HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.06.10. 20:27 grizzlyke

Készülnek az alternatív kormányprogramok  2008-06-10  Magyar Hírlap

Több gazdasági vitairat, alternatív kormányprogram készül arra az eshetőségre, ha előre hozott választások lesznek 2009 tavaszán. Annyi bizonyos, hogy pragmatikus tervek kellenek, amelyekkel belátható időn belül áttörést lehet elérni. Fókuszban a munkahelyteremtés, illetőleg a kisvállalkozások megerősítése áll. 
 
Orbán Viktor a Fidesz választási győzelme esetén az akadémiai világból és gazdasági életből kérne fel szereplőket a választások utáni első két év válságkezelő kormányába, hangzott el a Baross Gábor Társaság egy héttel ezelőtti rendezvényén. A Fidesz elnöke kitért arra is, hogy létre kell hozni egy "stratégiai kutatóintézetet" az államigazgatáson belül, amely hosszú távú nemzetstratégiai kérdésekről döntene. Összeállítására Matolcsy Györgyöt, az Orbán-kormány gazdasági miniszterét kérte fel. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője megbízta Szapáry Györgyöt – aki a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt 1993 és 1999, majd 2001 és 2007 között – megfelelő nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszer kiépítésével.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta, hogy befektetői konzultációs tanács létrehozásáról is döntött a párt vezetősége, ennek élére Járai Zsigmond, a jegybank korábbi elnöke került, ő is letett az asztalra egy gazdasági csomagot. A jegybank volt irányítója szerint négy-öt év alatt kilábalhatunk a mai válságközeli helyzetből.

A konzultációs tanács létrehozásával a Fidesz szeretné ráirányítani a kormány figyelmét arra, hogy gazdaságpolitikája megbukott. Varga Mihály állítását a következőkkel támasztotta alá: "Az európai országok rangsorában Magyarország hat helyet esett vissza, s ezzel a 27 ország közül a 27. lett, a tőke beáramlása a felére csökkent, az infláció nyolc, a nyugdíjasokat érintően 9,4 százalékra ugrott a múlt évben. A reálbérek 4,5 százalékkal csökkentek, a munkanélküliségi ráta csaknem 7,5 százalék volt." A Fidesz keretein belül készülő tervek fókuszában a munkahelyteremtés és az adók, illetve a járulékok erőteljes csökkentése áll. Adócsomaggal rukkolt elő az MDF is. A magyar gazdaság helyzetének tarthatatlanságát bizonyítja, hogy a pártokon kívül a jelentős pénzügyi és vállalkozói körök is alternatív programokat készítenek. Egyik közülük az Oriens pénzügyi tanácsadó cég által összeállított projekt. Az Oriens elképzelésének legfontosabb elemei a következők: csökkenteni kell az adókat és járulékokat, ezáltal hárommillió embernek húszszázalékos nettó bérnövekedés érhető el, továbbá több százmilliárd forintos jövedelemátcsoportosítás az aktívak felé, illetőleg nagy léptékű, a gazdaság ösztönzőrendszerének átalakítását célzó program.

Újjá kell építeni a falvakat. Az osztrák példa itthon is alkalmazható (Fotó: Sárközy György)
 
Széles Gábor nagyvállalkozó, lapunk tulajdonosa is neves szakértői csapattal dolgozik egy pragmatikus gazdasági programon. A terv több pilléren nyugszik, középpontjában a munkahelyteremtés áll. Miután azonban az országban az egyes területeknek eltérőek az adottságai, más-más módon kell elindítani a fejlesztéseket. A fókuszban egymillió állás létrehozása áll, méghozzá a kisvállalkozói kör megerősítése révén. Széles Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország nem hagyhatja ki a "ziccereket", a benne rejlő lehetőségeket. Úgy tartja, kell egy olyan mondat, amely jól tükrözi az ország fejlődési irányait kijelölő vezérfonalat. Példaértékű az, ahogyan az osztrákok "kitalálták magukat", és említésre méltó a spanyol példa is. A spanyolok a Franco-rendszer bukása utáni tanácstalanságot követően azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy Európa üdülőparadicsomává válnak. Széles Gábor szerint Magyarország Európa nyugdíjasainak rekreációs központjává válhatna, ami egyben a falufejlesztést is előtérbe állítja. Ehhez megvannak az ország gazdasági, kulturális és természeti adottságai is, azonban átgondolt stratégia és megfelelő "ország-PR" nélkül nehéz ezt kommunikálni külországokban. Hozzátette: "Kulcskérdés a vidék felemelése. Ahol rendbe rakják a falvakat, ott az ország is felemelkedik!" Emellett ki kell használni más adottságainkat is: folyóink, tavaink vízkészlete hatalmas lehetőségeket ad az agráriumnak és az élelmiszeriparnak is. Ebben a vonatkozásban különösen a kelet-magyarországi térségek profitálhatnak, Pécs–Szeged viszonylatában pedig nyitni kell a Balkán felé, első körben az oktatás frontján. A nagyvállalkozó úgy látja, dinamizálni kell az éves szinten csaknem nyolcszázmilliárd forintra rúgó szociális csomag pénzügyi részét. Méghozzá úgy, hogy a kedvezményezettek helyben – például utalványok beváltásával – költsék el a pénzt. A romák felzárkóztatásához az egyházak bevonása is szükséges, főként a katolikus egyházé. Emellett az állam és az önkormányzatok szociális földeket is kiosztanának nekik, amelynek művelése folytán a köz-, a magán- és a piaci érdekek is érvényesülhetnek. 
 
Szajlai Csaba  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr956315908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása