HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.05.27. 22:34 grizzlyke

Vagyonosodási vizsgálat indul Zuschlag 50 milliója miatt   2008. április 30. 14:02   MNO
Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett egy kiskunhalasi önkormányzati képviselő Zuschlag János ellen. Ugyanakkor nem vizsgálhatja az ügyészség, hogy honnan varázsolta elő hirtelenjében Zuschlag János azt az 50 millió forintot, amit múlt csütörtökön „kárenyhítésként” mutatott be az iratismertetés során. Jövő héten dönthetnek a szocialista politikus szabadlábra helyezési kérelméről.

• Zuschlag-ügy: Ujhelyinek kellemetlen lehet néhány vallomás?

Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez, a letartóztatásban lévő Zuschlag János ellen Hunyadi Péter kiskunhalasi önkormányzati képviselő. A fideszes politikus a halasi képviselőtestület hétfői ülésén azt firtatta, hogy a csalással gyanúsított Zuschlag miből fizetett vissza 50 millió forintot, miközben tudomása szerint 20 milliós tartozása van a vagyonbevallásában, ráadásul a vagyona is zár alatt van.

Hunyadi Péter azt szeretné, ha végre a nyilvánosság számára is kiderülnének a Zuschlag-ügy részletei. Többek között, hogy kiknek érte meg helytállni a csalással gyanúsított politikusért. Hunyadi felvetésére Várnai László szocialista polgármester úgy reagált, hogy képviselőtársa kezdeményezheti az ügyrendi bizottságnál Zuschlag János vagyonosodási vizsgálatát. Hunyadi Péter, élve a polgármester javaslatával, a testületi ülés végén bejelentette, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Zuschlag Jánossal szemben.

Az APEH jelenleg az egyetlen olyan szervezet, amely forszírozhatja a pénz eredetét. Az ügyészség ugyanakkor nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Bács-Kiskun megyei internetes portál arról szóló felvetését, hogy az ügyészek figyelmeztetik is majd a hirtelen előkerült 50 millióról az adóhivatalt.

A bűncselekmény minősítését egyébként nem befolyásolja a visszafizetett összeg, ami a tényleges kárnak cirka kétharmada. Legfeljebb enyhítő körülmény lehet majd a bíróság előtt az 50 milliós átutalás – mondta el a baon.hu-nak Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes. Az ügyészek jelenleg is vizsgálják, hogy a bemutatott 50 milliós átutalások – a pénzt a Zuschlag-ügy károsultjainak, különböző minisztériumoknak, a Nemzeti Civil Alapprogramnak, a fővárosi önkormányzatnak küldték az elmúlt napokban – rendben megérkeztek-e a címzettekhez. Abban viszont még nincs döntés, hogy támogatják-e Zuschlag kérését, és esetleg szabadlábra helyezik a politikust. Ez legkorábban a jövő héten várható.


Honnan származik Zuschlag 50 milliója?  2008. április 26. 00:00 Kulcsár Anna MNO
A jövő héten az ügyészség ellenőrzi, hogy befolyt-e az államkasszába az az ötvenmillió forint, amelynek az átutalásáról csütörtökön adta át a dokumentumokat a vádhatóságnak Zuschlag János védője. Ezután döntik el, milyen kényszerintézkedést javasoljanak a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottnak. A vádiratot májusban benyújtják a bírósághoz.

A védő csütörtökön tájékoztatta a vádhatóságot arról, hogy ötvenmillió forintot átutaltak kártérítésként Zuschlag János nevében. Ekkor nyújtotta be az ügyvéd azt a kérelmet is, amelyben az előzetes letartóztatás megszüntetését kezdeményezi.
Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetője lapunknak elmondta: a következő napokban ellenőrzik az összeg átutalásáról szóló dokumentumokat, és döntenek arról, milyen kényszerintézkedést javasoljanak Zuschlag számára. A nyomozás befejeződött, jórészt az iratismertetés is lezárult. A vádiratot májusban benyújtják a bírósághoz. Arra a kérdésünkre, hogy a letartóztatást házi őrizetre vagy lakhelyelhagyási tilalomra változtatnák át, a nyomozás vezetője kitérő választ adott. A kényszerintézkedésről az ügyész javaslatára a bíróság dönt. Az ügyész szerint a mintegy 75 millió forintos kárösszegből korábban tízmillió forintot már megtérített egy gyanúsított. A vádhatóság azt nem vizsgálja, honnan szerezte Zuschlag a kártérítésre szánt pénzt.
A különösen nagy értékre, bűnszervezetben és folytatólagosan elkövetett csalás 16 gyanúsítottja az eddigi adatok szerint fantomegyesületek és -alapítványok révén szerzett meg a Medgyessy-kormány idején a Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György vezette sportminisztériumtól s a fővárosi önkormányzattól 75 millió forintot. Szilvásy György, az ifjúsági tárca egykori közigazgatási államtitkára, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az InfoRádió csütörtöki műsorában azt válaszolta: nem ellenőrzik a kártérítésre befizetett ötvenmillió forint eredetét. A hajdani üggyel és a hozzá hasonló állami támogatásokkal kapcsolatban azt mondta, többnyire nem a tízmilliós bűncselekmények megelőzésére fordítják az erejüket. Az önkormányzatoknál előforduló milliárdos tételek felhasználásának vizsgálata az egyik fő tennivalójuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr876315924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása