HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.12.02. 16:11 grizzlyke

Ki van itt eltévedve?    AKTUÁLIS JEGYZET (2007. 12. 01.)       forrás:  www.roplap.fw.hu

A Népszava november 27-i számában Sebes György arról írt egy cikkecskét, hogy Gaskó István (Liga Szakszervezet) szereptévesztésben van. Mert sztrájkokat szervez. Sebes szerint a szakszervezetnek nem ez a dolga. O úgy látszik, 1989-ben megszúrta az ujját, és csipkerózsika-álmot aludt egészen mostanáig. O úgy emlékszik, hogy a szakszervezet feladata a Párt szövetségeseként a nyugodt termelo munka biztosítása, munkaversenyek kiírása, segélyek és üdülojegyek osztogatása, és idonként antifasiszta gyulések, meg takaró gyujtési akciók szervezése.

Jó reggelt Gyuri bá'! Ennek az idonek Magyarországon is vége! A szakszervezetek eredetileg azzal a céllal jöttek létre, hogy a munkáltatók által kizsákmányolt dolgozók érdekvédo, érdekérvényesíto szervezetei legyenek. A 20. században már egyre inkább akkor is felemelték szavukat - s ha kellett, az utcára vitték az embereket -, ha a burzsoá állam hozott a széles dogozói tömegek jogait, életkörülményeit csorbító intézkedéseket. Kvázi politikai szerepet vállaltak, s ez azóta csak erosödött. Magyarország 1990-ben belépett a burzsoá államok sorába. A már meglévo oktatási, és a tervezett egészségügyi törvények, a vasúti szárnyvonalak tömeges megszüntetése a dolgozó tömegek életszínvonalát csökkentik. „Nem kicsit, nagyon!” (idézet egy „klasszikustól”). Tehát amit a szakszervezetek most elkezdtek, az színtiszta érdekvédelem.

Egy szempontból megértem Önt. A szakszervezetekre nem ez volt a jellemzo, és én kissé félek is, hogy ez csak a Hofi Géza-féle "szelep", az indulatok levezetése. Azt szokták mondani, hogy az Antall-kormány szétverte a szakszervezeteket, hogy a privatizáció idején, a termeloeszközök elherdálásakor, szétosztásakor ne fejthessenek ki komoly ellenállást. Hülyeség. A szakszervezetekhez nem nyúlt senki. Épp az a baj, hogy nem volt megújulás. 1990 után azonnal fel kellett volna oszlatni a szakszervezeteket, és az új szerepre: masszív érdekvédelemre alkalmas új szervezeteket, vagy a meglévok élére erre alkalmas új tisztségviseloket választani!

Szereptévesztés? Nem az a baloldal van szereptévesztésben, amelyik „baloldalnak”, munkás- és néppártinak mondja magát, s eközben szélsojobboldali, ultraliberális gazdaságpolitikát folytat? Amelyik teljesen érzéketlen a nép szenvedése iránt? Amelyik a közös állami tulajdon elrablásával lett milliárdossá? S nem az-e a szereptévesztés a szakszervezetek részérol, hogy 1990 óta minden egyes országgyulési választás elott „stratégiai szövetséget” kötnek az MSZP-vel? S nincs-e szereptévesztésben a Népszava, amelyik a Szakszervezetek Országos Tanácsának lapja volt? Persze akként sem a „nép szava” volt, hanem a „hatalom szava”, s az ma is. Csökkeno példányszámban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr906316237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása