HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Na és ez nem szemétség??

2007.11.28. 10:56 grizzlyke

A Hankook adóssága   2007. november 28. 08:02  Magyar Nemzet
Tízmilliókkal tartoznak hazai vállalkozásoknak

Több tíz millió forinttal tartozik a Hankook egyik leányvállalata azoknak a kis és közepes magyar vállalkozásoknak, amelyek különböző gépeket, szerszámokat szállítottak neki. Az eszközöket már a nyár óta használják a gumigyárban, de a dél-koreai multicég leányvállalata mégsem hajlandó fizetni.

A munkaügyi tárca elutasította – a Hankook Gyurcsányhoz fordul

Újabb jogsértésekre derül fény a Gyurcsány-kormány által közel 16 milliárdos vissza nem térítendő támogatással hazánkba csábított Hankook gumigyár dunaújvárosi beruházása körül. Lapunk megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a dél-koreai cég egyik leányvállalata, a Hankook Machinery Kft. több tíz millió forinttal tartozik azoknak a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek szerszámokat, gépeket, valamint speciális elektronikai és pneumatikai berendezéseket szállítottak a részére. A Hankook Machinery a gépeket átadta a magyarországi anyacégnek, a Hankook Tire Magyarország Kft.-nek, amely dunaújvárosi gumiabroncsgyárában nyár óta használja is azokat.

Ugyanakkor a leányvállalat „elfelejtett” fizetni a beszállítóknak. Értesüléseink szerint egyes vállalkozásokkal márciusban kötött szerződést a Hankook Machinery, és a megállapodás alapján legkésőbb nyár végéig fizetniük kellett volna. A pórul járt magyar vállalkozások azóta is próbálnak kapcsolatba lépni a szerződésben vállalt kötelezettségeit megszegő leányvállalattal, de a cégnek küldött levelek rendre kézbesítetlenül érkeznek vissza, a telefont pedig nem veszik föl.

Lapunk is próbált kapcsolatba lépni a Hankook magyarországi anyacégével, illetve a nem fizető leányvállalattal, de mi is azt tapasztaltuk, hogy még a központi számon sem hajlandó senki sem felvenni a telefont. Megkerestük azokat a társaságokat is, amelyeket a Hankook nem fizetése nehéz anyagi körülmények közé sodort, de egyiknél sem akartak nyilatkozni, mivel attól tartanak, hogy bosszúból még később vagy talán soha nem kapják meg jogos jussukat. Az egyik, neve elhallgatását kérő cégnél rámutattak: a Hankook Machinery mindössze hárommilliós törzstőkéjű korlátolt felelősségű társaság, vagyis bírósági úton legfeljebb ehhez az összeghez juthatnának hozzá, ami töredéke az átadott berendezések értékének. Ezért egyelőre „diplomáciai” eszközökkel igyekeznek célt érni.

Amint arról tegnap beszámoltunk, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium elutasította a Hankook dél-koreai gumigyár 143 millió forintos képzési támogatásának kifizetését a munkaügyi szabályok sorozatos megszegésére hivatkozva, s emiatt egyébként a multicégre szeptemberben nyolcmillió forintos bírságot szabott ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF).

Ezenfelül az OMMF 17 millió forint befizetésére is kötelezte a céget 32 koreai dolgozó engedély nélküli foglalkoztatása miatt. Jelenleg is folyik az a per, amit a dolgozók érdekképviselete indított a gyár ellen, mert a Hankook vezetése jogszabálysértőnek minősítette a szakszervezet létrehozását. Ismert, a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával nyomoz a Hankook gumigyár területének korábbi eladása kapcsán. Az ügyleten a szocialista vezetésű város mintegy 300 millió forintot bukott.

Pilhál Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr776316245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása