HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2006.12.02. 20:49 grizzlyke

Levelek a gondolának  2006. december 2. 13:23     
 "Nem gondoltam volna, hogy ebben az országban ilyesmi megtörténhet"

Az alábbi levél az amerikai Magyar Lobbi 2006 december 1-i körlevelében került nyilvánosságra. Az írást teljes terjedelemben, szöveghű környezetben idézzük.


 
"Kedves Barátaim! Én nem gondoltam volna, hogy ebben az országban ilyesmi megtörténhet, de meg kell állapítanom, hogy valóban súlyos jogi "tévedések", illetve a bírói gyakorlattal szöges ellentétben álló ítéletek születnek nem csupán a demonstrációk résztvevői, hanem vétlen járókelok ellen is. Mindenekelott a Dukán-ügy tűnik ilyennek.
Sorra kapom az ezzel kapcsolatos e-leveleket, s legutóbb a tavalyi ITT-OTT-on is részt vevo Kormos Valéria írt riportot az ügyrol a Magyar Nemzetben.

Dukán Dánielt, pannonhalmi iskolatársam öccsét, most ítélték elsőfokon vagy 2 és fél év letöltendo szabadságvesztésre, pedig csak hazafelé tartott, mikor a rendorök a tüntetok közé szorították. Ha a riportban és egyéb helyeken közöltek valósak, akkor a rekonstruált tényállás teljesen életszerűtlen, a vallomások ellentmondanak egymásnak, tárgyi bizonyíték nincs, a balkezes fiatalember állítólag jobb kézzel dobált füstgránátot, a számára egyébként ismeretlen "bűntársával" csoportosan és felfegyverkezve követték el a bűncselekményt stb.

Mindezek nehezen képzelhetőek el a Pápai Református Kollégium egykori diákjáról, a mélyen vallásos fiatalemberrol, akihez a börtönbe nem engedtek papot. A bíró még a folymatosan változó vádiratban foglaltakhoz képest is súlyos ítéletet hozott, az indoklás szerint is generálprevenciós célzattal.

De vajon valóban elrettentő, preventív hatású lesz-e egy fiatalember életének kettétörése? S mitol fog vissszatartani? Az ítélet még a vádpontok egy részének megalapozottsága esetén is aránytalanul súlyos a bírói gyakorlathoz képest. Az angolszász jogrendszerhez képest a kontinentális, így a magyar jogban is, a precedensnek jóval kisebb a szerepe, de igenis létezik a bírói gyakorlat jogalkalmazást egységesíto funkciója, mely a jogbiztonság egyik alapja.

Sajnos meggyőződésem, hogy több hasonló, szakmailag megkérdőjelezheto ítélet született az utóbbi idoben, s mindez a jogbiztonság alkotmányos alapelvét veszélyezteti.

Miklós" 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr416317631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása