HTML

grizzlybear

Friss topikok

  • vczxwibyugl: svpatelzhmgipbvzbpvlensfvvq, The Renegade Diet, ypqzeqhdg, Buy The Renegade Diet, fZHjrdmwn, http:... (2012.03.19. 08:33) Közgazdász szemmel
  • lna: lna (2010.12.09. 19:42) 2010. 12. 02.
  • wassumerryvem: DUBLIN (Reuters) – The Irish Mothers Day Gifts Aviation Claim said it would permit flights to effe... (2010.05.06. 11:34) Életrajzi vonatkozások
  • grizzlyke: szia főpilóta, igen igyekszem megszerezni azt a cikket, de még nem tették fel (2010.03.10. 09:46) Bayer Zsolt levele Vona Gábornak

Címkék

2007.09.12. 20:48 grizzlyke

Gyurcsány erőt akart mutatni - lebutázta az ellenzéket  2007-09-11 08:32

Negyvennyolc pontban foglalta össze a kormány jövő évi feladatait egyórás, maratoni terjedelmű napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az őszi ülésszak első napján az Országgyűlésben. "Azt szeretném, ha nem engednénk a negyvennnyolcból" - hangsúlyozta a kormányfő. Az "új rend" megteremtésének programját nevezte így.
Rend, felelősség, reform címmel jelentkezett felszólalásra napirend előtt Gyurcsány Ferenc - tudósít az Index a Parlamentből.

"17-18 éve arra készültünk, hogy levetjük a diktatúra nehéz lódenkabátját és felvesszük a demokrácia pillekönnyű köpenyét" - folytatta, majd feltette a kérdést, hogy jó úton haladunk-e, vagy kisiklottunk.

Gyurcsány szerint a költségvetésben a konvergenciaprogram betartása a cél. Az egyensúlyteremtés programja 2010-11-ig meghatározza a teendőket, 2008-ig kidolgozzák az eurócsatlakozás feltételeit, ezt nyilvánosságra is hozzák.

A kormányfő fő pilléreket ígért a jövő évre. Az első kettő, a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés, illetve az iskolarendszer megújítása. A legfőbb program az egészségügy megújítása, illetve a rend megteremtése, mondta Gyurcsány.

Következő mondatában a magyar gazdasági vállalkozások fejlesztéséről kezdett beszélni, itt hangsúlyozva a kínai és az orosz kapcsolat jelentőségét. Ismét ígéretet tett az üzleti adminisztráció csökkentésére - egyablakos ügyintézésről kivételesen nem esett szó, de egyórás társaságalapításról igen.

Gyurcsány programot hirdetett az ipari parkok elterjesztésére és az autópályák további fejlesztésére, illetve az egyéb közutak, "kilométerek ezreinek" a felújítását is megigérte. Legfontosabb teendőnek pedig a szak- és felnőttképzés megújítását nevezte, mert a Magyarországra betelepülő vállalatok gondban vannak a munkásfelvételkor, mert hiányzik ehhez a kultúra. 280 óvoda és általános iskola infrastruktúrájának a fejlesztésére is igéretet tett.

"Azt szeretném, ha nem engednénk a negyvennnyolcból" - hangsúlyozta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc az "új rend" megteremtésének programját nevezte így.

Mint elhangzott, az "új rend" része az új pártfinanszírozási törvény, az új költségvetési szabályok megalkotása, a képviselői költségtérítés, illetve munkavégzés szigorúbb szabályozása, emellett új intézkedések kellenek a feketegazdaság és a feketemunka visszaszorítására, nulla tolerancia a közbiztonságban, új szankciók az élelmiszerbiztonság területén, szigorúbb fogyasztóvédelem, keményebb szabályok a környezeti károkozókkal szemben, valamint az emberi méltóság védelme, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés elleni fellépés terén.

A kormányfő beszédének kezdetén a Fidesz és a KDNP képviselői - a két frakcióvezető kivételével - elhagyták az üléstermet.

Navracsics:   hazug szájból...

Az elmúlt egy év mérlegét megvonva ez inkább bukás, mint reform - reagált Navracsics Tibor a miniszterelnök napirend előtti felszólalására.

Sarkozy, Gordon Brown, Zapatero a választási kampány során és a politikai életben sohasem tették titkossá azt, hogy mire készülnek, és nem hazugozták le ellenfelüket, nem hazudtak. Bátran felvállalták, hogy milyen átalakításokra készülnek, ezt mérettették meg a választókkal. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc, a saját bevallása alapján, végighazudta a 2006-os választásokat megelőző időszakot, majd pedig lehazugozta ellenfeleit, akik azt mondták, hogy az MSZP és az SZDSZ fizetőssé akarja tenni az egészségügyet, és be akarják vezetni a tandíjat - jelentette ki Navracsics Tibor.

Szép álmokat hallgattunk - jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője utalva a miniszterelnök újabb "programpontjaira". Ezek szép álmok, de van egy adat: 0,1 százalék, ennyi ugyanis a második negyedévi gazdasági növekedés - tette hozzá. Áll a magyar gazdaság, Magyarország nem erős. Navracsics Tibor leszögezte: ma hazánk azért gyenge, mert az erőforrásait széthordták.

A politikus kifejtette: az éves gazdasági növekedés nálunk 1,2 százalék, míg Csehországban 6 százalékos, Lengyelországban 7 százalékos, Szlovákiában pedig a 9 százalékot is meghaladja. Navracsics Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban 417 ezer munkanélküli van, ebből 72 ezren 25 évnél fiatalabbak, 23 ezer diplomásnak nincs állása. A tavalyi adatok alapján óránként 170 millió forinttal nőtt az adósságunk.

Navracsics Tibor örömét fejezte ki, hogy néhány fideszes kezdeményezés meg fog valósulni, köztük a közpénzügyi javaslatok, amelyet a párt egy éve terjesztett be.

"Ha valóban rendet akarunk, akkor az államhatalom és az állami apparátusok rendszerű működésére is oda kell figyelnünk" - közölte a frakcióvezető Gyurcsány "rendpárti" felvetéseire reagálva. Ez felveti a politikai és a szociális felelősség kérdését - tette hozzá. Hol vannak augusztus 20. politikai felelősei, miért nem fizetik ki a tavalyi tragédiában megsérült emberek kárát? - kérdezte Navracsics Tibor. A rend megköveteli azt, hogy az állam saját magával szemben is rendbe tartsa kötelezettségeit. Hol vannak október 23-a felelősei, amikor a független vizsgálat szerint is a rendőrség átlépte jogszabályi kereteit? Hol vannak a felelősségre vonások? Hol van a rend? Hol van a szociális felelősség akkor, amikor a jövőre nyugdíjba vonulók nyugdíját 8 százalékkal csökkentik? Hol van a szociális felelősség akkor, amikor a drasztikus élelmiszerár-emelést megakadályozandó miniszteri áfacsökkentési javaslatot lesöprik az asztalról? Miért nem egy szociális piacgazdaság irányába haladunk? - sorolta kérdéseit a politikus.

"Az ország ma áll, ma gyenge. Mindannyiunk érdeke egy erős Magyarország. Ön azt mondta: reform, vagy bukás. Egy év mérlegét megvonva ez inkább bukás, mint reform, miniszterelnök úr!" - zárta felszólalását Navracsics Tibor.
Semjén beszéde

Semjén Zsolt a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakcióvezetője a parlament őszi ülésszakának nyitó napján Gyurcsány Ferenc korábbi nyilatkozataira és napirend előtt elmondott beszédére reagált. A KDNP elnök-frakcióvezetője felszólalásának tartalmát a kormánypárti frakciók vagy nem akarták megérteni, vagy mert találva érezték magukat, szándékosan elferdítették annak tartalmát - közli a KDNP. Az objektív tájékoztatás érdekében mellékelten közzétesszük Semjén Zsolt beszédét.

"Tisztelt Ház!

A Kereszténydemokrata Néppárt nevében - rendhagyó módon - izraelita honfitársaimhoz szeretnék szólni, mert ez jogom és kötelességem. Annak a megfontolását kérem izraelita vallású és zsidó származású honfitársainktól, hogy jó-e az a magyar zsidóságnak, ha egy rossz politika mintegy túszként löki maga elé Schwarz bácsit és Weisz nénit? Jó-e ez a magyar zsidóságnak?

Van szociáldemokrata antifasizmus, amiként van kereszténydemokrata antifasizmus is. Hogy mást ne mondjak, egyedül a Kereszténydemokrata Néppárt az a párt, aminek két olyan elnöke is volt a rendszerváltoztatás óta, akik itt ültek ezekben a parlamenti sorokban, akiket a nyilas számonkérőszék halálra ítélt, és csak csodával határos módon menekültek meg. Keresztes Sándorról és Varga Lászlóról beszélek.

Ezen a történelmi jogon szeretném emlékeztetni baloldali képviselőtársaimat arra, hogy a második világháború után a nyilasok, akikről önök mostanában annyit beszélnek, nem a Barankovics-féle Kereszténydemokrata Néppártba léptek be, nem is a Kisgazdapártba, hanem a Kommunista Pártba. Akkor a baloldal nem volt finnyás nyilas tekintetben.

És nem mi államosítottuk a zsidó vagyont, hanem az önök valahányadik elődje, a Kommunista Párt. A jobboldal adta vissza a zsidó vagyont, az Antall-kormány hozta meg azt az ingatlanrendezési törvényt, ami erre a jogi lehetőséget megnyitotta és az Orbán-kormány volt az, amelyik a legtöbb ingatlant adta vissza, és az Orbán-kormány idején kötöttünk három olyan szerződést a magyar zsidósággal, ami csak a vatikáni szerződéshez hasonlítható.

És ellentétben a Magyar Szocialista Munkáspárttal, mi soha nem voltunk Izrael-ellenesek.

Az SZDSZ-hez is hadd szóljak egy-két gondolat erejéig! A köztünk lévő legélesebb ellentét a drogliberalizáció, a melegházasság kérdése, az extrém szekták problémája, az eutanázia kérdése. Ezeknek a kérdéseknek, amelyek megkülönböztetik az SZDSZ-t az MSZP-től, semmi köze nincs a zsidósághoz és velejéig aljas dolog mindezeket kapcsolatba hozni a zsidósággal. Sőt hadd emlékeztessek arra, hogy mindezek ? drogliberalizáció, egyneműek házassága, extrém szekták, eutanázia - szöges ellentétei a mózesi törvénynek, a Tórának, az autentikus rabbinikus hagyománynak. Mózes mindezekért egyébként megkövezést írt elő.

Van egy régi történet, amelyet nem árt manapság emlékezetünkbe idézni. A történet Scheiber Sándor főrabbi úrról szól, aki nagy tudós volt, igaz ember és jó magyar. Ő azt mondotta, hogy az Örökkévaló mentse meg a magyar zsidóságot attól a mentalitástól, amelyet az jellemez, hogy ha van konjunktúra, akkor van pajesz, ha pedig nincs konjunktúra, akkor nincs pajesz. Mindennek a megfontolását kérem izraelita honfitársainktól és minden jó szándékú magyar embertől."
Lendvai felháborodott és megsértődött az SZDSZ nevében

Lendvai Ildikó felháborodott hangon szólalt fel Semjén Zsolt beszédét követően. Véleménye szerint egy egészen rossz korszakot idéz, ha az ország problémáit a zsidó-nem zsidó keretek között értelmezi. A politikus szerint a KDNP frakcióvezetője "lezsidózta" az SZDSZ-t.

Kóka is felháborodott

Kóka János szintén felháborodásának adott hangot, mint fogalmazott: "undorító" volt a hozzászólása Semjén Zsoltnak. "Tudtam, hogy az ellenzék sokszínű, mint kiderült, vannak egészen sötét árnyalatai is" - véli az SZDSZ elnöke. Mellesleg támogatásáról biztosította Gyurcsányt és a reformok következetes végigvitelét szorgalmazta.

Dávid: politikai talk-show-t láthattunk

Dávid Ibolya szerint Gyurcsánytól politikai talk-showt láthattunk, aki "sokat markolt, de keveset fogott". Az MDF elnöke szintén azt emelte ki, hogy a magyar gazdaság teljesítménye minden elemzői várakozást alulmúlt. Véleménye szerint a kilábaláshoz átfogó adóreformra van szükség, nem jövőre, hanem azonnal.

Gyurcsány: buta az ellenzék

Gyurcsány Ferenc viszontválaszát úgy kezdte: "az ocsmányságra nem válaszolnék, a butasággal kapcsolatban mondanék pár szót". A miniszterelnök szerint 2010-ben nem lehet sikeresnek lenni majd azzal a politikával, mint 2002-ben vagy 2006-ban. "Az ország változik és tanul" - hangsúlyozta Gyurcsány. Majd a miniszterelnök felsorolta: egyensúly, reform, fejlesztés - ezek mentén haladnak tovább. Véleménye szerint el kell dönteni: a politikusok felelősen politizálnak vagy ripacskodnak.

Végül az helyezte kilátásba, hogy töretlenül megy előre a saját útján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://grizzly.blog.hu/api/trackback/id/tr896316396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása