HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Szerző: Bán Károly

2010.11.17. 17:58 grizzlyke

Gyurcsány adót csalt? Magyar Hírlap 2010-11-15
A bukott miniszterelnök elveszítheti mosonmagyaróvári timföldgyárát

Nemrég a jogállam védelmében tüntetett az exkormányfő, holott inkább tőle kellene megóvni Magyarországot (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Miközben Gyurcsány Ferenccel kapcsolatosan egy telekcsere nyomán kutakodik az elszámoltatásért felelős miniszterelnöki megbízott - s talán az ügyészség is -, a múlt hét péntekén egy másik csere kapcsán tett feljelentést Léhmann György ügyvéd a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettesek ellen, de kétségkívül Gyurcsány Ferenc üzleti ügyleteivel összefüggésben. A csere időpontja 2001. január 31., tárgya pedig szoros összefüggésben van az Ajka környéki iszapkatasztrófával és a volt kormányfő üzletszerzésével a Magyaróvári Timföld és Műkorund (Motim) Rt.-ben. Az akkoriban még csupán az üzleti életben szorgoskodó, bár a politikával már kacérkodó Gyurcsány üzleti ügyeit a Budapest (Szalay u. 4.) - Mosonmagyaróvár (Timföld u. 1.) - Luxemburg (Boulevard Royal 22.) Bermuda - háromszögében intézte. "Alapos a gyanú, hogy ezek során az említett napon a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő cég, az Altus egy tényleges tevékenységet nem végző, tehát fiktív postafiókcégen keresztül törvénysértő módon szerezte meg a Motim részvényeinek több mint negyven százalékát" - mondta lapunknak az iszapkatasztrófával összefüggésben az ágazat privatizációs szerződéseit firtató siófoki ügyvéd.

Léhmann György azt is valószínűsíti, hogy a csere során adózási és más problémák elkerülése miatt állították be úgy a tranzakciót, mintha egyenlő értéken egy egyszerű csere történt volna két cég üzletrésze, illetve részvénycsomagja között. Csakhogy ez a két érték úgy viszonyul egymáshoz, mintha valaki egy az egyben elcserélné a Parlament épületét egy vályogházra. Ezért ez a szerződés – Léhmann álláspontja szerint – az Alkotmányba is ütközik, ezért nem egyszerűen semmis, hanem nem létező szerződés. "Jogállamban ugyanis törvénysértésre nem lehet jogot alapítani, pontosan úgy, ahogyan tolvajtól nem lehet törvényesen lopott autót vásárolni" - mondta hasonlatként a feljelentő.

Nézzük hát, mi is történt az említett napon, 2001. január 31-én. Az Altus Luxembourg S.A.H. – a Gyurcsány-cégbirodalom zászlóshajójának offshore cége, amelynek kézbesítési megbízottja maga Gyurcsány Ferenc volt – ezen a napon több mint 40 százalékkal növelte tulajdoni hányadát az ALDO Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft.-ben. Ugyanezen a napon a Gyurcsány Ferenc tulajdonolta Altus Befektetési és Vagyonkezelési Rt. a Motim Rt.-ben az addigi 9,12 százalékról 49,66 százalékra növelte részesedését. Tehát éppen annyival (40,54 százaléknyi), amennyi részvénytől a "luxemburgiak" megváltak. "Az Altus, amely a timföldgyár valóságos értékéhez képest szinte fillérekért juthatott hozzá a Motim részvényeihez 1998-ban, így 2001 - ben ezzel a tranzakcióval egy legalább 40 milliárd forint piaci értékű cég részvényeinek több mint 40,1 százalékát szerezte meg" - írja a feljelentő.

A szerződéssel kikötött szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár, ezért ebben az esetben a polgári jog alkotmányos alapelve sérült. Az ilyen szerződés az Alkotmányba ütközik, nem létező szerződés - állítja az ügyvéd. "Ezért került véleményem szerint bizonyítottan előbb a tényleges tevékenységet nem gyakorló Altus Luxembourg S.A.H. nevű posta­fiókcéghez a Motim részvénycsomagja, majd miután két és fél év után azt észlelték, hogy az állam nem tesz semmit a részvénycsomag visszaszerzése érdekében, a Gyurcsány - cégbirodalom úgy döntött, nincs értelme tovább egy fiktív cég nevén hagyni a sok milliárd forint vagyoni értéket megtestesítő értékpapírokat" - véli Léhmann György.

Az ügyvéd állításait ellenőrizen-dő, utánanéztünk a cégnyilvántartásban az adatoknak. Nos, az ALDO jegyzett tőkéje 33 millió forint volt, míg a Motim Rt. - é 2001 - ben, a tranzakció idején ennek harmincháromszorosa, majdnem 1,1 milliárd forint.

Az üzleti tranzakció után néhány évvel (2006 - ban) az ALDO beolvadt az akkor már kizárólagosan Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő anyavállalatba, az Altus Zrt.-be, s vele együtt nyom nélkül eltűnt a nagylelkűen csereberélő luxemburgi offshore cég is, amelynek kézbesítési címe egyébiránt a Szemlőhegy úti Apró-villa volt.

Eltűnt mindkettő, mint a kámfor.

Az Altus cégügyei azonban még visszatérnek. Annál is inkább, mert Léhmann György a számviteli fegyelem megsértése miatt is feljelentést tett a volt miniszterelnökkel szemben a Legfőbb Ügyészségen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr576315796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása