HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2006.11.25. 12:40 grizzlyke

Sztrájkhullám várható decemberben    2006.11.24. 15:05

Országos sztrájkra kész tíz városi közlekedési szakszervezet, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a korkedvezményes nyugdíjazás új szabályozását. A pedagógusok december 15-re hirdettek kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést.

Tíz, fővárosi és vidéki városi közlekedési dolgozókat tömörítő szakszervezet sérelmezi, hogy a kormányzat nem egyeztetett velük, és érdemi vita nélkül terjesztette a parlament elé az új korkedvezményes nyugdíjazási szabályozást. A Balatonfenyvesen megtartott Városi közlekedési konferencia résztvevői ezért bejelentették, hogy országos közös sztrájkbizottságot alakítanak, és minden törvényes eszközzel készek megvédeni a dolgozók érdekeit, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el az új szabályozást. A tíz szakszervezet nyílt levelet fogalmazott meg az országgyűlési képviselők részére, melyben emlékeztetik a törvényalkotókat arra, hogy többszöri felvetésük ellenére a kormányok 1997 óta halogatták a korkedvezményes nyugdíjazással kapcsolatban tett javaslataik megvitatását. A levélben felszólítják a parlamenti képviselőket, hogy a benyújtott törvénymódosítást utasítsák el. Követelik, hogy a jelenlegi szabályozás hatályban tartásával a jövő év végéig biztosítsanak időt a kormányzat és az érdekképviseletek közötti egyeztetésre, egy új szabályozás benyújtására.

Várhatóan a jövő hét elején kezdődnek meg az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kabinet közötti tárgyalások, miután Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter Csizmár Gábor államtitkárt megbízta az egyeztetések levezetésével - tudtuk meg Szabó Endrétől, a testület vezetőjétől. Ismert, négy szakszervezeti konföderáció részvételével azért alakult sztrájkbizottság, mert a kormány nem tett új javaslatot a tízszázalékos reálbércsökkenést okozó ajánlatához képest. A szakszervezetek kompromisszumként legalább olyan jogilag és pénzügyileg garantált illetményemelést igényelnek, amely lehetővé teszi, hogy 2007-ben a közszolgálat még megmaradt munkavállalóinak keresetcsökkenése ne legyen nagyobb, mint általában a munkavállalóké - ez a kormány eddigi elképzelése szerint 4-4,5 százalékos reálbércsökkenést jelent. A sztrájkbizottság minél hamarabbi és minél intenzívebb tárgyalásokat sürget, a költségvetés parlamenti vitája ugyanis december 21-én lezárul. Amennyiben eddig nem születik bérmegállapodás, úgy először országos közszolgálati sztrájkra kerül sor - mondta Szabó Endre.

Kétórás figyelmeztető ágazati sztrájkot hirdetett december 15-re a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. A szervezet szerint a közoktatási törvény módosítása 15-20 ezer pedagógus elbocsátásához vezethet, tiltja elvégzett feladatok kifizetését, s nemcsak a dolgozók érdekeit, hanem az alkotmányt is sérti, emellett rontja a közoktatás minőségét.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára szerint a PDSZ nem merítette ki a tárgyalás összes lehetőségét, mielőtt sztrájkot hirdetett volna. Szerinte az iskoláknak a minimális szolgáltatásokat, így a gyerekek felügyeletét biztosítaniuk kell ez esetben is. Tanítási napon diákot jogszerűen nem lehet kizárni a közoktatási intézményből, az elmaradt órákat pedig be kell pótolni. Az azonban nem elfogadható, hogy ez a családok pihenőidejének terhére, például szombaton történjen - mondta Arató.

- A figyelmeztető sztrájkot éppen azért hirdettük meg, hogy az igazi sztrájk elkerülhető legyen - mondta lapunknak Kerpen Gábor. A PDSZ elnöke emlékeztetett: sztrájkköveteléseiket már júliusban megfogalmazták, a kormány álláspontja azóta semmit nem változott az egyébként nem érdemi, hanem csak tájékoztató jellegű tárgyalásokon.

A közoktatásban a sztrájktörvény nem ír elő minimális szolgáltatást, a közoktatási törvény szerint pedig a felügyelet nem az intézmény, hanem a fenntartó feladata. A törvény emellett lehetővé teszi a szombati oktatást - közölte Kerpen Gábor.

Magyar Nemzet - fidesz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr846317706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása