HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2006.11.25. 22:13 grizzlyke

Orbán Viktor: Magyarország felébredt   2006. november 25. 16:09

Velünk, a Fidesszel a felelősség eltussolása érdekében nem lehet olyan alkut kötni, amilyet a szocialisták a 80-as évek végén kötöttek. Akkor elmaradt a felelősségrevonás, ezt a hibát Magyarország még egyszer nem engedheti meg magának.
"Magyarország felébredt; addig köszöntünk neki jó reggelt, amíg ki nem nyitotta szemét" - mondta Orbán Viktor az elmúlt időszak eseményeire utalva. Az önkormányzati választásokon elért fideszes eredményről szólva leszögezte: "történelmi győzelmet arattunk: még sohasem volt még ilyen narancssárga színe Magyarországnak." A budapesti eredményről úgy vélekedett, itt is nagy sikert értek el a polgári erők, különösen abban a tekintetben, hogy Tarlós István személyében talán megvan a jövő jobboldali főpolgármester-jelöltje. A Fidesz elnöke méltatta a megyei közgyűlési eredményeket: 19-ből 18-ban mi adjuk az elnököt, és az utolsóról sem mondtunk le - jegyezte meg. Külön köszönetet mondott az önkormányzati választási kampány vezető Varga Mihálynak is, aki ideális hadvezérnek bizonyult.

A győzelem igazolta a szövetséggé alakulást

A győzelem igazolta, hogy jól döntöttünk, amikor a szövetséggé alakulás mellett döntöttünk - summázta a 2002-es időszak óta eltelt négy évet a pártelnök. Emlékeztetett: akkoriban teljes volt a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy milyenek legyenek a jövő pártjai, és ezzel a kérdéssel a Fidesznek is szembe kellett néznie. A válasz az volt, folytatta, hogy egy széles alapokon nyugvó tömegpárttá kell válni, olyanná, amelyben mindenki megtalálhatja a maga számításait. 257 százalékos növekedést tudhat magáénak a Fidesz - fejezte ki számokban is a néppárttá alakulást a Szövetség elnöke, és hozzáfűzte: "a polgári köröknek is köszönettel tartozunk, mert nélkülük nincs néppárt, nincs szövetség, nem volt és nem is lesz győzelem." A néppárt-építés méltó befejezéseképpen említette a mai napon létrejött utolsó pillért, az Önkormányzati Képviselők Országos Fórumát.

Megfogalmazása szerint a Fidesznek most tényleges önkormányzati eszközök vannak a kezében, önkormányzati párttá vált, jobbak a lehetőségei, mint eddig bármikor, és egy ilyen erő képes lehet újjáépíteni az országot. "Mi ebben vagyunk érdekeltek, hogy az ország talpra álljon, és a mi szövetségünk is csak akkor sikeres, ha az ország is sikeres" - szögezte le Orbán Viktor.

Ki kell bújni a hazugság takarója alól

A polgári kormány miniszterelnöke rámutatott: 2006 őszén vadonatúj helyzet állt elő, amikor a kormány hazugságai lelepleződtek. Emlékeztetett: pártja már évek óta megalkuvás nélkül dolgozott azon, hogy megmutassa, bebizonyítsa az embereknek, hogy a hazugság takarója alatt egyre súlyosabb válság érlelődik. A szocialisták azonban sikeresnek bizonyultak a választópolgárok megtévesztésében, és az emberek hittek nekik.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a magyar nép lelkülete miatt lehetett sikeres a szocialista hazugságpolitika. Amíg a baj nyilvánvalóvá nem vált és a válság nem kopogtatott az ajtón, nem vált még személyes megélhetési problémává, az emberek hittek a médiának és a szélhámos pojácaságnak. "Ilyenek vagyunk mi magyarok, ilyen a népünk: hálásak vagyunk egy jó szóért, a szorult helyzetet enyhítő néhány forintért, és elég, ha felcsillan egy reménysugár, mi máris készek vagyunk odaadni a bizalmat" - mondta, és megjegyezte: ez a magyar lelki alkat jó is és rossz is, előnyös is és hátrányos is egyszerre. Előnyös, mert elementárisan vágyik a reményre és bizalomra, és egy közös program köré így könnyebb egységet építeni. Hátrányos és veszélyes azonban abból a szempontból, hogy kiszolgáltatottá tesz egy romlott erkölcsi hatalommal szemben - mondta a politikus.

A demokrácia lényege az elszámoltathatóság

Orbán leszögezte: a demokrácia lényege az elszámoltathatóság az adóforintokkal. A politikus emlékeztetett: május végén bejelentették, hogy a valóságban kétszer akkora a költségvetési hiány, mint amit addig mondtak, magyarul bevallották, nincs meg a pénz. Megtévesztés történt az elszámolással. Hol voltak akkor a közgazdászok? - tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy a kritikai értelmiségből mára hatalompárti értelmiség lett. A politikus rámutatott: ha az emberek beletörődnek a hamis elszámolásokba, akkor nyitva áll az út a hatalommal való visszaélés minden formája előtt, és ezért volt olyan nagyon fontos, hogy voltak olyan magyar polgárok, akik betartva a jogszabályokat kiálltak a demokrácia mellett az utcán.

A felelősség a kormányoldalé

Orbán elmondta, hogy az ősz nagy kérdése volt, kibújhat-e a mai helyzet felelőssége alól a az MSZP. A kormányfőt érintő személyes bizalmi válság a kormánypártok válságává vált a bizalmi szavazással. Olyan helyzetbe kényszerítettük őket, hogy magukra kellett vállalniuk a felelősséget. Felelősségük mindenki számára világos azóta, hogy az MSZP kiállt Gyurcsány Ferenc mellett - mondta a Szövetség elnöke, és megjegyezte: ezzel a szocialisták magukat is bezárták a hazugságok karanténjába. Mint fogalmazott: ma mindenki számára világos, hogy a válságért az MSZP viseli a felelősséget.

Az MSZP jól járt Magyarországgal, de Magyarország nagyon rosszul járt az MSZP-vel - fogalmazott Orbán Viktor, utalva arra, hogy Európában ma mindenkinek a hazugság jut eszébe Magyarországról. Hazugnak, önzőnek és hűtlennek nevezte a szocialisták pártját, akik gondolkodás nélkül elhagyták szavazóikat, és akik már rég nem azt képviselik, amire a választók felhatalmazták őket. Kalózpolitika ez, mondta, de lesz következménye, hiszen az ország tönkretevői csak ideig-óráig kerülhetik el a felelősségrevonást. "Velünk, a Fidesszel a felelősség eltussolása érdekében nem lehet olyan alkut kötni, amilyet a szocialisták a '80-as évek végén kötöttek. Akkor elmaradt a felelősségrevonás, ezt a hibát Magyarország még egyszer nem engedheti meg magának" - szögezte le Orbán Viktor.

A tettek számítanak

"Azokkal fizettetik meg a múlt hibáit, akik nem tehetnek arról, hogy ide jutott Magyarország. A megszorításoknak semmi köze a jövőhöz. (...) Az, hogy az emberek mindenért többet fizetnek, nem oldja meg a jövőt" - szögezte le Orbán Viktor. Ettől nem lesz több munkahely, vállalkozás, magyar termék, és ettől nem fog nőni a magyar gazdaság. A Fidesz elnöke szerint nem véletlen, hogy az emberek rögtön a pénztárcájukhoz kapnak, ha azt hallják egy szocialista politikus szájából, hogy "reform". Emlékeztetett, a Horn-kormány reformja a Bokros-csomag volt, a Medgyessy-kormány reformja az otthonteremtés megszüntetése, az előző MSZP-kormány reformja a gyermekek után járó adókedvezmény felszámolása, a mostani MSZP-kormányé pedig a vizitdíj és a tandíj. Reform néven pénzbehajtást rendeztek - tette hozzá.

A Fidesz elnöke leszögezte: a politikában a szavak nem lényegtelenek, de valójában a tettek számítanak. "Mi már megmutattuk, hogy milyen gazdaságpolitika szolgálja Magyarország érdekeit. Mi megmutattuk, hogy a valódi igazság nem a szavakban van. A valódi igazság mindig a tettekben van" - jelentette ki. Kifejtette: a polgári kormány időszakában egyszerre csökkent az államháztartási hiány, az államadósság, a munkanélküliség, és eközben az egész magyar gazdaság növekedett. Mi azt is megmutattuk, hogy milyen a demokratikus kormányzás, amikor a demokrácia nem leépül, hanem megerősödik - húzta alá Orbán Viktor hozzátéve: egy demokrata kormány nem csapja be a szavazókat, nem hamisít adatokat, nem teátrális, nem pojáca, és nem vereti össze a saját népét. "Mi demokrata módon válaszolunk arra a kihívásra, amelyet 2006. október 23-án rendőri erőszakos provokációk formájában intéztek hozzánk. Mi a megfélemlítésre nem félelemmel, de nem is erőszakkal, hanem igazi szolidaritással válaszolunk, hanem azzal, hogy kitartunk az igazság mellett. (...) Nem engedjük, hogy akár egyetlen áldozat is azt érezhesse, hogy egyedül maradt" - tette hozzá. A politikus köszönetet mondott Balog Zoltánnak, Ékes Ilonának, Bíró Ilonának, hogy védték azon megalázottak emberi méltóságát, akiket rendőri brutalitás sújtott. "Az igazi békességhez csak az igazságon keresztül vezethet az út, és ezért nem fogunk nyugodni, amíg az utolsó mozzanatig ki nem derül az igazság a rendőri brutalitások ügyében" - szögezte le.

Szembe kell nézni a hazugságok következményeivel

Orbán Viktor kiemelte: ahhoz, hogy az országot talpra tudjuk állítani, először szembe kell nézni a hazugságok lelki következményeivel. Az elkövetkezendő fél év fontos feladatának nevezte, hogy lelket kell önteni az emberekbe, meg kell mutatni nekik, hogy van más út. "A jelenlegi kormány nem alkalmas arra, hogy megreformálja az országot, mert a kormányzati politikát megfertőzte a hazugság (...) A baloldali értékekkel és érzelmekkel kalózkodó, lelepleződött MSZP egyre korhadtabb, és miatta az egész országos politika építménye korhadt és megroskadhat" - szögezte le, hozzátéve: vigyázni kell arra, hogy a hazugság mocsarába süllyedő MSZP ne rántsa magával az egész magyar közéletet.

A Fidesz elnöke a kormánypártok "reformját" pénzbehajtásnak minősítette. Az adóprés miatt egyre kevesebben fognak dolgozni, egyre többen lesznek azok, akiket a munkanélküliség növekedése miatt a csökkenő gazdaságnak kell eltartani - fejtette ki. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány jelenlegi "racionalizálása" a szegényebb rétegeket sújtja, hiszen a gazdagabbak meg tudják fizetni a tandíjat, az egészségügyi ellátást.

A rendszerváltozás kapcsán a politikus emlékeztetett: 1990-ben a nemzeti össztermékhez viszonyítva 66 százaléknyi államadósságunk volt, most pedig ez a szám 70 százalék, de közben privatizálták az állami vagyon 90 százalékát arra való hivatkozással, hogy törleszteni kell az államadósságot.

Kirekesztő, vagy szolidáris fejlődés útjára lép Magyarország,

Orbán Viktor rámutatott: hiába üzenik a magyar népnek a szocialisták, ez csak egy átmeneti állapot, mivel ők is pontosan tudják, hogy nem átmenetről, válságkezelésről van szó, és az, amit most csinálnak az a világ lesz, amelyben élni fogunk. A megélhetési válság a már meggyötört, alsó néprétegek után el fogja érni a középosztályt, és lehúzza, de nem átmenetileg - tette hozzá. A politikus hangsúlyozta, hogy a kormányzó pártok egy kétsebességes Magyarországot akarnak felépíteni: egy, a kiváltságos jómódú kisebbség által elérhető közszolgáltatásokkal, és egy egyre szegényebb többséggel. Orbán Viktor aláhúzta, ezért az igazi kérdés úgy hangzik, hogy kirekesztő, vagy szolidáris fejlődés útjára lép Magyarország a következő években. "Az embereknek meg kell védeniük magukat ettől a politikától, és a Fidesznek nem lehet más dolga, mint hogy az emberek mellé álljunk, és segítsük őket. (...) Ismét egy önző, telhetetlen, elbizakodott MSZP-s elittel küzd a magyar társadalom" - jelentette ki.

"Az önkormányzatok helyi reformképességét csökkenti az MSZP azzal, hogy az EU-ból érkező pénzeket nem az önkormányzatokhoz juttatják el - ahol a helyi reformok megtörténhetnének, úgy, ahogy az embereknek arra szükségük van -, hanem központi óriásprogramokra akarják fordítani, amelynek haszonélvezői azok lesznek, akik eddig is voltak" - fejtette ki Orbán Viktor az uniós fejlesztési pénzek kapcsán. Az országot megreformálni, újjáépíteni csak alulról, az önkormányzatok felől lehet - tette hozzá.

Az MSZP politikája a "nincs más út" érvrendszerre épül. Ugyanaz a régi nóta, amit ma hallunk, csak most nem pártmunkások, hanem pártmunkásokból lett milliárdosok mutatják be - jegyezte meg Orbán Viktor. Hiába érvelnek a szocialisták amellett, hogy nem politikusoknak, hanem gazdasági szakembereknek kell vezetniük az országot, mert hazánkat egy bankár indította el a lejtőn, és végül a gazdaságból érkezett három milliárdos: a pénzügyminiszter, a gazdasági miniszter és miniszterelnök vitte csődbe.

Van más út

Van más út - jelentette ki Orbán Viktor. Olyan igazságos reformokra van szükség, amelyek a társadalom széles rétegeit védik, erősítik, az ő felemelkedésüket segítik, amelyek csökkentik, és nem növelik a társadalmi különbségeket - szögezte le, hozzátéve: a reformoknak emberközelinek is kell lenniük, a helyi erőkre kell azok végrehajtását bízni. A reformokban több hatalmat kell adni a városoknak, a falvaknak, a településeknek, hogy a változás helyi szinten történjen meg - fejtette ki. A Fidesz elnöke aláhúzta: a reformoknak építő jellegűnek kell lenniük, nem az adókat, járulékokat kell növelniük, hanem uniós pénzekből a hazai kis - és középvállalkozókat kell támogatni. Az egészségügyben nem az a reform, hogy vizitdíjat szedünk, hanem az, hogy az uniós pénzekből felújítjuk az intézményeket, javítjuk az ott dolgozók munkafeltételeit, az oktatásban pedig nem tandíjat kell szedni, hanem korszerűsíteni kell az iskolákat, piaci igényekhez kell igazítani a képzéseket - fejtette ki.

Orbán Viktor beszélt az elkövetkezendő fél év feladatairól. Az országos politikában az a Fidesz legfontosabb feladata, hogy leleplezze az újabb hazugságokat, az önkormányzati vezetők feladata pedig az, hogy megtervezzék a helyi reformokat. A Fidesz elnöke a harmadik legfontosabb feladatnak a népszavazás előkészítését nevezte. "A népszavazás nyithatja ki az értelmes vitát a jövőről (...) Az MSZP kisajátítja a jövőt, amikor azt mondja: csak egy út van. Már pedig nem tudunk a jövőről beszélni, ha nincsenek alternatívák" - szögezte le.

Orbán Viktor kijelentette: társadalmi vita szükséges arról, hogy milyen típusú társadalomban akarunk élni, milyen legyen az egészségügyi, az oktatási rendszer. Könnyű szétverni egy rendszert - oktatásit, vagy egészségügyit - amely 50 év alatt épült fel, arra azonban senkinek sincs joga, hogy ezt úgy rombolja szét, hogy arra nem kapott felhatalmazást - jegyezte meg. "A népszavazás tétje meglehetősen világos: felülről megsarcolt, vagy alulról újjáépített országban akarunk élni. A népszavazás meg fogja erősíteni a demokráciát" - húzta alá. A Fidesz elnöke kifejtette, nem a népszavazás kerül sokba, hanem az, hogy az embereket nem vonták be a döntésekbe, ugyanis 1000 milliárd forinttal verték át az országot. A politikus a kormánypártok népszavazáshoz, a demokráciához való cinikus hozzáállását a gazdasági miniszter szavaival szemléltette, aki azt mondta, hogy "ha le akarjuk csapolni a mocsarat, nem a békák számára kell kiírni a népszavazást". Itt az idő, hogy a békák lázadjanak, népszavazást akarunk az egészségügyről, az oktatásról, a felelősségről, a patikákról, és a nyugdíjasokról - szögezte le Orbán Viktor. "Nekünk mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük a magyar demokráciát. Innen üzenjük hát mindenkinek: ne csüggedjenek, ne féljenek, és főképp ne törődjön bele senki a jelenlegi helyzetbe. Arra kérjük Magyarország polgárait, ne higgyenek azoknak, aki folyamatosan hazudnak, félrevezetik és becsapják őket, és most éppen azt akarják velük elhitetni, hogy nincs más út. Igenis van más út! Ennek pedig az első állomása a népszavazás lesz. Ha közösen lépünk erre az útra, akkor változtatni tudunk Magyarország sorsán" - zárta beszédét Orbán Viktor.

fidesz.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr566317702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása