HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.11.16. 10:24 grizzlyke

Magyarország magatartása több mint lehangoló          2007. november 15.

Az orosz befolyás Magyarországon, a KGB-hátterű Laborc Sándor kinevezése, a tb-rendszer módosítása és amerikai tárgyalásainak tapasztalatai - ezekről a kérdésekről nyilatkozott csütörtökön az Egyesült Államokban munkalátogatáson tartózkodó Orbán Viktor.

"Magyarország ebben a pillanatban nem játszik jelentős szerepet az amerikai külpolitikai gondolkodásban. Magyarországról két dolgot említenek meg az Egyesült Államokban. Az egyik Oroszországgal függ össze. Azzal, hogy a felemelkedő, megerősödő és kibontakozó Oroszország, illetve annak külpolitikája tekintetében vajon milyen szerepet fognak játszani a közép-európai országok és közöttük Magyarország. E tekintetben ma Magyarország magatartása több mint lehangoló" - nyilatkozta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke rámutatott: lassan ideje volna komolyan venni, hogy mi, magyarok a transzatlanti, vagyis az Európa és az Egyesült Államok közötti stratégiai, gazdasági és elsősorban katonai szövetségnek vagyunk a tagjai. Annak is eljött az ideje, hogy megvitassuk az Egyesült Államok rakétatelepítési terveit, amely egész Európát, azon belül Közép-Európát érinti, és amely ügyben ezidáig nem világos Magyarország álláspontja.

Orbán Viktor úgy tapasztalja, hogy az amerikaiak azt is az orosz befolyás újabb, nyilvánvaló bizonyítékának tartják, hogy a KGB-hátterű Laborc Sándort jelölték Magyarországon a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére. 1990 után "azokat a személyes, üzleti kapcsolatokat vagy titkosszolgálati hálózatokat, tehát amelyek valaha az orosz rendszert jelentették, átmentették, hibernálták, és most ezeket kiolvasztják, ennek a része a Laborc-ügy" – fogalmazott Orbán Viktor, hozzáfűzve: magyar nemzeti és transzatlanti szempontból is elfogadhatatlan Laborc Sándor kinevezése.

Orbán Viktor utalt Oroszország szerepére a kulcságazatokban, valamint Magyarország energia-kiszolgáltatottságára. Kijelentette: tudomásul kell venni, hogy gazdasági értelemben Oroszország közel van hozzánk, fontos partnerünk, ezért Magyarországnak érdeke, hogy jó viszonyt tartson fenn Moszkvával. Az oroszoknak tehát mindig lesz valamekkora befolyása a magyar államra, de az sohasem lehet már a magyar nemzeti érdekeket sértő mértékű. „Ma az orosz befolyás túlzott, nekünk ennél egy visszafogottabb orosz jelenlétre van szükségünk” – szögezte le a Fidesz elnöke.

Újságírói kérdésre a társadalombiztosítási rendszer módosításával kapcsolatban kijelentette, hogy az "felér egy szociális rendszerváltással", ezért ezt a kérdést nem lehet erő-, párt- és parlamenti többség alapon eldönteni. Miután a kormánykoalíció pártjai a választások előtt kijelentették, hogy meg kívánják tartani a társadalombiztosítás korábbi formáját, ma éppen ezért nincs se morális, se politikai alapjuk arra, hogy a magyar nép véleményével és érdekével ellentétes módon alakítsák át a tb-rendszert - jelentette ki Orbán Viktor.

"Ahelyett, hogy tudomásul vennék a társadalom ellenvéleményét, úgy tesznek, mintha a társadalom támogatná ezeket az átalakításokat. Ez nem igaz, ez hazugság, ez ugyanannak a hazug politikának a folytatása, amely kezdetét vette ezelőtt három évvel Magyarországon" - szögezte le a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor csütörtökön New Yorkban találkozott Arthur Schneier rabbival, a New York-i Park East zsinagóga főrabbijával. A találkozó aktualitását az adta, hogy januárban lesz a 30. évfordulója annak, hogy a Szent Korona az Egyesült Államokból visszatért Magyarországra. E rendkívül fontos történelmi esemény fő kivitelezője, az ügy motorja Schneier rabbi volt - mondta Orbán Viktor, aki a találkozó során megköszönte a rabbi akkori odaadását és munkáját.

A Fidesz elnöke külpolitikai kérdésekről hosszabb eszmecserét folytatott New Yorkban Richard Holbrooke volt amerikai ENSZ-nagykövettel, akiről Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy régi jó barátja Magyarországnak. Holbrooke a magyar NATO-tagság előkészítésében és kivitelezésében döntő szerepet játszott, és a Clinton-adminisztráció idején a délszláv válság kezelésében is együttműködött a magyar kormánnyal. A koszovói kérdés kapcsán Richard Holbrooke és Orbán Viktor egyetértett abban, hogy a dél-szerbiai tartomány számára a rendezés nemzetközi biztosítékát elsősorban az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak kell megadnia, más külső szereplőnek döntő súllyal nem eshet latba a szava.

Csütörtökön Orbán Viktor Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának elnökével találkozik, este pedig részt vesz azon a díjátadáson, amelyen Horváth Jánost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét tüntetik ki a Truman-Reagan Szabadság Emlékéremmel. A kommunizmus áldozatainak emlékét őrző washingtoni alapítvány ünnepségén George Herbert Walkerrel, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetével együtt Orbán Viktor is méltatni fogja a parlament doyenjének életútját.

InfoRádió, MTI, orbanviktor.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr586316261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása