HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.04.13. 11:07 grizzlyke

Orbán: Magyarország a beteg ember az unióban   2007. április 12. 17:10 MNO
A Fidesz elnöke szerint Moszkva közvetlen befolyással van a magyar politikára

Olyan európai uniós politikát kell szorgalmazni, amely segítségével Magyarország kiszolgáltatottsága, függése enyhíthető - hangoztatta Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője úgy vélte, "Magyarország jelenleg a beteg ember szerepét tölti be az Európai Unióban", az ország most "kudarctörténet Brüsszelben".

Orbán Viktor az Európai Néppárt alapítványa, a Forum for European Studies szervezet tanácskozásán vett részt Brüsszelben. Az Európa, egy kihívás - vízió és realitás című konferenciára meghívták Edmund Stoiber bajor miniszterelnököt és Joseph Dault, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjét is.

"Magyarországon sem minden az oroszok akaratától függetlenül történik"

Orbán Viktor szerint az európai érdekek és a magyar érdekek egybeesnek, mindenki abban érdekelt, hogy Európa a számára elérhető mind a négy nagyobb energiabeszerzési forrást bekapcsolhassa a saját gazdasági életébe. Utóbbiak közül ebben a pillanatban már csak a közép-ázsiai terület nem elérhető az EU és Magyarország számára - tette hozzá, kiemelve: arra kell összpontosítani, hogy ezt is bekössék az uniós energiaellátás rendszerébe.

Magyarország számára ez Orbán Viktor szerint azt az előnyt jelentené, hogy nemcsak az Oroszország területéről érkező energiaforrások fölött rendelkezhetne, hanem „elérhetővé válnának az oroszországi politikai változásoktól független gazdasági életet élő területek is". A volt kormányfő kifejtette: Oroszország a világpolitika egyik legfontosabb szereplője, energiatartalékai miatt pedig egyre felértékelődik, és ennek tudatában van. Ezzel visszaélve igyekszik kiterjeszteni politikai befolyását, amint arra példa volt az ukrán, belorusz és litván eset. Beszélt arról is, Moszkva az energiaszállítás eszközén keresztül közvetlen befolyással van a magyar politikai életre is. - Időnként az embernek az a benyomása is kialakul, hogy Magyarországon sem minden az oroszok akaratától függetlenül történik - fűzte hozzá.

Leszögezte: Magyarországnak a nemzeti függetlenséget, saját érdekeinek követését veszélyeztető gazdasági nyomásgyakorlást nem szabad elfogadnia.

Magyarország az Európai Unió beteg embere

Orbán ugyanakkor feltette a kérdést: bölcs dolog-e az EU részéről fenntartani azokat a korlátozásokat, amelyeket a csatlakozáskor határoztak el, köztük, hogy kevesebb mezőgazdasági támogatást adnak, a munkaerő szabad áramlása elé pedig még mindig akadályokat lehet gördíteni. A Fidesz elnöke szerint minden különbséget, amely a régi és új EU-tagok között fennállt, ideje eltörölni, áttérni mielőbb a teljes egyenjogúságra.

Kérdésre válaszolva a legnagyobb ellenzéki párt vezetője úgy vélte, "Magyarország jelenleg a beteg ember szerepét tölti be az Európai Unióban", az ország most "kudarctörténet Brüsszelben". Hozzátette: "Az EU szempontjából ennek az a haszna, hogy ilyet is látnak, megtanulhatják, hogyan lehet egy demokrácia és gazdasági teljesítmény szempontjából élharcosból sereghajtóvá visszaminősülő ország problémáit kezelni."

Arra a kérdésre, mire számít a konvergenciaprogram közeljövőben esedékes uniós értékelését illetően, Orbán Viktor azt válaszolta: nem lát olyasmit, ami miatt rendkívüli eseményre kellene felkészülni. Megismételte azt a véleményét: Magyarország konvergenciaprogramja elhibázott, és bár az események aszerint haladnak, "ez nem jó hír, hanem rossz hír".
(HirTv, mti)
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr766316755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása