HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.02.04. 09:31 grizzlyke

Lánczi: a kordonbontást erkölcsi szempontból kell vizsgálni    2007. február 4., vasárnap 7:00     InfoRádió / Seres Gerda

A Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója szerint a fideszes képviselők kordonbontását nem jogi, hanem erkölcsi szempontból kell vizsgálni. A filozófus az InfoRádióban úgy fogalmazott: a Fidesz tette szimbolikus értékű, és szó sincs arról, hogy szembemenne a békés politizálással.

Lánczi András emlékeztetett arra, hogy a polgári engedetlenség mindig a fennálló törvényekkel szemben próbál érvényesíteni valamit, és mindig egy magasabb törvényre hivatkozik.

A polgári engedetlenségben résztvevők úgy gondolják, hogy a hatályos törvényeken túl van még valami: a politika és az erkölcs összekapcsolása - tette hozzá.

Az egyetemi tanár szerint a Kossuth téri kordonbontás nem jogi, hanem politikai probléma.

Inkább morálfilozófusokat, politikaelmélettel foglalkozó szakembereket kellene megkérdezni, mintsem jogászokhoz - vélekedett.

A kérdés az, hogy élhetnek-e az emberek alapvető polgári jogaikkal - mondta Lánczi András.

Véleménye szerint, akik pozitív jogi érvelést használnak, azok úgy gondolják, hogy az alapvető jogokat az alkotmány biztosítja.

Az emberi és polgári jogok azonban egy magasabb törvényben, a természetjogban gyökereznek - mondta az igazgató.

Ez politikai játszma

Lánczi András úgy vélekedik, hogy a Fidesz képviselői azt mutatták meg, hogy a polgári jogokat nem csak pozitív jogi érvekkel lehet védelmezni.

Szerinte az akció következményei döntően az érintettek, a kormány és intézményei reagálásától függnek.

Ez politikai játszma, a kordonbontásnak szimbolikus jelentősége van - mondta az egyetemi tanár, hozzátéve: az akció közvetett hatásával gerjesztheti az országban az elégedetlenséget, mivel az politikai képviseletet kaphat.

Az alapvető probléma nem oldódott meg tavaly ősz óta, ez tartja napirenden az elégedetlenséget - tette hozzá.

A Fidesz megítélése attól függ majd, hogy a média, a véleményformáló médiaértelmiség miként foglal állást. Nincs különösebb kétségem, hogy milyen vélemények fognak elhangzani - mondta Lánczi András.

Szerinte az első elemzések abból indultak ki, hogy milyen az adott politikai cselekvésnek a médiára tett hatás.

Azt mondják, hogy a kordonbontás lerombolja a Fidesz békés stratégiáját, szembemegy a párt által rendezett igazságosság konferencia tartalmával. Az én olvasatomban viszont annak a kiteljesítése - mondta Lánczi András.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr186317100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása