HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.11.29. 12:20 grizzlyke

Harrach: Megdöbbentő a helyzet..!      2007-11-29 10:53 csütörtök

A gyermeket nevelő munkavállalók szempontjából Magyarországon a legrosszabb a helyzet a harminckét megvizsgált ország közül. Magyarországon gyakorlatilag ugyanannyi az adója egy gyermeket nevelő szülőnek, mint egy magányosan élőnek. A KDNP már előterjesztette a választható családi adózás lehetőségét.

Harrach Péter jobbára nem a mind jobban sűrűsödő napi botrányok miatt kér szót a T. Házban, messzebbre tekint: a családra, a nemzetre, a társadalom egészét érintő, permanensen aktuális kérdésekre próbálja felhívni kormányunk, s pártjaik becses figyelmét. Legutóbbi mondandójának különleges aktualitást adott, hogy jövő évi költségvetés vitás napjait éljük. A kereszténydemokrata politikus „bizonyos adórendszerbeli” összefüggésekről” beszélt.

- Hogy milyen véleménnyel van az ellenzék a kormányról, az nyilvánvaló. Nyilvánvaló az is, hogy a magyar emberek hogyan nyilatkoznak róla, és talán az sem titok, hogy milyen a nemzetközi megítélésünk. Most ehhez szeretnék egy adalékot fűzni.

- Egy tanácsadó cég, a Mercer összehasonlító felmérést készített arról, hogy az egyes befektető cégek munkatársainak a személyi jövedelme hogyan alakul a különböző országokban, vagyis hogy egy-egy országban mennyi adót kénytelen a munkatárs fizetni. A felmérésnek három igen tanulságos táblázatban történt az összegzése. Mindhárom táblázatban szerepelnek a sikeres ázsiai országok, szerepelnek a hagyományos demokratikus berendezkedésű nyugat-európai országok, és természetesen szerepelnek a visegrádi országok is.

- A három táblázat a következőképpen néz ki: az első a magányos emberekről szól, a második a házastársakról, a harmadik pedig a gyermeket nevelő házastársakról. Két gyermeket említenek. Hogyan néz ki az első táblázat, ahol harminckét ország jelenik meg a világból, és hányadikak vagyunk mi? Mi a harmincadikak vagyunk ott, ahol az egyszemélyi háztartásban dolgozó munkavállalóról van szó. Azt mondanom sem kell, hogy Szlovákia, Csehország, Lengyelország jóval megelőz minket, tehát kevesebb személyi jövedelemadót fizetnek ezekben az országokban. A házasságban élőknél hasonló a helyzet, de ott már az utolsók vagyunk, vagyis úgy tűnik, hogy a párkapcsolatban élők a többi országban némi kedvezményt élveznek. Megdöbbentő a helyzet a harmadik táblázatnál is, ott sem az utolsó előttiek vagyunk, hanem szintén az utolsók. A gyermeket nevelő munkavállalók szempontjából Magyarországon a legrosszabb a helyzet a harminckét megvizsgált ország közül.

- Említenék két országot, amelyek szintén rossz bizonyítványt kaptak, Belgiumot és Dániát. A magányos adófizetővel szemben az ő esetükben 8, illetve 8,5 százalékkal kevesebb adót fizetnek azok, akik két gyermeket nevelnek a családban. Magyarországon gyakorlatilag ugyanannyi az adója egy gyermeket nevelő szülőnek, mint egy magányosan élőnek.

- Ez egy üzleti célzattal készült felmérés, vagyis a befektető cégeknek a munkatársaikra való tekintettel szükségük van egy ilyen tájékozódásra. Nekünk, magyar állampolgároknak és még inkább a magyar döntéshozóknak igen hasznos felmérés ez, hiszen mi nem a munkavállalás szempontjából nézzük ezt a kérdést, hanem a felelősségünket kell, hogy gyakoroljuk. A felelősséget kell gyakorolnunk, annak érdekében, hogy Magyarországon a nagyobb terhet viselők, a gyermekekről és más eltartott hozzátartozóról is gondoskodó munkavállalók kisebb terhet hordozzanak. - - Jó példa számunkra az európai országok és ezen belül is a hozzánk hasonló visegrádi országok helyzete. Próbáljunk meg valamelyest alkalmazkodni ehhez, és újból vegyük fontolóra azt, amit a Kereszténydemokrata Néppárt már előterjesztett: a választható családi adózás lehetőségét.

(Forrás: országgyűlési napló; kdnp.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr536316243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása