HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Vihar előtti csend....

2006.12.08. 22:07 grizzlyke

Kilakoltatás jövőre?       KDNP.hu nyomán 2006. december 8. 11:59


Most még csend van, miniszter úr, vihar előtti csend. De amikor februárban vagy márciusban kijönnek ezek a számlák, és szembesülni fognak az egyszerű emberek azzal, ami a rózsaszínű ígéretek mögött van, akkor nagy baj lesz!

Magyarországon 6-700 ezer lakásban távfűtés van. Ez a panelek világa. Az ott élők azok, akik belekényszerültek ebbe az állapotba, nem választhatják meg a helyzetüket. Hány kilakoltatás lesz jövőre Magyarországon? - kérdezte a T. Házban Deák András, a KDNP képviselője Kiss Péter szociális és munkaügyi minisztert.

- Az üzemeltetési költség magas. Ezek az emberek semmiféle szabályozási lehetőséggel nem rendelkeznek; nem úgy van náluk, mint egy gázfűtött lakásban, hogy azt mondja a férj a feleségnek, hogy ezentúl 16 fokon fogunk élni, mert így egészségesebb. Ők nem tudnak gazdálkodni a költségeikkel, nem tudják szabályozni a fűtésüket. A Távhőszolgáltatók Szövetsége ezelőtt egy hónappal egy meglehetősen kétségbeesett levelet írt, amelyben tájékoztatták a minisztériumot, hogy a gázáremelés miatt 50-60-70 százalékos távhő-szolgáltatási díjemelésre kényszerülnek, és ez nem olyan összeg vagy nem olyan százalék, amit ki lehet gazdálkodni. Ezeket a költségnövekedéseket egy az egyben azonnal tovább fogják hárítani a lakókra.

- Miniszter Úr! A kormány-előterjesztés, amelyik a rászoruló családok energiakiadásainak mérséklésére vonatkozik, szintén az ön íróasztalán van. Megdöbbentő mondatot tartalmaz: "A fix összegű támogatás alkalmazása a többi lakossági csoporthoz viszonyítva a távhőtámogatásban részesülőknél túlkompenzálást idézett elő 2006-ban." Ön is túlkompenzáltnak tartja a 2006-os támogatást? Van-e válságkezelési tervük 2007-re?

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter: - Kétségtelen, hogy az azokban a lakásokban lakók, ahol távfűtés van, sokkal nehezebben képesek a fogyasztásukkal a változó költségekre reagálni, mint azok, akik gázfűtéses vagy más fűtéses lakásban laknak. Ezért is van az, hogy a támogatási rendszer átalakítása éppen arra irányult, hogy a legnehezebb sorúak kapják a nagyobb támogatást; és ugyanaz a támogatási szisztéma legyen a távfűtéses lakások számára is, mint a gázfűtésesekre, de a támogatás mértékének növekménye ne engedje jobban növekedni az ő költségeiket, még akkor sem, ha a távfűtés költsége fajlagos lakásnégyzetméterre számítva ma sajátosan magasabb Magyarországon, mint a gázfűtésé. ?Így több mint egyharmaduk olyan támogatást fog kapni, hogy számukra ne növekedjék a fűtési költség a januári időszakot követően sem. A második harmaduk olyan támogatást fog kapni, hogy ez a növekmény 20 százalék alatt maradjon. És a harmadik harmad lesz az, amelyik úgymond, piaci áron fogja fizetni a távfűtés költségeit?.. Itt valóban 20-30-40 százalékos tehernövekmény is van, de hangsúlyozom még egyszer, ez az egyharmada, felső harmada a lakosságnak; az alsó harmada a jövedelemszinteket tekintve éppen az, akinek nem növekedhet e körben a költsége, mert azt kompenzálnia kell a támogatásnak.

Deák András: - 2007-ben egy 35 négyzetméteres, fogalmazzunk így: egérlyukban élő, szociálisan a leghátrányosabb helyzetben élő nyugdíjasnak a fűtéstámogatása, akinek a nyugdíja az 50 ezer forintos minimumot sem éri el, 2006-hoz képest 40 százalékkal fog csökkenni - 40 százalékkal! A legnyomorultabb, legrászorultabb, legnehezebb helyzetben élő rétegről beszélek - 40 százalékkal fog csökkenni a támogatása!

- Miniszter Úr! Most még csend van, vihar előtti csend. De amikor februárban vagy márciusban kijönnek ezek a számlák, és szembesülni fognak az egyszerű emberek azzal, hogy a rózsaszínű ígéretek mögött 40-50-60-70 százalékos támogatáscsökkenés van, akkor nagy baj lesz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr906317571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása