HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2008.04.30. 08:20 grizzlyke

Külön utakon a Fidesz ellen     2008-04-30  Magyar Hírlap  Németh Era  
Az SZDSZ egyelőre nem menekül vissza a koalíciós köpeny alá 
 
Továbbra is nyitott kérdés, hogy legkorábban ősszel visszatérnek-e a koalícióba a szabad demokraták. Ám egyre többen látják úgy mind az MSZP-ben, mind az SZDSZ-ben, hogy a Fidesz nagyarányú győzelmének megakadályozására nagyobb az esélyük, ha külön maradnak. 
 
Elégedetten búcsúztak a Liberális Kormányzati Kabinet tegnapi ülésén az SZDSZ távozó miniszterei, Fodor Gábor környezetvédelmi, Kákosy Csaba gazdasági és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, valamint Magyar Bálint, a kancellária államtitkára. Mindnyájan úgy értékelték: több sikert, mint kudarcot könyvelhetnek el. Horváth Ágnes némi meglepetésre még az egészségügyi reformot is sikeresnek minősítette. Később egy tájékoztatón azt mondta, ha most kérnék fel, sokkal inkább harcolna azért, hogy a biztosítási rendszer átalakításával kezdjék az átalakítást. A hírre, miszerint utódja, Székely Tamás máris megegyezett a háziorvosokkal a kieső vizitdíj ellentételezéséről, megjegyezte: amikor ő tárgyalt, nem volt felhatalmazása nagyobb összeget ajánlani. Némi pihenés után a magánszférában fog elhelyezkedni – mondta végül.

"Valószínűleg a liberális miniszterek sajátossága, hogy egy ekkora tárcát tudnak vinni, mert most szocialista miniszterek között osztják fel a minisztériumot, hogy jobban boldoguljanak vele" – pörkölt oda Kákosy Csaba távozó gazdasági miniszter a szocialistáknak. Azonban hozzátette, Bajnai Gordon, Molnár Károly és Szabó Pál személyében a miniszterelnök felkészült jelölteket választott. Kóka János pártelnök, miután az eredmények után hosszan sorolta a meg nem valósult koalíciós vállalásokat, közölte: a párton belül sokféle vélemény van, de "nem számít arra, hogy az SZDSZ gyorsan vissza szeretne menekülni egy koalícióba, egy nagyobb párt köpönyege alá". A váló két parlamenti frakció több tagja tegnap lapunknak megerősítette: egyre erősödik bennük az a nézet, hogy a legfőbb célt, a Fidesz kétharmados választási győzelmének megakadályozását különválva tudják jobban elérni. Ehhez az SZDSZ-nek meg kell erősödnie, karakteres, az MSZP-vel szemben is markánsan képviselt politikára van szüksége. Mégis, amíg biztosan el nem érik a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, kívülről kell támogatniuk a kisebbségi Gyurcsány-kormányt. Szocialista oldalon most úgy tartják, legkorábban a jövő tavaszi európai parlamenti választásokon lehet szorosabb összefogás a két párt között, de valószínűleg az sem koalíció, hanem új megállapodás lesz.

Ha az SZDSZ korábban jelentkezne koalíciós igénnyel – például Fodor Gábor várható júniusi elnökké választása után –, arról csak akkor lehet szó, ha a szocialistáknak sikerül Gyurcsány helyett más kormányfőjelöltet találniuk. Egyelőre ilyen alternatíva nem tűnik reálisnak, bár lehetséges utódként ismét előkerült a gazdaságfejlesztési csúcsminisztérium élére delegált Bajnai Gordon neve. Szocialista forrásaink szerint azonban koránt sem olyan elégedett a frakció a munkájával, mint ahogyan az a médiában megjelenik. "Hol tartanak ma az uniós fejlesztések? Sehol. Ezen az arányon nem lesz nehéz javítani" – értékelte a helyzetet nem kevés malíciával egy befolyásos gazdasági szakpolitikus. Tölgyessy Péter az Indexnek adott interjújában úgy vélte, a baloldali esélyek javításának legkézenfekvőbb módja a miniszterelnök-váltás lenne. A politikai elemző szerint Gyurcsány Ferenc ezt úgy tudja elkerülni, ha az őszi adó- és költségvetési viták idejére érezhetően javul kormányának választói megítélése.

Az SZDSZ jelenlegi elnöke azonban már most megüzente: az adótörvények vitájánál vagy a költségvetésnél csak azokat a javaslatokat támogatják, amelyek tükrözik a liberális álláspontot. Drasztikus kiadáscsökkentést, adóreformot akarnak. Kérdés, őszre milyen zsarolási pozícióba kerülnek. Az MSZP viszont csak akkor tudja megakadályozni a jobboldal kétharmados többségét, ha megközelíti a negyven százalékot. Ettől egyelőre messze állnak.
A szocialisták tegnap estébe nyúló frakcióülésükön arról tanácskoztak, hogyan lehetne minél több tartalommal megtölteni és hatékonnyá tenni a kisebbségi kormányzást.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr756315945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása