HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

Jó kérdés

2007.09.20. 21:38 grizzlyke

Orbán: Hát kinek a kormánya ez?    2007. szeptember 20. 21:17 MNO
A Fidesz csak demokratikus és békés eszközökkel akar változásokat

Soha nem lesz hajlandó átlépni a demokrácia szabályait – jelentette ki Orbán Viktor a Hír Televízióban sugárzott interjúban. A Fidesz elnöke azt szeretné, ha a kormány a népszavazás elsöprő erejéből rájönne: nem érdemes folytatni a kormányzást, mert a nép ellenében nem lehet politizálni. Orbán a változásokat azonban kizárólag demokratikus úton, békés eszközökkel, s egyre több ember bevonásával szeretné elérni.

• Orbán: Ki kell jutnunk a szociális válságból!

A Fidesz legszebb reményeit testesíti meg a Zuschlag-ügy - jelentette ki Orbán Viktor a Hír Televízióban csütörtök este sugárzott interjúban. Orbán ugyan nem akart prejudikálni a konkrét ügyben, azonban elárulta: mindig is azt várták, hogy eljön majd az az idő, amikor, azok a politikusok, akik ellopják a pénzt, bemennek a rendőrségre, s nem jönnek ki onnan. A Fidesz elnöke általánosságban megjegyezte: ha nem lopnának mostanában annyit a költségvetésből, nem így állna az ország, az államháztartás. Ez az ügy, mint cseppben a tenger, megmutatja a mai kormányzás módszereit.

Orbán szerint egyre mélyülő szociális válságban van az ország. A kormány csökkenti a nyugdíjakat, szétzilálja a szociális hálót, s mindeközben nő a megélhetés költsége. Éppen ezért nem lehet türelmesnek lenni: ki kell mondani, hogy egyre nő azoknak a száma, akiknek hónap végéig nem tart ki a pénzük. Ha nem cselekszünk - hívta fel Orbán a figyelmet -, olyan mélységeket érhet el ez a váltság, amit ma el sem tudunk képzelni, s ebből nagyon nehéz lesz az országnak talpra állnia.

A népszavazással kapcsolatban kijelentette: szerinte sokkal közelebb van az aláírásgyűjtés kezdete, mint azt sokan gondolnák. Reméli – tette hozzá –, hogy az Alkotmánybíróság minél hamarabb dönt a kérdések ügyében. Nem az az érdekes – fejtette ki –, hogy a politikusok mit mondanak, hanem az, hogy az emberek mit akarnak meghallani. Sokszor megszenvedte már ezt - árulta el -, hogy az emberek nem mindig hiszik el, amit ő és politikustársai mondanak. Felidézte, hogy a 2006-os választási kampányban például elmondta: lesz vizitdíj, tandíj stb. De az emberek azt mondták: van itt egy ennél jobb hír is, hogy mindez nem igaz. Talán ma már jobban hisznek a Fidesznek az emberek - tette hozzá -, de az is fontos, hogy elhiggyék, mindez nem sorsszerű, lehet változtatni ezeken a dolgokon. A Fideszre számíthatnak az emberek mindebben - jelentette ki. Orbán szerint "avantgárd csapatokkal" nem lehet eredményeket elérni, mert amikor a demokrácia csak paraván, akkor semmilyen elitcsapat nem lehet sikeres. Azt azonban ki kell mondani, hogy elég volt! Mindenféle változást azonban csak három szabály betartásával akar a Fidesz elérni, s ezt javasolja mindenki másnak is: a változásokat demokratikus úton, erőszak nélkül és egyre több embert bevonva szeretnék elérni. Orbán úgy vélte: a népszavazás az első ilyen lehetőség lesz.

A Le Monde-ban megjelent interjúban Orbán azt mondta: a népszavazási kampányban fenntartják majd az „utca nyomását” is. Ezzel kapcsolatban a Hír Televízióban kifejtette: ma már egyre több, a Fidesztől független szervezet – példaképp az Élőláncot, a Csoóri Sándor által életre hívott Márciusi Chartát, a nagycsaládosok egyesületét vagy az orvosi kamarát említette –, tud tömegeket az utcára hívni, megszervezni. Az utca azonban megszervezi magát is – tette hozzá. A Fidesz több százezres rendezvényekkel is meg akarja mutatni, hogy számíthatnak rájuk az emberek. A kormány minden gátlástalan és aljas dolgot elkövet, hogy megakadályozza a népszavazást, ami - mondta Orbán - nem a Fidesz, hanem az emberek népszavazása. Orbán Viktor másfél millió aláírásban jelölte meg az aláírásgyűjtés célját. A Fidesz elnöke a legfontosabbaknak a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról feltett kérdéseket nevezte. Őrbán, mint választópolgár - fejtegette -, azt szeretné, ha ezt a három buta intézkedést a népszavazással megsemmisítenék. Ez egyben azt is kifejezné, hogy nem lehet többé az embereket egyszerű szavazógéppé alacsonyítani. Azt is szeretné, ha a népszavazás olyan elsöprő erejű lenne, hogy a reformnak nevezett pénzbehajtásnak megálljt parancsolna, s a kormány számára világossá válna, hogy nincsen értelme folytatni a kormányzást. A nép ellenében ugyanis nem lehet politizálni

A kormány által tervezett több-biztosítós egészségügyi rendszerrel kapcsolatban Orbán elmondta: a kormány leült a profitorientált biztosítókkal tárgyalni, de az embereket nem kérdezte meg, sem a szakmai, sem az érdekvédelmi szervezeteket. Hát akkor kinek a kormánya ez? – tette fel a kérdést.

Orbán, mint mondta, nem akar senkit sem fenyegetni, ráadásul a Fidesz mindig tiszta lappal játszott, de azt tanácsolja ezeknek a biztosítóknak: ne fektessenek be ebbe a leendő rendszerbe, mert a polgári kormány meg fogja ezt a rendszert változtatni, törvényes keretek között.

A műsorvezető kérdésére, hogy mit is jelent pontosan a keddi beszédében említett "félszívűek" kifejezés, Orbán közölte: vannak, akik nem hisznek a népszavazásban, s egy kicsit nyűgnek érzik a demokráciát, s azt várják: a Fidesz nem "totyorogjon" itt a demokratikus szabályokkal. Orbán leszögezte: ő, ennek ellenére soha nem lesz hajlandó áthágni ezeket a szabályokat.

Orbán Viktor a HírTv-ben - interjú (video)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr456316372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

usa 2007.09.21. 09:14:18

Szia:)) hogy kinek a kormánya? hát az arisztokráciáé...nem a kisemberé:(((
süti beállítások módosítása