HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.02.18. 23:00 grizzlyke

Nyílt szavakkal, nyílt sisakban     2007. február 17. szombat 00:00

Az Orbán-kormány volt az, amely felszámolta a neonáci tüntetéseket, jelentette ki évértékelő beszédében a volt miniszterelnök.  "Tud valamit? - Orbán szerint a kormány támogatja a nácikat" – olvashattuk a beszéd elhangzását követő percekben, a Hírszerző internetes portál információjaként. Ez is az olyan pillanatok egyike, amikor az ember komolyan elgondolkodik azon: van-e, lehet-e még köze ennek az országnak a nyilvánosságához? Nem jobb, de valóban, beledőlni inkább parnasszisták életművébe, vagy metafizikai fogódzókat keresni ide méretett, átmeneti időnk valamilyen szintű eltöltéséhez?

Jó, persze, valóban elhangzott egy olyan utalás is ebben a beszédben: kiknek állhat érdekében a szélsőséges cselekedetek előidézése, akár burkolt támogatása. A minap már leírtam, de csupán a "spanyolviaszt találva fel": radikális eszközöket, szélsőjobboldali, kirekesztő eszméket magáénak valló szervezet nem gondolhatja komolyan azt, hogy akár csak félórás időtartamra kormányalkotó tényezővé válhatna Magyarországon. Bármennyire is úgy nézünk ki, egyébként, mint egy banánköztársaság - de ott még nem tartunk, hogy a fentebb körülírt marginális csoport rendelkezne a hatalom megszerzéséhez szükséges politikai és társadalmi támogatottsággal.

Az más kérdés, hogy néhány hazai multimilliárdos akár még ilyen helyzetbe is hozhatná őket - no de éppen erről van szó. Hogy akarnak-e ilyen irányú folyamatokat támogatni?

Úgy nagyjából ennyi a lényege mindkét évértékelő beszédnek....

Részemről. Mert egyébként csak annyi történt, hogy Gyurcsány továbbra is mellé beszél; különbség, ha van, legfeljebb annyi, hogy immár látható, érezhető tudatossággal nem beszél arról a szegénységről, amely már jelen pillanatban is iszonyú morális állapotokkal jár, és kínosan hallgat arról, ami e téren vár ránk, drámaian rövid időn belül. Időnként élek a gyanúperrel: emiatt, és nem Március Tizenötödikétől tartva fegyverzi fel rohamosztagait. Hallgat a tényekről, vizionál a fényes szellők hátán érkező szebb jövőről, s vadul vádaskodik, ellenzékére mutogatva. Amely ellenzék, mert nem tehet mást, újra és újra elmondja: milyen tudatos manipulációk és csalások révén, trükkök százait bedobva loptak el tőlünk ismét tíz-tizenkét esztendőt.

S hát persze, hogy bennünket hazudtolnak meg...

Még jó eset, ha azt mondom, hogy egy hiteltelensége miatt kínosan szalonképtelen ideológia nevében. Amelynek fő hirdetői, persze, a pénzért teszik azt, amit tesznek, ez nyilvánvaló. De miért hisznek nekik a választóik? Mert sokuk még mindig rabjai egy történelmi „átverésnek”; rabjai annak a trükknek, amely a konyhapolitizálás szintjein egybemossa a baloldali törekvéseket a polgári demokráciával. (Nagyon kérem az idetévedő foximaxis szakoktatókat és komolyabb hitsorsosaikat: ne fárasszák magukat távtovábbképzésemmel. Tudom, hogy mi a különbség szezon és fazon között, de látom: a trükk lényege épp az, ahogyan mások csalnak, ugyanezzel a különbséggel...). Mert a trükk lényege: beláttuk, hogy a kommunizmus rossz, s azt is, hogy a szocializmus sem egészen jó, no de alapjaiban, ha visszakanyarodva is, de kimondhatjuk – tévedéseinkkel is a szociáldemokrácia nagyságának felismeréséig jutottunk. S már tudván tudjuk: polgári demokrácia csak és kizárólag a szociáldemokrácia pilléreire építhető. Minden, ami ezen kívül esik, káros, kóros, veszélyes folyamat; mert a mi polgári demokráciánkban, legfeljebb ha elméletileg létezik elfogadható jobboldali pártpolitika.

Állítja, megfellebbezhetetlenül, a "rendszerváltó" baloldal.....

Mondjam "magyarul"? A magyar baloldal a mai napig - kártyacsaló. Nagyon szívesen leül velünk ultizni, például, de csak akkor, ha ő állítja össze a paklit. Amely pakliban huszonnégy piros és nyolc Jolly Joker van, s még így is csak önmaguknak osztanak… S ha mi, kezdetben csak csodálkozva, arra hivatkozunk, hogy, hiszen a pakliban eredetileg még három másik szín is van, s hogy az ulti - nagyon távolról - majdhogynem olyan, mint a demokrácia; tudn’illik a pakli egyik jellemzője a pluralizmus, a másik, hogy a legtöbb játéknem két társ összefogását kívánja, de valamennyit nyílt kártyákig kell játszani; akkor nagyon gyorsan az arcunkba kapjuk: az a sokat emlegetett három szín már kompromittálódott a történelem során.

Így játszanak – ők.

S persze most is, szemérmetlenül, állítják majd: Orbán Viktor pártütő hangot használt. Mert kimondta: az valahogy nem természetes és igazságos, hogy a zsebtolvaj előbb meglop bennünket, majd - mert kevesli a zsákmányt - törvénybe foglaltatja zsebeink tartalmának önkéntes felajánlását. Kimondta, mert ki kellett mondania. Ahogyan a kételkedőknek is üzennie kellett - igazság nélkül nincs kiegyezés, csak megalkuvás; plebejus demokratizmus nélkül pedig nincs demokrácia.

Ki kellett mondania, már csak azért is, hogy megtapasztaljuk: hogyan nevezi "kapásból" az önmagát a polgári jobbközép megmentőjeként aposztrofáló formáció szóvivője ezt a magatartást, ezt a nyílt beszédet - populistának, demagógnak, értelmezhetetlennek...

Tamási Orosz János

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr96317018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása