonizálnak. A tömeg pedig...

2. rész

Viszonylag gyors választ adott a valóságos valóság a celeb-valóságra Cardiffban. Így még nem szégyenült meg senki. Természetesen gyorsan megszülettek a különféle magyarázatok, amelyek ismertetésétől hely hiányában eltekintenék. A magam részéről arra a nem várt kedvező fordulatra hívnám fel a figyelmet, hogy a jelek szerint a rémálomgyár munkáskollektívája elérte lehetőségének határait. Bár mindeddig úgy tetszett, hogy Magyarországon bármennyi ideig bárkit bármivel be lehet csapni, a jelek szerint ez a módszer a vasfüggönyön túl, odaát a szabad világban nem működik. És ebben az a szép, hogy a rémálomgyári művezető, Gyurcsány szaktárs is csak odakint tudta meg, hogy vége.
  
Kérdés azonban, hogy a totális megszégyenülés mennyire tekinthető a művelt Európa hatásos önvédelmi lépésének, elvégre Gyurcsány Ferenc az orosz Óriással való látványos üzletelgetéssel alighanem igen számos európai érdekkörben keltett riadalmat, hogy mi van akkor, ha komolyan gondolja.
  
Azt hiszem, hogy az üzenet lényege nem az elutasítás, ugyanis a páratlanul sikeres szervező Gyárfás Tamáson kívül nagyjából minden józan ember tudta, hogy a győzelemre nincs sok esély, azt azonban senki sem hitte volna, hogy a magyar EB-pályázat egy szimbolikus szavazatot sem kap. Ez mellbevágó, és nem szabad mellette elmenni. Ennek ugyanis világos üzenete van: Európa megbüntette Magyarországot. Kedves baloldali és liberális barátaim, erre kössetek csomót, ez ugyanis már a ti bőrötökre is megy.

(folyt. köv...)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr626316711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása