HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.02.08. 22:25 grizzlyke

"A több biztosító megdrágítja az ellátást"   2007.február 08.

Megszületett az Országos Civil Fórum állásfoglalása az egészségügyi reformról. Az összefoglalót szakértõi anyagok alapján állította össze Szilvási István, a SOTE egyetemi docense. A szerda esti gyûlésen a szakma jeles képviselõi is megjelentek.
Minden aktuálpolitikai megszólalást el akarunk kerülni - hangsúlyozta Szilvási István. Ezt a megjelentek személye is megerõsítette: jelen volt Pálinkás József fideszes képviselõ, volt oktatási miniszter, Gazsó Ferenc, az MSZP társadalompolitikai tagozatának tiszteletbeli elnöke és Sipos József, az MSZP-bõl nemrég kizárt politikus. Megjelent Éger István, az Orvosi Kamara elnöke, Hávelné Szatmári Katalin a Gyógyszerész Kamara alelnöke és Gyenes Géza, az Orvosi Kamara fõtitkára.

Egészségügyi reform címén drasztikus forráskivonás zajlik - állítja a Civil Fórum. Úgy látják, az intézkedések kierõszakoltak, súlyos károkat okozva a betegellátásban. Határozottan tiltakoznak a több-biztosítós rendszer bevezetése ellen. Álláspontjuk szerint ha üzleti alapokra helyezzük a kockázat-közösségen alapuló társadalombiztosítást, akkor a biztosítók visszaélhetnek a betegek kiszolgáltatottságával. Ráadásul, mint Szilvási hangsúlyozta, evidencia, hogy az üzleti biztosítók megdrágítják az ellátást, „nagy baj, hogy gazdasági körök ennek az ellenkezõjét hangoztatják."

A Civil Fórum nemcsak a biztosítás, de a szolgáltatás területén is elutasítja a privatizációt, a liberalizációt és minden olyan folyamatot, mely jövedelmezõvé kívánja tenni az egyes gyógyító ágazatokat, technológiákat. Véleményük szerint ez eltorzítaná a betegellátást, profitot termelve a közpénzekbõl.

„Az alapellátás ellehetetlenítése folyik"

A szakértõi csoport egyetért a területi egyenlõtlenségek mérséklésével, azonban a fekvõbeteg ellátás kapacitásának korlátozása csak szakmai egyeztetések után történhet. A járóbeteg ellátás és a mentõszolgálat fejlesztése meg kell elõzze az ágyszámcsökkentéseket. „A politikusok is akkor költöznek ki a kormányzati negyedbõl, mikor megépült az új." Élesen bírálják az alapellátásban tervezett változásokat. Szilvási megfogalmazása szerint „jelenleg az alapellátás ellehetetlenítése folyik, mind egzisztenciálisan, mind finanszírozásilag."
 
Az ÁNTSZ megerõsítését javasolja az állásfoglalás: több pénzt kell a rendelkezésükre bocsátani, és megfizetett szakemberek kellenek. A fórum ragaszkodik a kötelezõ orvosi kamarai tagság visszaállításához.

---

Hávelné Szatmári Katalin, Éger István és Gyenes Géza 
 
A gyógyszerforgalmazáshoz véleményük szerint gyógyszerészek kellenek, bárhol is árulják a készítményeket. A gyógyászati termékek „egyre gátlástalanabb reklámját" pedig korlátozni kell - áll az ajánlásukban. Hangsúlyozzák a megelõzés szerepét, amely az utóbbi idõkben teljesen háttérbe szorult, ha egészségügyrõl volt szó.

A vizitdíj kapcsán némi vita alakult ki a fórum és Éger István között. Míg a civilek egyetértenek a vizitdíjjal, fenntartva, hogy nem ilyen dilettáns módon kell bevezetni, addig a kamara elnöke ezt teljesen elutasítja. A Szilvási szerint az egyértelmû, hogy a vizitdíj nem szünteti meg a csúszópénzt, és nem csökkenti az orvos-beteg találkozók számát, így mégis forrásbevonás szükséges. Éger szerint a vizitdíj csak bajt okoz és nem való arra amire szánják.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr316317059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása